TRILATERALNI PREGOVORI

Putin pozdravio "korisne" razgovore s Erdoganom i Raisijem o Siriji

Rusija i Iran najsnažniji su podupiratelji sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok Turska podržava pobunjenike protiv Asada

Vladimir Putin, Ebrahim Raisi i  Recep Tayyip Erdogan 

 Sergei Savostyanov/Sputnik/Profimedia/Sergei Savostyanov/Sputnik/Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u utorak "korisnima" trilateralne razgovore u Teheranu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i iranskim Ebrahimom Raissijem o rješenju sukoba u Siriji.

"Susret je bio vrlo koristan... razgovarali smo o ključnim elementima naše koordinacije glede Sirije", rekao je Putin nakon razgovora. Pozvao je dvojicu kolega da posjete Rusiju i sudjeluju na novom sastanku s temom Sirije do kraja godine.

Erdogan je rekao da neće odustati od akcija u Siriji. "Naša borba protiv terorističkih organizacija će se uvijek nastaviti", kazao je.

Rekao je kako očekuje od Rusije i Turske da ga u tome podupru.

Tri zemlje zajednički pokušavaju smanjiti nasilje u Siriji unatoč tome što podržavaju suprotstavljene strane u ratu.

Rusija i Iran najsnažniji su podupiratelji sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok Turska podržava pobunjenike protiv Asada.

Turska prijeti obnovom vojne ofenzive u sjevernoj Siriji, navodeći kao razlog terorističke prijetnje. Ankara već ima pod kontrolom granični prostor na sjeveru Sirije. Rusija i Iran upozoravaju Tursku protiv takve ofenzive.

Iranski je predsjednik pozvao na diplomatsko rješenje rata. "Najvažnije je garantirati teritorijalni integritet i omogućiti sirijskom narodu da odluči o svojoj političkoj sudbini", rekao je Raisi u nazočnosti Putina i Erdogana.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei istaknuo je u utorak da će "bilo kakav napad Turske u sjevernoj Siriji samo pomoći teroristima.. Mi smatramo sigurnost u Siriji i svojom sigurnošću i Turska bi trebala učiniti isto".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:09