TRAŽI SE POVOD ZA RAT?

Putin priča o ‘genocidu u Donbasu‘, spominje se i napad kemijskim oružjem, SAD: ‘Sve je laž‘

Američki dužnosnik Ned Price navodi da bi nove ruske konstrukcije mogle poslužiti kao povod za rusku intervenciju

Vladimir Putin, prizor iz rovova s istoka Ukrajine i ruski tenk tijekom vježbi

 Afp

Ukrajinski rašomon se nastavlja. Moskva i Washington vrte svoju priču.

Ruski mediji javljaju, pozivajući se na izvještaje iz pobunjenih paradržavnih tvorevina Lugansk i Donjeck, da su tijekom zadnjih 48 sati bili izloženi artiljerijskim i minobacačkim napadima ukrajinske vojske na liniji razgraničenja te da su bili "prinuđeni odgovoriti" na napade. I agencija Reuters, pozivajući se na predstavnike OESS-a na tom području, govori o "obostranoj pucnjavi". Niti jedna strana ne govori o mogućim žrtvama, ali evidentno je da je na liniji razgraničenja stanje sve užarenije te da nema niti govora o nekom smislenom primirju.

'Mogao bi buknuti rati'

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da zbog provokacija i napada ukrajinske vojske na položaje Donjecka i Luganska situacija može "svakog časa izmaknuti kontroli" te da postoji opasnost da "bukne rat". Dodao je kako postoji velika opasnost da Ukrajina "udari na nepriznate republike Donjeck i Lugansk". Peskov je kazao, a prenosi ga moskovski Komersant, kako se Rusija stalno optužuje da gomila vojsku na granici, a "radi se o našem teritoriju" gdje, kako ističe, Rusija može razmještati svoju vojsku kako joj je volja, a "nitko od zapadnih predstavnika ne govori o gomilanju ofenzivnih potencijala ukrajinske vojske na liniji razgraničenja".

Dopisnica BBC-ja iz Moskve pak javlja da su tri osobe ozlijeđene nakon što su granate pale nedaleko od vrtića u Donbasu, a iz ukrajinske vlade kažu kako im sve to izgleda kao "provokacija" i namještaljka, prenosi Reuters iz Kijeva. Predstavnik američke administracije Ned Price pak iznio je sada novu tvrdnju o "mogućim razlozima za ruski napad na Ukrajinu". On povod za napad vidi u nedavnoj izjavi predsjednika Vladimira Putina da se u Donbasu događa genocid, što je izjavio na konferenciji za novinare nakon razgovora s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Price navodi da su ruski mediji odmah prihvatili tu "tezu" te se sve više govori o "masovnim grobnicama" i opasnosti da bi "Ukrajina mogla iskoristiti kemijsko oružje" protiv stanovnika odmetnutih paradržavnih tvorevina.

'Genocid na Donbasu'

Inače, odmah nakon tih Putinovih riječi o genocidu u Donbasu Ruski istražni komitet (Sledstennij komitet) otvorio je istragu, kako pišu ruski mediji, o čak mogućih pet masovnih grobnica u kojima su pokopane "civilne žrtve ukrajinskih napada". Ned Price stoga navodi da bi takva konstrukcija, za koju tvrdi da je lažna, mogla poslužiti kao povod za rusku intervenciju.

Podsjetimo da je Rusija posljednjih mjeseci podijelila više od 700 tisuća državljanstava stanovnicima paradržavnih tvorevina Donjeck i Lugansk te da je Kijev upozoren da ne pokušava "vojno zauzeti ta područja" jer Rusija ima "ustavnu obvezu braniti svoje građane". I dok Rusi govore da povlače dio vojnika i ratne tehnike s ukrajinske granice, a tamošnje televizije emitiraju snimke tenkova koji se "tovare" na vlakove kao dokaz tim tvrdnjama, američki obavještajni izvori tvrde kako ne samo da se Rusi ne povlače nego da su još dodatno doveli sedam tisuća novih vojnika.

'Rusija laže'

CNN je prenio izjavu neimenovanog "visokog američkog dužnosnika" koji kaže da je raspoređivanje novih vojnika pokazalo da je tvrdnja Rusije o povlačenju lažna te da su izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o okretanju diplomaciji samo krinka. "Sve sadašnje indicije ukazuju na to da namjeravaju javno ponuditi razgovor i iznijeti tvrdnje o deeskalaciji, dok se tajno mobiliziraju za rat", rekao je taj dužnosnik.

"Rusija stalno govori da želi diplomatsko rješenje, no njihovo djelovanje pokazuje suprotno. Nadamo se da će promijeniti kurs prije nego što počnu rat koji će donijeti katastrofalnu smrt i uništenje", poručio je taj dužnosnik u srijedu navečer na razgovoru s novinarima.

Američki državni tajnik Antony Blinken ustvrdio je u srijedu da "postoji razlika između onoga što Rusija kaže i onoga što radi". Ono što vidimo nije nikakvo značajno povlačenje, rekao je Blinken za ABC News. Američki predsjednik Joe Biden u utorak je izjavio da Rusi imaju raspoređeno "više od 150.000 vojnika" oko Ukrajine i Bjelorusije. - Naši analitičari tvrde da su Rusi i dalje u ofenzivnom, prijetećem položaju, ustvrdio je Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:39