RESTRIKCIJE U RUSIJI

Putin odobrio neradni tjedan zbog razbuktale zaraze, čelnici regija mogu uvoditi dodatne mjere

‘Neradni dani‘ od 30. listopada do 7. studenoga, koji će biti plaćeni, mogu početi i ranije, rekao je ruski predsjednik
Vladimir Putin 
 Alexey DRUZHININ/SPUTNIK/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u srijedu vladin prijedlog da se na tjedan dana, počevši od studenoga, tvrtke zatvore radi borbe protiv razbuktale pandemije covida-19.

Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom je u posljednja 24 sata dosegao rekordnih 1028 umrlih uz 34.073 novozaraženih.

Govoreći na sastanku s državnim dužnosnicima koji je prenosila televizija, Putin je rekao da "neradni dani" od 30. listopada do 7. studenoga, koji će biti plaćeni, mogu početi i ranije, a u nekim regijama mogu se produžiti.

"Epidemiološka situacija je različita u različitim dijelovima zemlje. U tom smislu, čelnici regija imaju pravo uvesti dodatne mjere", rekao je Putin.

Vlasti su već uvele izvanredne mjere kako bi usporile pandemiju, u vrijeme kad se građani nerado cijepe ruskim cjepivom Sputnjik V. Gradonačelnik Moskve je u utorak odredio da necijepljene osobe starije od 60 godina četiri mjeseca ne smiju izlaziti iz kuća i stanova.

Ministar zdravstva Mihail Muraško rekao je da je zdravstveni sustav prenapregnut. U liječenju oboljelih angažirano je 650.000 medicinskih profesionalaca, izjavio je Muraško agenciji Interfax.

Rusija je s cijepljenjem počela u lipnju, među prvima, ali Putin još nije primio drugu dozu, objavio je Kremlj u srijedu.

"Predsjednik se još nije docijepio", izjavio je glasnogovornik Dmitrij Peskov. "To će učiniti kad mu kažu liječnici i specijalisti", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:34