SASTANAK ČELNIKA

Putin primio Asada i osudio strano miješanje u Siriji: ‘Teroristi su pretrpjeli značajne štete‘

Bašar al-Asad pozdravio je ‘značajne rezultate koje su postigle Rusija i Sirija u oslobađanju teritorija koje su okupirali pobunjenici‘
Vladimir Putin i Bašar al-Asad
 Mikhail Klimentyev/SPUTNIK/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je nazočnost stranih snaga u Siriji i pozdravio "značajne štete" nanesene pobunjenicima i džihadistima, primajući u Rusiji svog saveznika Bašara al-Asada, objavio je u utorak Kremlj.

U rijetkom susretu u četiri oka između ta dva čelnika, do kojeg je došlo u ponedjeljak, Putin je ocijenio da su "teroristi pretrpjeli značajne štete" u Siriji, gdje vladine snage kontroliraju, po njemu, 90 posto teritorija.

Putin je ipak ocijenio, kako se navodi u priopćenju Kremlja, da je osnovni problem u Siriji prisutnost stranih snaga na njezinu teritoriju.

"Strane oružane sile, bez odluke UN-a, bez vašeg pristanka, prisutne su na nekim područjima u zemlji, što je očito protivno međunarodnom pravu i ne omogućuje da se učini maksimum napora da bi se zemlja konsolidirala i napredovala na putu obnove", ocijenio je Putin.

Ruski je predsjednik također rekao da Asad čini puno kako bi "uspostavio dijalog s političkim protivnicima".

Bašar al-Asad pozdravio je "značajne rezultate koje su postigle Rusija i Sirija u oslobađanju teritorija koje su okupirali pobunjenici i u uništavanju terorizma", dodaje Kremlj.

Naglasio je ipak da je zaustavljen politički proces koji je počeo kako bi se okončao rat u Siriji. To je pripisao "destruktivnom utjecaju nekih zemalja" koje su nametnule "protuzakonite" sankcije sirijskom narodu.

Rusija je vojno intervenirala u Siriji 2015. kako bi pomogla snagama Bašara al-Asada da ponovno osvoji najveći dio teritorija koji su zauzeli pobunjenici i džihadisti. Moskva u Siriji ima vojne baze.

Više ciklusa pregovora pod okriljem UN-a nije uspjelo zaustaviti nasilje u Siriji koja ima oko 500.000 poginulih i milijune raseljenih od početka rata 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2022 01:59