SAM ĆE BIRATI GUVERNERE

Putin otkazuje lokalne izbore, alibi je pronašao u sankcijama: ‘Ne bi bilo pametno trošiti novac‘

Ako guverneri u 89 ruskih oblasti ne budu izravno izabrani, imenovat će ih Putinovi ministri

Vladimir Putin 

 Natalia Kolesnikova/AFP

Vladimir Putin u srijedu će vjerojatno otkazati lokalne izbore u Rusiji koji su zakazani za ovu jesen. Ruski predsjednik na to se navodno odlučio zbog sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog rata u Ukrajini, javljaju lokalni mediji, a prenosi Telegraph.

Neimenovani dužnosnik Kremlja rekao je u utorak novinskoj agenciji Interfax kako 'ne bi bilo pametno' novac poreznih obveznika trošiti na političke predizborne kampanje u svjetlu gospodarskih problema s kojima je zemlja suočena.

Ruske novine Kommersant u utorak su citirale stratege i dužnosnike iz nekoliko ruskih oblasti koji su potvrdili da ove godine nisu angažirani niti u jednoj od eventualnih lokalnih predizbornih kampanja. Rekli su i kako uopće ne očekuju da će se lokalni izbori održati.

Očekuje se da će Putin ovo pitanje pokrenuti u srijedu, na sastanku s ruskim zastupnicima. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, rekao je u utorak da ne može reći je li ta tema na dnevnom redu.

Kršenje ruskog ustava

Ako guverneri u 89 ruskih oblasti ne budu izravno izabrani, imenovat će ih Putinovi ministri.

Vladimirska oblast, sjeveroistočno od Moskve, mogla bi biti prva ruska administrativna jedinica u kojoj će se to dogoditi, a lokalni parlament trebao bi o tome glasovati ovog tjedna.

Taj je potez naišao na brojne kritike jer predstavlja očito kršenje ruskog Ustava.

Glasanje na izborima u Rusiji dosad je više puta bilo narušeno zbog brojnih prijava birača, ali i kršenja zakona, zbog čega je nerijetko dolazilo do masovnih uličnih prosvjeda. No jaki kandidati oporbe su, unatoč svemu, posljednjih godina uspijevali pobijediti na izborima za guvernera.

Predsjednik Putin već je 2004., nakon niza smrtonosnih terorističkih napada, otkazao izbore za ruske guvernere. Tada je rekao da ih je potrebno otkazati kako bi se "spriječila krizna situacija".

No, izbori za guvernere ponovno su uvedeni 2012., nakon velikih oporbenih prosvjeda zbog prijevara na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:50