BEZ DLAKE NA JEZIKU

Putin pod paljbom, drastično gubi autoritet: ‘Pa razmišljamo li mi o vlastitom imidžu?!‘

Vojni stručnjaci koji na društvenim mrežama dijele vlastita zapažanja o ratu u Ukrajini donedavno su bili korisni Kremlju. Više ne

Vladimir Putin

 Alexey Druzhinin/Afp/Profimedia/Alexey Druzhinin/Afp/Profimedia

Šest brodova isplovilo je iz ukrajinskih crnomorskih luka nakon što se Rusija ponovno pridružila sporazumu o izvozu žitarica.

Obnovljeni žitni sporazum pozdravili su Ujedinjeni narodi, a Turska je izjavila kako se nada da će to pomoći "otvoriti put prema prekidu vatre i miru".

S druge strane, vraćanje Moskve ključnom sporazumu kritizirali su ruski vojni blogeri.

"Ova će slabost imati negativan utjecaj na sve - na prve linije bojišta, pozadinu, međunarodnu arenu", rekao je Jurij Podoljak svojim sljedbenicima na Telegramu, kojih ima 2,8 milijuna, prenosi New York Times.

Potvrdan odgovor

Aleksandar Koc, popularni bloger i novinar ruskog tabloida Komsomolskaja pravda, rekao je da Kijev nikada nije ispunio svoj dio sporazuma, pa nije mudro da se Moskva ponovno pridruži dogovoru.

Politički analitičar Sergej Markov izjavio je da je ta odluka bila manifestacija šire ruske slabosti i nespremnosti na borbu.

"Izgleda li sve ovo kao ponižavajući poraz Moskve?" upitao je u objavi na Telegramu, na što je sam dao potvrdan odgovor, rekavši da Moskva "malo pažnje posvećuje svom imidžu".

Vojni stručnjaci koji na društvenim mrežama dijele vlastita zapažanja o ratu u Ukrajini donedavno su bili korisni Kremlju koji ih je koristio kako bi opravdavao vlastite nemilosrdne vojne akcije.

Podrška proruskih vojnih blogera počela je opadati početkom rujna kad je Ukrajina ponovno zauzela velik dio teritorija na sjeveroistoku zemlje i krenula u protuofenzivu u Hersonu na jugu zemlje.

Analitičarka Kremlja

Otad vojni blogeri kritiziraju odluke ruske vlasti, optužuju ih da slabo opremaju ruske oružane snage i da skrivaju "loše vijesti". Nije jasno koliki točno utjecaj imaju ovi blogeri na Kremlj, ali pojedini analitičari ističu kako postoje dokazi da je posljednjih mjeseci ruski predsjednik Vladimir Putin počeo ozbiljnije gledati na njihova stajališta zbog utjecaja koje imaju na javno mnijenje.

Analitičarka politike Kremlja Tatjana Stanovaja smatra kako ova promjena mišljenja Moskve znači da Putin još uvijek može "odstupiti ako je to potrebno".

Moskva je prekinula svoje sudjelovanje u ugovoru o žitu tijekom vikenda nakon napada na brodove ruske mornarice u crnomorskoj luci Sevastopolj za koji je okrivila Ukrajinu. No, u srijedu je Moskva priopćila da prekida svoju suspenziju jer je Ukrajina zajamčila da se vode i luke koje koriste brodovi za prijevoz žita neće koristiti za vojne operacije protiv Rusije.

Ugovor će vjerojatno biti ponovno testiran sredinom studenoga kada bi trebao isteći, osim ako se Rusija i Ukrajina ne dogovore da ga obnove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:04