‘ZABRANJUJU RUSE‘

Putin opet napao Zapad: U govoru spomenuo i J.K. Rowling, ona mu vrlo brzo odgovorila

Putin je optužio Zapad za ‘progresivnu diskriminaciju svega što ima veze s Rusijom‘

Vladimir Putin i J. K. Rowling

 AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da se pokušava 'riješiti' Rusije na isti način na koji su se 'riješili' slavne spisateljice J.K. Rowling zbog njezine navodne transfobije. Njegova je primjedba uslijedila tijekom obraćanja ministrima kulture, u kojemu je također prigovorio da je Hollywood izbrisao doprinose Crvene armije u Drugom svjetskom ratu iz povijesti, usporedivši to s nacističkim spaljivanjem knjiga tijekom 1930-ih.

image

Mural koji prikazuje Vladimira Putina kao Voldemorta iz filmova i knjiga o Harryju Potteru

Eastnews/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Zatim je optužio Zapad za 'progresivnu diskriminaciju svega što ima veze s Rusijom', uspoređujući to sa situacijom autorice romana o čarobnjaku Harryju Potteru, koja se našla na meti Zapada jer nije 'zadovoljila njihove zahtjeve u vezi rodnih prava'. "Otpisali su J.K. Rowling, autoricu dječjih knjiga. Njezine knjige objavljuju se po cijelome svijetu, a oni su je otpisali jer nije zadovoljila njihove zahtjeve u vezi rodnih prava. Pokušavaju se riješiti i naše zemlje - govorim o progresivnoj diskriminaciji svega što ima veze s Rusijom", rekao je Putin, a prenosi Daily Mail.

SAD, EU i Velika Britanija nametnule su sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, no Putina je posebno razljutila odluka nekih zapadnih institucija da se uklone djela ruskih umjetnika, autora i skladatelja kao odgovor na rat u Ukrajini. Optužuje ih da pokušavaju uništiti ljude poput Petra Čajkovskog, Dmitrija Šostakoviča, Sergeja Rahmanjinova ili Dostojevskog.

"Danas pokušavaju poništiti cijelu tisućugodišnju kulturu, naš narod. Na ovaj način zabranjuju ruske pisce i knjige", rekao je Putin.

Ranije ovog mjeseca Cardiffski filharmonijski orkestar izbacio je uvertiru Čajkovskog iz 1812. iz svojih izvedbi, a sveučilište u Milanu također je objavilo da povlači kolegij o Dostojevskom zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rowling odgovorila Putinu

J.K. Rowling tijekom poslijepodneva odgovorila je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Na Twitteru je podijelila članak o zatvorenom Putinovom kritičaru Alekseju Navaljnom i napisala: "Kritika zapadnjačke kulture otkazivanja ne bi trebala dolaziti od onih koji trenutno ubijaju civile jer pružaju otpor ili od onih koji zatvaraju i truju svoje kritičare." Uz tvit je objavila i hashtag #IStandWithUkraine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 21:39