PORUKA ZAPADU

Putin prijeti ‘munjevitim udarom‘: Sve su odluke već tu, samo se probajte umiješati u Ukrajinu

"Za to imamo sve instrumente kojima se trenutno nitko ne može pohvaliti. Mi se time nećemo hvaliti, ali ćemo ih iskoristiti bude li zatrebalo"

Vladimir Putin

 Photo by Alexandr Demyanchuk/Sputnik via AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je zaprijetio "munjevitim udarom" u slučaju da netko u kontekstu njegove invazije na Ukrajinu, koju uporno naziva "specijalnom vojnom operacijom", zaprijeti "strateškoj sigurnosti" Rusije. U priopćenju koje je izdao Kremlj, a u kojem se citira Putinove riječi, navodi se da su u pogledu "munjevitog udara" donesene sve odluke.

- Ako se netko umiješa u situaciju u Ukrajini i bude stvarao prijetnju strateškog karaktera, udar će biti munjevit, naveo je Putin ne precizirajući o kakvom konkretno udaru bi se radilo.

- Za to imamo sve instrumente kojima se trenutno nitko ne može pohvaliti. Mi se time nećemo hvaliti, ali ćemo ih iskoristiti bude li zatrebalo, rekao je Putin tvrdeći da je "specijalna operacija u Ukrajini spriječila veliki konflikt koji bi se odvijao na teritoriju Rusije" i uvjeravajući da će svi ciljevi te operacije biti ispunjeni.

- Želim ponovno istaknuti: svi ciljevi specijalne vojne operacije koju izvodimo u Donbasu i Ukrajini od 24. veljače bit će sigurno realizirani kako bi u povijesnoj perspektivi bila zajamčena sigurnost Donjecke i Luganske Narodne Republike, ruskog Krima i cijele naše zemlje, ustvrdio je Putin, kako se navodi u priopćenju Kremlja.

Za ruske vojnike je rekao da su "svojim junaštvom, odlučnošću i herojstvom spriječili stvarnu prijetnju koja se bila nadvila nad državom", misleći pritom na Rusiju za koju kaže da "tako velika nikome nije potrebna" te da predstavlja opasnost Zapadu koji je, kaže, od Ukrajine naumio napraviti "anti-Rusiju".

- Neovisna, velika, ogromna država čak ni po njihovim zamislima nije potrebna. Oni smatraju da im predstavlja opasnost samom činjenicom njezina postojanja, rekao je Putin.

- To je daleko od istine. Oni sami predstavljaju opasnost za cijeli svijet. Sjećamo se barbarskih planova nacista za sovjetski narod, željeli su ga podčiniti, porobiti, natjerati ga da radi, a one koji im nisu potrebni, htjeli su otjerati iza Urala, na sjever, da izumru, izjavio je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:18