NOVA ESKALACIJA

Putin poslao nuklearne bombardere u patrolu nad Bjelorusijom iz koje migranti nadiru u EU

Povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je dvije strane da smire situaciju i riješe "neizdrživu” krizu.

Ruski bombarderi

 Russian Defence Ministry/Tass/Profimedia

Rusija je u srijedu donijela rijetku odluku o slanju dva bombardera u patrolu bjeloruskim zračnim prostorom, što je znak podrške svojoj saveznici u vrijeme dok se ona s Europskom unijom spori oko migranata na granici s Poljskom.

Odluka Moskve dolazi u vrijeme dok EU razmatra sankcije protiv Minska zbog onoga što naziva umjetno stvorenom krizom, što Bjelorusija odbacuje.

Migranti na bjeloruskoj strani granice tijekom noći su nekoliko puta pokušali silom ući u Poljsku, objavila je u srijedu Varšava koja je na to područje poslala dodatne snage sigurnosti.

Povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je dvije strane da smire situaciju i riješe tu "neizdrživu” krizu.

"Ove stotine muškaraca, žena i djece ne smiju provesti još jednu noć na mrzlom vremenu bez odgovarajućeg skloništa, hrane, vode i medicinske skrbi”, rekla je.

EU, koji je više puta sankcionirao Bjelorusiju zbog kršenja ljudskih prava, optužuje Minsk da dovodi migrante s Bliskog istoka, iz Afganistana i Afrike te da ih potom tjera preko poljske granice kako bi izazvala kaos na istoku EU.

Veleposlanici 27 članica u srijedu su se usuglasili da je to "hibridni rat” bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i da postoji pravni temelj za novi krug sankcija.

"Suočeni smo s brutalnim hibridnim napadom na našim granicama. Bjelorusija kao oružje koristi nevolje migranata, na ciničan i šokantan način”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Bjelorusija i njena saveznica Rusija svu krivnju pripisuju Europi. Kremlj je optužuje da se ne pridržava svojih humanitarnih ideala i da pokušava "zadaviti” Bjelorusiju zatvaranjem dijela granice. Moskva smatra kako je neprihvatljivo da EU uvodi nove sankcije Minsku zbog te krize.

Dva bombardera Tupoljev Tu-22M3 koje je Rusija poslala u Bjelorusiju mogu nositi nuklearne bombe, uključujući hipersonične koje su dizajnirane da zaobiđu sofisticiranu zapadnu protuzračnu obranu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je nadu da si Europljani "neće dopustiti da se uvuku u spiralu koja je prilično opasna”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je ruskog predsjednika Vladimira Putina da pritisne Bjelorusiju, a Putin joj je odgovorio da bi EU trebala izravno razgovarati s Minskom, priopćio je Kremlj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 18:36