PODVALA IZ KREMLJA

Putin podivljao zbog ‘terorističkog napada‘, stručnjaci nagađaju - slijedi objava rata Ukrajini

Zapadni analitičari proteklih dana upozoravali su kako bi Rusi mogli izvesti takozvani ‘napad pod lažnom zastavom‘

Ruski tenk T-90M i Vladimir Putin

 Alexey Maishev/Sputnik/Profi/Alexey Maishev/sputnik/profi

Ruski predsjednik Vladimir Putin reagirao je na navodni napad u ruskom gradu Brjansku. Prema Rusima, čije se tvrdnje ne mogu neovisno potvrditi, došlo je do napada na civilne mete u gradu Brjansku.

Istovremeno valja napomenuti kako su zapadni analitičari proteklih dana upozoravali kako bi Rusi mogli izvesti takozvani "napad pod lažnom zastavom" na teritoriju Rusije kako bi skrenuli pozornost sa situacije na bojištima u Ukrajini i dodatno uvjerili rusku javnost u "ispravnost" invazije na Ukrajinu.

U svakom slučaju, Putin je rekao sljedeće, prenose RIA Novosti.

- Ono što se dogodilo u regiji Brjansk je teroristički napad. Napadači su pucali na civilni automobil, a vidjeli su da su u njemu djeca, rekao je Vladimir Putin, komentirajući navodni napad u oblasti koja graniči s Ukrajinom.

- Neonacisti su danas počinili još jedan teroristički čin, još jedan zločin. To su ljudi koji žele uništiti našu povijest, našu tradiciju i naš jezik, rekao je ruski predsjednik.

S druge strane, Ured ukrajinskog predsjednika u četvrtak je tvrdnje Rusije o upadu ukrajinskih "sabotera" u pogranično rusko područje nazvao "namjernom provokacijom" Moskve.

- Priča o saboterskoj skupini u Rusiji je klasična, namjerna provokacija. Rusija želi preplašiti svoje stanovništvo kako bi opravdala svoju invaziju na Ukrajinu, objavio je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Podoljak je dao naslutiti da je incident o kojem su izvijestile ruske sigurnosne službe i lokalni guverner Brijanska povezan s akcijom ruskih "partizana" - militanata koji primjenjuju gerilske metode borbe.

Također je rekao da "partizanski pokret u Rusiji jača i postaje sve agresivniji".

Ruske vlasti su javile da se ukrajinska "skupina za izviđanje i sabotažu" infiltrirala u područje Brijanska, u selo Ljubečane te da su otvorili vatru na jedno vozilo i pritom ubili jednog stanovnika i ranili dijete.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su događaji u Brijansku "teroristički napad" i dodao da se poduzimaju mjere kako bi se uništili "ukrajinski teroristi" koji su izvršili prekogranični napad.

Ruska pogranična područja su od početka rata u više navrata bila mete bombardiranja, ali ruske vlasti rijetko spominju sabotaže.

Twitter profil OSINT Defender koji izvještava o događajima u ratu u Ukrajini prenosi informaciju, koja se ne može potvrditi, da se Putin sastaje, i to pojedinačno, s članovima VIjeće sigurnosti Ruske Federacije kako bi dogovorili "odgovor" na navodni napad u Brjansku.

Isti profil, koji svoje informacije crpi iz otvorenih izvora, tvrdi da ako Putin nakon ovog ne objavi rat Ukrajini, neće nikada. Podsjetimo, Kremlj i dalje rat u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom", a dođe li do objave rata to bi značilo da Putin kao vrhovni zapovjednik može pokrenuti potpunu mobilizaciju i cijelo gospodarstvo podrediti ratnoj ekonomiji (što se u Rusiji polako događa već mjesecima).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2023 19:17