SILOVALI JE AZILANTI

PUTIN OPTUŽIO NJEMAČKU POLICIJU ZA ZATAŠKAVANJE SILOVANJA Rusi izašli na ulice zbog napada na 13-godišnju curicu u Berlinu

'Nadam se da ovakvi problemi neće biti stavljeni pod tepih i da se slični slučajevi neće ponoviti'
Activists and supporters of the 'International Convention of German Russians' protest against sexual harassment by migrants in front of the Chancellery in Berlin, Germany, January 23, 2016. The placards read 'Hands off from me and my child!', 'We say NO to violence' and 'Lisa, we are with you.' REUTERS/Hannibal Hanschke
 HANNIBAL HANSCHKE/Reuters

Navodno silovanje 13-godišnje djevojčice ruskog porijekla u Berlinu od strane tražitelja azila, izazvalo je antimigrantske prosvjede velike zajednice Rusa u Njemačkoj, a sada se u slučaj uključio i Kremlj, piše BBC.

Na tisuće prosvjednika izašlo je na ulice diljem Njemačke ovog vikenda prosvjedujući protiv, kako kažu, činjenice da cijeli slučaj zataškava policija.

'Naša djeca su u opasnosti', 'Miči ruke s mog djeteta', pisalo je na nekim transparentima.

Sedam tisuća ljudi okupilo se ispred ureda Angele Merkel, a drugi dio prosvjedovao je ispred prihvatilišta u Berlinu i na jugu Njemačke. Svoj bijes iskazali su nakon što je na popularnoj ruskoj tv postaji Channel One objavljeno kako je 13-godišnjakinju iz ruske doseljeničke obitelji otela grupa azilanata na putu do škole i silovala ju.

No njemačka policija kazala je da su nakon istrage i ispitivanja ustvrdili da Lisa F. nije bila ni oteta ni silovana.

- Seksualni odnos nije bio prisilan, kazali su iz policije.

Ipak, zato jer djevojčica ima samo 13 godina, tužitelji ispituju dvojicu muškaraca zbog zlostavljanja djeteta.

Podsjetimo, Lisa F. nestala je 11. siječnja, što je njezina obitelj prijavila policiji, a pojavila se idućeg dana.

U televizijskom intervjuu, žena identificirana kao teta djevojčice kazala je kako je Lisu silovalo nekoliko muškaraca u periodu od 30 sati. Intervju koji je izazvao brojne prosvjede podijeljen je na društvenim medijima i pregledan je više od milijun puta na Facebooku.

O slučaju se oglasio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je u utorak na novinskoj konferenciji u Moskvi kazao kako je jasno da djevojčica nije svojevoljno nestala na 30 sati, optužujući Njemačku da zataškava slučaj.

- Nadam se da ovakvi problemi neće biti stavljeni pod tepih i da se slični slučajevi neće ponoviti - kazao je Lavrov.

Njemački ministar unutarnjih poslova Frank Henkel kazao je kako je zatečen zbog uplitanja Moskve u policijsku istragu koja je u tijeku.

Njemačka prihvatila promjenu zakona: omogućeno lakše protjerivanja stranih kriminalaca

BERLIN - Njemačka vlada prihvatila je u srijedu promjene zakona o strancima koje omogućavaju lakše protjerivanje stranih državljana koji su prekršili zakon, što je reakcija na događaje u novogodišnjoj noći, kad su na željezničkom kolodvoru u Koelnu muškarci većinom stranog porijekla masovno seksualno zlostavljali i pljačkali prolaznice.

"Nitko nije iznad zakona i vladavine prava", rekao je njemački ministar pravosuđa Heiko Maas iz Socijaldemokratske stranke (SPD) nakon redovite sjednice saveznog kabineta u srijedu.

Objasnio je kako nove mjere nisu uperene protiv izbjeglica nego služe njihovoj zaštiti.

"Izbjeglice ne zaslužuju da ih se trpa u isti koš s kriminalcima", rekao je Maas.

Nakon promjena zakona, čije je prihvaćanje u Bundestagu izvjesno s obzirom na većinu koju imaju demokršćani iz CDU-a i socijaldemokrati, bit će moguće protjerivanje stranca ako je počinio teže kazneno djelo, ali, za razliku od dosadašnje prakse, i ako je presuđena samo uvjetna kazna.

To se posebice odnosi za slučajeve seksualnih delikata, ubojstva ili nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

U slučaju osude na najmanje godinu dana zatvora, automatski se gubi i izbjeglički status. Dosad je za hitnu mjeru protjerivanja ili ukidanje izbjegličkog statusa bila potrebna zatvorska kazna u trajanju od najmanje tri godine.

Rezultati istrage pokazali su da su dio kriminalnog miljea koji se okuplja oko željezničkog kolodvora u Koelnu mnoge osobe koje su podnijele zahtjev za azilom i koje su dosad bile višestruko kažnjavane zbog delikata poput nanošenja tjelesnih ozljeda ili krađa, ali su zbog uvjetnih kazni uvijek ostajale na slobodi.

Maas, koji je zakon predstavio zajedno s ministrom unutarnjih poslova Thomasom de Maiziereom, istodobno je priznao kako puko izricanje mjere protjerivanja ne znači nužno i protjerivanje stranaca koji su se ogriješili o zakon. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:26