RAZGOVOR S ERDOGANOM

Putin objavio pod kojim će uvjetima razmotriti nastavak sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine

Rusija je u subotu obustavila svoje sudjelovanje, priopćivši da je odgovorila na napade dronovima

Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin 

 Handout/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je svom turskom kolegi Tayyipu Erdoganu u telefonskom razgovoru u utorak da bi Rusija mogla razmotriti nastavak sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka tek nakon što se provede istraga o napadima dronovima na krimsku luku Sevastopolj.

Rusija i Ukrajina dogovorile su u srpnju sporazum o izvozu žitarica uz posredništvo Turske i Ujedinjenih naroda kako bi se ublažila svjetska kriza gladi djelomično uzrokovana invazijom Moskve na Ukrajinu, velikog proizvođača žitarica, kao i ranijom blokadom njezinih luka. Sporazum istječe 19. studenoga.

Rusija je u subotu obustavila svoje sudjelovanje, priopćivši da je odgovorila na napade dronovima na moskovsku flotu na Krimu i za taj napad optužila Ukrajinu. Kijev nije preuzeo odgovornost za napad i poriče da koristi sigurnosni žitni koridor u vojne svrhe.

Kremlj je priopćio da bi se obnova sporazuma mogla razmotriti nakon "detaljne istrage okolnosti ovog incidenta, kao i nakon primitka stvarnih jamstava iz Kijeva o strogom pridržavanju Istanbulskih sporazuma, posebice o nekorištenju humanitarnog koridora u vojne svrhe".

U priopćenju se navodi da je Putin podsjetio Erdogana na "neuspjeh u ispunjavanju drugog dijela paketa sporazuma - da se ukine blokada izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i gnojiva na svjetska tržišta".

Iako ta roba nije podložna zapadnim sankcijama uvedenim kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ruski proizvođači izgubili su pristup lukama na Baltičkom moru koje su koristili za izvoz, kao i cjevovodu za transport amonijaka do ukrajinske crnomorske luke Pivdennyi, poznate kao Yuzhny na ruskom.

Ured turskog predsjednika priopćio je nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika da je Erdogan rekao Putinu da je "siguran da će se o ovom pitanju uspostaviti suradnja usmjerena prema rješenju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 18:26