‘ZAPAD NAS IGNORIRA‘

Putin prekinuo šutnju, zagrmio iz Kremlja: Vidi se što NATO izvodi, Ukrajina je samo sredstvo

Putin je dodao da bi eventualno pristupanje Ukrajine NATO-u bila prijetnja miru u svijetu

Vladimir Putin tijekom press konferencije u Moskvi

 Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin večeras je poručio da njegova vlada analizira odgovore SAD-a i NATO-a na ruske zahtjeve (a koji su u Moskvu poslani prošlog tjedna) u vezi krize oko Ukrajine. No, istaknuo je da su glavni prigovori ruske strane - ignorirani.

Putin je proteklih tjedana zapravo bio vrlo tih te ovo njegov prvi opširniji komentar o eskalirajućoj krizi nakon prosinca 2021., navodi The New York Times.

No, na konferenciji za novinare u utorak, koja je uslijedila nakon petosatnog sastanka u Moskvi s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ruski je predsjednik poručio sljedeće:

- Sada je jasno, a o tome sam informirao i premijera Mihaila Mišustina, da se glavne točke koje je Rusija istaknula ignoriraju. Nismo dobili adekvatan odgovor na naša tri ključna zahtjeva, rekao je Putin.

image

Vladimir Putin

Yuri Kochetkov/AFP

- Oni se odnose prestanak proširenja NATO pakta (na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, op.a.), zatim zahtjev da se ne postavljaju oružani sustav u blizini ruske granice i da se razmještanje vojnih snaga NATO-a u Europi vrati na pozicije iz 1997. godine, kada je potpisan sporazum između Rusije i NATO pakta (i kada je blok bio "siromašniji" za članice iz Istočne Europe), kazao je ruski lider.

'Žele nas uvući u sukob'

Iako je Rusija pokraj granice s Ukrajinom poslala više od 100.000 vojnika i niz vojne tehnike (među njima i razne raketne sustave i projektile) te time zapravo prouzročila eskalaciju aktualne krize, Putin je optužio SAD da pokušava uvući Rusiju u sukob kako bi imali izliku za uvođenje novih sankcija Rusiji.

- Njihov najvažniji zadatak je obuzdati razvoj Rusije, a Ukrajina je samo sredstvo kojim žele postići svoj cilj. To se može postići tako da nas se uvuče u oružani sukob i potom prisili američke saveznike u Europi da nametnu strože sankcije Rusiji o kojima se danas raspravljalo u SAD-u.

Putin je dodao da bi eventualno pristupanje Ukrajine NATO-u bila prijetnja miru u svijetu, a ne samo Rusiji. Također je ustvrdio kako bi Ukrajina, ojačana NATO-ovim naoružanjem, mogla pokrenuti rat da vrati poluotok Krim koji je Rusija od te zemlje anektirala 2014. godine. To bi, prema Putinu, dovelo do rata između Rusije i NATO pakta.

image

Vladimir Putin

Yuri Kochetkov/AFP

- Kako bismo izbjegli takav razvoj događaja, moraju se istinski uvažiti interesi svih zemalja, uključujući i Rusije. Moramo pronaći način da riješimo ovaj problem, rekao je Putin.

Moramo pronaći rješenje

Ruski je lider krajem prošle godine zaprijetio da će Rusija poduzeti vojno-tehničke mjere ako se ne udovolji njihovim zahtjevima. U utorak te prijetnje nije ponovio, a napomenuo je i da bi u svrhu diplomatskog rješenja krize u Moskvu uskoro mogao doći francuski predsjednik Emmanuel Macron.

- Moramo pronaći rješenje, ali nisam još spreman govoriti o tome kakvo bi ono bilo.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija još sastavlja formalni odgovor na pismo Washingtona, a rekao je da će biti gotov kada Putin procijeni da je to - to.

Od samog početka izbijanja ove krize ruski su dužnosnici tvrdili kako Rusija nema namjere napasti Ukrajinu, dok je sam Putin uglavnom šutio. Iznimka je bila 23. prosinca prošle godine kada je Putin na pitanje britanskog novinara o krizi rekao da su Amerikanci ti koji su "došli s projektilima pred naš prag".

- Vi od nas očekujete garancije da nećemo napasti Ukrajinu? Vi ste ti koji bi trebali dati garancije, poručio je ljuti Putin tada.

image

Vladimir Putin

Yuri Kochetkov/AFP

Mađarski premijer Orban rekao je nakon sastanka s Putinom da se "razlike" između zapadnjaka i Rusije oko Ukrajine mogu premostiti.

- Situacija je ozbiljna, razlike su značajne (...) ali se mogu prevladati, rekao je Orban novinarima.

- Moguće je sklopiti sporazum koji jamči mir, sigurnost Rusije, a prihvatljiv je i za članice NATO-a, ustvrdio je i dodao da su sankcije kontraproduktivne.

Rusi održali vojne vježbe u Pridnjestrovlju, odcijepljenoj regiji blizu Ukrajine

Ruske snage održale su vojne vježbe u Pridnjestrovlju, odcijepljenoj moldavskoj regiji koja graniči s Ukrajinom, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane.

Zbog aktualnih vojnih aktivnosti, između ostaloga i gomilanja vojnika u blizini Ukrajine, Zapad strahuje da Rusija planira napad, no Moskva to poriče.

Zabrinutost je u prvom redu usmjerena na raspoređivanje vojske na područjima zapadne Rusije, anektiranog Krima i Bjelorusije, gdje Moskva i Minsk planiraju održati zajedničke vojne vježbe.

Kijev je izrazio zabrinutost i zbog Pridnjestrovlja gdje Rusija ima više od tisuću vojnika i pripadnika mirovnih snaga.

Rusko ministarstvo priopćilo je da je njihov kontingent, poznat kao Operativna skupina ruskih snaga, vježbao gađanje ciljeva i zauzimanje položaja.

Navedenu operativnu skupinu čini oko 450 pripadnika mirovnih snaga te oko 500 do 750 vojnika koji čuvaju spremište streljiva.

Ruske mirovne snage došle su u Pridnjestrovlje nakon što je ta regija vodila kratki rat s Moldavijom 1992. i proglasila se neovisnom državom. No niti jedna zemlja još nije priznala njenu neovisnost, pa ni Rusija.

Stanovništvo Pridnjestrovlja koje pripada ruskom govornom području nominalno se odvojilo od Moldavije 1990., godinu dana prije raspada Sovjetskog Saveza, zbog bojazni da bi se zemlja mogla pripojiti Rumunjskoj s kojom uvelike dijeli jezik i kulturu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 19:04