USIJANJE NA ISTOKU EUROPE

Putin priznao Donbas, šalje vojsku na istok Ukrajine: ‘To nikad nije ni bila istinska država‘

"Želite dekomunizaciju? Ok, može. Spremni smo vam pokazati što prava dekomunizacija Ukrajine znači", rekao je Putin i priznao Donjeck i Lugansk gdje je otpočelo ulično slavlje

Vladimir Putin i slavlje u Donjecku

 AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svom ministarstvu obrane da uputi ruske mirovne snage u odmetnute regije na istoku Ukrajine, pokazuje uredba objavljena rano u utorak, nakon što je Putin priznao njihovu neovisnost.

Putin je ranije potpisao uredbe o priznanju samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, prkoseći prijetnjama Zapada da će taj potez smatrati nezakonitim i da će uništiti šanse za diplomatko rješenje krize.

Nakon toga uslijedio je val oštrih reakcija zapadnih zemalja, EU i NATO-a koji su najavili sankcije Moskvi zbog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Putin se u dugom televizijskom obraćanju naciji obrušio na Ukrajinu i Zapad koji je po njegovu mišljenju tu zemlju pretvorio u "poprište rata".

"Mislim da je nužno donijeti takvu odluku koja je odavno sazrela: odmah priznati neovisnost Narodne republike Donjecka i Narodne republike Luganska", rekao je u televizijskom obraćanju, zatraživši od ruskog parlamenta da "potvrdi tu odluku i ratificira ugovor o prijateljstvu i pomoći s tim dvjema republikama".

Putin je dodao da vjeruje da će Zapad uvesti sankcije Moskvi neovisno o njezinim potezima u vezi s Ukrajinom i dodao da njegova zemlja ima pravo odgovoriti.

Također je istaknuo da Rusija ima pravo braniti svoju sigurnost i dodao da se nikada neće odreći svoje suverenosti i nacionalnih vrijednosti.

Optužio je Sjedinjene Države i NATO da su Ukrajinu pretvorili u poprište rata i rekao da Moskva strahuje od raspoređivanja vojnika NATO-a na tom području te da je zabrinut zbog američkih bespilotnih letjelica koje špijuniraju Rusiju.

Putin je rekao da su NATO-ovi centri za obuku u Ukrajini prerasli u vojne baze i da Moskva potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u smatra izravnom prijetnjom.

Okomivši se na Ukrajinu, rekao je da su neonacisti u usponu, da su rašireni oligarhijski klanovi i da je bivša sovjetska republika američka kolonija s marionetskim režimom.

Ruski predsjednik je opisao istočnu Ukrajinu kao drevno rusko tlo, a modernu Ukrajinu državom koju su stvorili boljševici nakon revolucije 1917.

Ocijenio je da Ukrajina nikada nije imala tradiciju istinske državnosti i požalio se jer je postsovjetska Ukrajina željela dobiti sve što je mogla od Moskve, bez da je išta učinila zauzvrat.

Dok je Putin govorio za drvenim uredskim stolom koji je bio okružen ruskim zastavama, pala je vrijednost ruske rublje, valute koja je već pod pritiskom zbog velike ruske vojne prisutnosti blizu Ukrajine.

U nastavku donosimo tijek događaja kako smo ih pratili uživo.

>>> NOVO 07:05 - Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield odbacila je Putinovu tvrdnju da će ruske trupe koje su poslane u separatističke regije Ukrajine preuzeti 'mirotvornu' ulogu.

- Zove ih mirovnim snagama. To je glupost. Znamo što zapravo jesu - istaknula je na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti u New Yorku.

- Putin se želi vratiti u vrijeme kada su carstva vladala svijetom. Ovo nije 1919. - dodala je.

Stalna predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva pri UN-u Barbara Woodward naglasila je kako će 'radnje koje je Rusija danas odabrala imati teške i dalekosežne posljedice'.

'Prvo, na ljudski život. Invazija na Ukrajinu oslobađa snage rata, smrti i razaranja na narod Ukrajine. U nastojanju da se granice prekroji silom, ruska djela pokazuju očiti prijezir prema međunarodnom pravu, rekla je.

Predstavnik Rusije pri Ujedinjenim Narodima kazao je kako neće odgovarati na ove verbalne napade.

Vasily Nebenzya kazao je kako Zapad 'gura' Ukrajinu prema sukobu i optužio druge nacije da zanemaruju položaj onih u Donbasu.

'Dopustiti novo krvoproliće u Donbasu je nešto što ne namjeravamo učiniti', kazao je.

Ukrajinski veleposlanik Sergiy Kyslytsya inzistira da granice njegove zemlje ostaju 'nepromjenjive' unatoč akcijama Rusije.

'Mi smo na svojoj zemlji. Ne bojimo se ničega i nikoga, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati. Ne bi trebalo biti nikakve sumnje. Zahtijevamo od Rusije da poništi odluku o priznanju i vrati se za stol za pregovore', istaknuo je.osudivši rusku naredbu o raspoređivanju dodatnih postrojbi na teritorije u Ukrajini.


06:55 - Sjedinjene Države koordiniraju se sa saveznicima i u utorak će najaviti nove sankcije Rusiji.

Dužnosnici Bidenove administracije izjavili su kako takav Putinov potez, budući da je Rusija već imala tamo vojsku, nije osnova za uvođenje šireg paketa sankcija koje su SAD i saveznici najavili u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Umjesto toga, Bijela kuća najavila je odvojene, manje oštre i ciljanije sankcije.


06:49 - Australska vlada također je objavila da je zbog povećanog rizika od sukoba povukla sve diplomatske dužnosnike iz Ukrajine u istočnu Poljsku i Rumunjsku.

'Australija je solidarna s Ukrajinom i nastavlja pozivati Rusiju da prekine i poništi svoj ničim izazvan napad na svog demokratskog susjeda', rekla je ministrica vanjskih poslova Marise Payne.


06:46 - Američki državni tajnik Antony Blinken ponovio je da SAD pruža 'nepokolebljivu potporu' Ukrajini nakon što je u ponedjeljak telefonom razgovarao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom.

'Razgovarali su o snažnim mjerama koje smo danas najavili kao odgovor i ponovili da će uslijediti dodatni koraci', rekao je glasnogovornik američkog državnog tajnika.

Blinken i Kuleba bi se trebali sastati u Washingtonu u utorak.


06:40 - Ruski predstavnik pri UN-u ocijenio je da je Ukrajina 'na rubu nove vojne avanture':

'Postalo je očito da je Donbass na rubu nove ukrajinske vojne avanture, kao što je to već bilo 2014. i 2015. To ne možemo dopustiti. Stoga je predsjednik Rusije saslušao mišljenje parlamentaraca i članova Vijeća sigurnosti.'


05:55 - Japan će se najvjerojatnije pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije, uključujući i zabranu izvoza u tu zemlju elektroničkih čipova i drugih visokotehnoloških proizvoda, ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedi invaziju na Ukrajinu, izvijestio je u utorak dnevni list Yomiuri.


02:55 - U jednoj od najtežih noći od ukrajinske neovisnosti, predsjednik te države Volodimir Zelenski oko 2 ujutro po lokalnom vremenu obratio se svojoj naciji i kazao kako ih nije strah.

Zelenski je objavio da je zbog, kako je ustvrdio, ruskog kršenja ukrajinske suverenosti i jednostranog povlačenja iz sporazuma iz Minska, zatražio sazivanje hitnog sastanka UN-ova Vijeća sigurnosti kao i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ističući da OESS-ova promatračka misija u Donbasu mora nastaviti sprečavati provokacije i dodatnu eskalaciju. On je također inicirao i hitan sastanak država iz tzv. Normandijskog formata - Njemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije.

- Vrlo je važno vidjeti tko nam je u ovome trenutku pravi prijatelj i partner, a tko će nastaviti "strašiti" Rusku Federaciju samo riječima, izjavio je ukrajinski čelnik.

Opširnije pročitajte OVDJE.


23:55 I dalje se očekuje obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog svojoj naciji, tijekom noći po hrvatskom vremenu trebala bi biti održana i hitna sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti.


23:35 S osudom Putinova poteza javio se i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kraćom objavom na Twitteru.

Osuđujemo rusko priznanje samoproglašenih regija Donjecka i Luhanska koje predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Zajedno s EU partnerima, izražavamo solidarnost s Volodimirom Zelenskim i ukrajinskim narodom, objavio je večeras Plenković.

Sve reakcije pratite OVDJE


23:29 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je navečer osudilo rusko priznanje samoproglašenih ruskih republika na istoku Ukrajine.

MVEP u objavi na Twitteru navodi da takav potez ruskog predsjednika Vladimira Putina "krši ukrajinski teritorijalni integritet, međunarodno pravo, Sporazume iz Minska i potkopava diplomatsko rješenje" krize.

"Čvrsti smo u podršci ukrajinskom suverenitetu", naglašavaju u MVEP-u.

Hrvatska je u nizu zapadnih zemalja koje su u ponedjeljak snažnom osudom reagirale na rusko priznanje i optužile Vladimira Putina za kršenje međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta.


23:21 Ruska novinska agencija Interfax javlja da su na području samozvane Donjecke Narodne Republike, čiju je neovisnost Vladimir Putin priznao prije nekoliko sati, primijećene u noći s ponedjeljka na utorak kolone oklopnih vozila. Nije jasno kojoj vojsci spomenuta vozila pripadaju, ali nije isključeno da je riječ o ruskim oklopnjacima, s obzirom da je Putin svojim trupama naredio da na području Donbasa "osiguraju mir".


23:15 Ruski predsjednik Putin svoj govor naciji je podijelio na tri ključna dijela. Analizu Inoslava Beškera pročitajte OVDJE


22:58 Proruske separatističke republike Donjeck i Lugansk (na ukrajinskom Doneck i Luhansk), koje je Moskva danas priznala kao neovisne, a još od 2014. nisu pod kontrolom Kijeva, smještene su u Donjeckom ugljenom bazenu (skraćeno Donbasu) na istoku Ukrajine, gdje većina stanovnika govori ruski. Profile samoproglašenih proruskih separatističkih republika pročitajte OVDJE


22:35 Objavljeni su tekstovi dvaju ukaza o Putinovom prizanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, samozvanih država koje su se odcijepile od Ukrajine.

U jednoj od točaka u obama ukazima navodi se da je Putin naložio ruskim oružanim snagama da "osiguraju mir" u tim regijama, a istovremeno je naredio i Ministarstvu vanjskih poslova da uspostavi diplomatske odnose s "državama".


22:22 Građani samoproglašene Donjecke Narodne Republike u gradu Donjecku izašli su na ulice i vatrometom te mahanjem ruskim zastavama proslavili Putinovo priznanje neovisnosti te odmetnute ukrajinske pokrajine.

image

Slavlje u Donjecku

AFP
image

Slavlje u Donjecku

AFP
image

Slavlje u Donjecku

AFP

22:17 Njemačka se u ponedjeljak pridružila nizu zemalja koje rusko priznanje dviju ukrajinskih odmetnutih regija smatraju "besramnim kršenjem međunarodnog prava" i namjerava odgovoriti na taj potez.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock priopćila je da se Njemačka konzultira sa saveznicima o odgovoru na ruski potez.

"Današnje priznanje dviju separatstičkih, samoproglašenih narodnih republika na istoku Ukrajine besramno je kršenje međunarodnog prava i težek udarac svim diplomatskim naporima za mirno rješenje krize", kazala je Baerbock.

Reakcije detaljnije pratimo OVDJE.


21:55 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uskoro bi se trebao obratiti naciji.


21:42 Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki najavila da će američki predsjednik Joe Biden uskoro potpisati izvršni ukaz kojim će "zabraniti sve nove investicije, trgovinu i financiranje od strane američkih državljana usmjerenih prema tzv. Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, regijama u sastavu Ukrajine". Izvršni bi ukaz također trebao otvoriti prostor za uvođenje sankcija prema svim pojedincima koji budu pokušali obavljati bilo kakav poslovni pothvat u tim samozvanim republikama.

- Također ćemo objaviti dodatne mjere povezane s današnjim flagrantnim kršenjem ruskih međunarodnih obveza, navodi se u priopćenju.

- Da budemo jasni: ove mjere su odvojene od onih koje će tek uslijediti, a tiču se teških ekonomskih mjera koje smo pripremali u koordinaciji s našim saveznicima i partnerima u slučaju da Rusija izvrši dodatnu invaziju na Ukrajinu. Nastavljamo konzultacije sa saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu, o sljedećim koracima i o kontinuiranoj eskalaciji na ukrajinskoj granici, zaključuje se u priopćenju.


21:33 Kremaljski je car konačno presjekao jednu u nizu neizvjesnosti od početka ukrajinske krize koja se može datirati u sredinu prosinca najkasnije. Odluka o priznavanju dvije “narodne” republike podrazumijeva da su Sporazumi iz Minska mrtvo slovo na papiru. Analizu Željka Trkanjeca pročitajte OVDJE


21:23 Rusko priznanje odmetnutih pokrajina na istoku Ukrajine jasno je kršenje međunarodnog prava, rekao je u ponedjeljak britanski premijer Boris Johnson.

"Vladimir Putin je upravo objavio da Rusija priznaje odmetnute republike Donjeck i Lugansk. To je jednostavno kršenje međunarodnog prava. To je flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine", rekao je Johnson na tiskovnoj konferenciji. Opširnije pročitajte OVDJE


20:57 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Twitteru da se o zbivanjima proteklih sati upravo čuo s američkim kolegom Joeom Bidenom. Najavio je i da bi uskoro trebala početi hitna sjednica ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost kao i da se tijekom večeri namjerava čuti s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.


20:41 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je, nakon gotovo jednosatnog obraćanja naciji, ukaz o priznanju neovisnosti odmetnutih ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk.

- Zahtijevamo od onih koji su zauzeli vlast u Kijevu da smjesta prekinu s neprijateljstvima. U suprotnome, sva odgovornost za kontinuirano krvoproliće bit će u potpunosti njihova, izjavio je Putin nakon potpisivanja ukaza, a pritom je pozvao i Dumu da potvrdi taj ukaz.


20:33 Putin je u svojem obraćanju rekao i da pristupanje Ukrajine NATO-u predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti Rusije, a da za Moskvu ništa ne mijenja činjenica ako do pristupanja ne dođe odmah, nego kasnije.

- Poznat nam je američki stav da borbe na istoku Ukrajine ne isključuju njezin ulazak u NATO. Iznova nas pokušavaju uvjeriti da je NATO samo obrambeni savez. Ponovno nam predlažu da im vjerujemo na riječ, ali mi dobro znamo kolika je prava cijena njihove riječi, istaknuo je Putin napominjući da su ukrajinski vojni sustavi već integrirano u NATO-ove kao i da je spomenuti vojni pakt već "počeo osvajati Ukrajinu".

- To znači da se zapovijedanje ukrajinskom vojskom može izravno obavljati iz sjedišta NATO-a. Amerikanci i NATO počeli su besramno stvarati ruski teritorij kao potencijalno ratište, rekao je.

Putin je ustvrdio i da Zapad neprekidno šalje u Ukrajinu oružje, kao i da "strani instruktori" rukovode situacijom na terenu. Izjavio je i da bi Kijev mogao daleko lakše razviti nuklearno oružje nego neke druge zemlje, ponajprije zbog tehnološke podrške iz inozemstva.

Ruski predsjednik je istaknuo da svaka zemlja ima pravo sklapati vojne saveze, ali da ne može jačati svoju sigurnost nauštrb sigurnosti drugih država.

- Nesumnjivo svaka zemlja ima pravo birati vlastiti sustav osiguranja sigurnosti, sklapati vojne saveze, i sve je naizgled tako da nije jedne stvari: u međunarodnim dokumentima jasno je utvrđen princip jednake i nedjeljive sigurnosti koja, kao što je poznato, obuhvaća i obvezu da se vlastita sigurnost ne jača nauštrb sigurnosti drugih država, rekao je Putin.

Prisjetio se i sastanka s nekadašnjim američkim predsjednikom Billom Clintonom kod kojega se 2000., kaže, raspitivao o mogućnosti da Rusija postane članica NATO-a. Nije dobio nikakav odgovor, tvrdi.


20:14 - Korupcija u Ukrajini je uništila ukrajinsku državnost, što su i iskoristili nacionalisti 2014. godine uz pomoć podrške Zapada, rekao je Putin u svom gotovo pa maratonskom obraćanju naciji.

U jednom je trenutku Ukrajinu nazvao 'američkom kolonijom' kojom upravlja 'marionetski režim'.

- Korupcija je Ukrajinu razorila, ondje je u tijeku izuzetno opasna ekonomska kriza, dodao je.

- Ukrajina nikada nije imala svoju istinsku državnost, ona je samo kopirala model. Ukrajinske vlasti od prvih koraka krenule su s negiranjem svega, što je postala osnova njezine državnosti. Negiranjem svega što nas je spajalo. Pokušavali su mijenjati svijest građana, povijesno sjećanje miljuna ljudi, cijelih generacija koje žive u Ukrajini, naveo je ruski čelnik.

Putin je ustvrdio da je u Ukrajini sve više "neonacista", a da je tamošnji vladajući režim "inficirao virus korupcije i nacionalizma".

U istupu nalik svojedobnoj američkoj tezi, koja se ispostavila lažnom, a poslužila je kao opravdanje za invaziju na Irak, Putin je Ukrajinu optužio da posjeduje "oružje za masovno uništenje".


19:50 - Obraćam se i drugovima u Ukrajini, započeo je svoj govor Putin.

- Situacija u Donbasu je postala jako kritična i obraćam vam se danas izravno, ne samo da vam iznesem procjenu zbivanja, nego da vas informiram i o sljedećim potezima. Ukrajina nije samo naša susjedna država, nego i integralni dio naše povijesti i duhovnog prostora, nisu to naši samo drugovi i kolege, nego i obitelj, povezani smo krvnim vezama i poviješću. Ljudi s tog teritorija su se također izjašnjavali kao Rusi i ruski pravoslavci, nekad smo bili ujedinjeni. Neki će reći "pa sve je to poznato", ali treba shvatiti što se zbiva danas i objasniti ciljeve pred nama, stoga je važno objasniti pozadinu. Ukrajina je od početka bila ruska. Nažalost, komunistička Rusija, Lenjin i njegovi drugovi su prilično brutalno odcijepili od Rusije neke povijesno ruske dijelove, a da nitko Ruse o tome nije ni pitao. U osvit Drugog svjetskog rata, komunisti su anektirali neke dijelove i pripojili ih Rusiji, a kao kompenzaciju su Ukrajini dali povijesno njemačke teritorije. Iz nekog razloga Staljin je Krim dao Ukrajini i tako je ona stvorena.

Htio bih vas podsjetiti, kada govorimo o revoluciji 1917,. boljševici su počeli stvarati novu državu...

Zašto smo morali ispuniti bilo čije nacionalne ambicije? Zašto smo morali davati neka prava, prava na teritorije kada su to povijesno bili dijelovi Rusije? Pitam vas zašto smo morali biti tako darežljivi? To je ludilo. Ali postoji objašnjenje. Nakon revolucije, boljševici su pod svaku cijenu htjeli ostati na vlasti, zato su bili spremni na sve, pa čak i na poniženje. Bili su u jako teškoj poziciji, ispunjavali su bilo kakve zahtjeve raznih nacionalista. To nije bila samo greška, nego nešto još gore, a nakon raspada SSSR-a to je postalo očito.

Moramo shvatiti da kada govorimo o građanskom ratu, situacija u državi je bila izuzetno teška, ali stvaranje Ukrajine je rezultat boljševičke politike. Ukrajinu je stvorio Lenjin, on je bio njezin arhitekt, to potvrđuju arhivski dokumenti. Želite dekomunizaciju? Ok, može. Spremni smo vam pokazati što prava dekomunizacija Ukrajine znači, rekao je, između ostalog, Putin.

Govoreći o dugu koji je imao Sovjetski Savez, Putin je rekao da je Rusija cijeli dug samostalno otplatila, uključujući i ukrajinski, iako je, kaže, bilo dogovoreno da sve republike doprinesu otplati duga proporcionalno njihovu ekonomskom potencijalu.


U tijeku je Putinovo obraćanje naciji.


19:37 Netom prije priopćenja iz Kremlja u kojem je najavljeno da će Putin priznati odmetnute ukrajinske regije, snažna je eksplozija odjeknula u centru Luganska, glavnog grada samoproglašene Luganske Narodne Republike, javlja RT.

Na snimkama koje je objavila agencija RIA Novosti vidi se automobil u plamenu. Navodi se kako su zbog jačine eksplozije razbijeni prozori na zgradi ispred koje se dogodila te su se aktivirali alarmi na automobilima parkiranim oko nje.


19:29 Nakon informacija iz Moskve, reagirao je i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je sazvao sastanak nacionalnog Vijeća obrane.


19:21 Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell upozorio je da će EU Rusiji nametnuti sankcije ako Moskva izvrši napad na Ukrajinu i ako prizna neovisnost regija Donjeck i Lugansk. Rekao je to nakon sastanka ministara vanjskih poslova članica EU u Bruxellesu, netom prije priopćenja iz Kremlja u kojem je najavljeno da će Putin dvije spomenute regije priznati. Opširnije pročitajte OVDJE


19:07 Ruska novinska agencija TASS izvijestila je, pozivajući se na Kremlj, da je ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom rekao da namjerava priznati dvije samozvane republike na ukrajinskom istoku.

U prvoj reakciji, koju također prenose ruski mediji, Macron i Scholz su Putinu iskazali svoje razočaranje namjerom priznavanja dviju odmetnutih ukrajinskih regija.

Vijest o Putinovu telefonskom pozivu dvojici lidera u međuvremenu je objavljena na službenoj stranici Kremlja.

U priopćenju se naglašava kako je Rusija na ovaj korak prisiljena zbog sve veće eskalacije sukoba na tom području.


Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako Moskva razmatra priznanje neovisnosti dvaju odmetnutih ukrajinskih pokrajina što je korak zbog kojeg bi rusko-ukrajinska kriza mogla eskalirati, javlja Telegraph. Guardian pak navodi kako je Putin rekao kako će odluku o priznanju donijeti danas.

Prema posljednjim informacijama koje prenosi Reuters, Putin bi se naciji trebao obratiti večeras. Putinovo obraćanje prenosit će državni TV kanal Rossiya-24, no za sada nije jasno kada će se to dogoditi. Istovremeno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sazvao je hitnu sjednicu svog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Naš je cilj slušati kolege i odrediti naše sljedeće korake u tom smjeru, imajući na umu pozive vođa Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike da priznamo njihovu neovisnost - rekao je ranije Putin otvarajući sastanak ruskog Vijeća sigurnosti. Sastanak moćnog Vijeća sigurnosti, koje se obično sastaje iza strogo zatvorenih vrata, bio je u ponedjeljak izravno prenošen na televiziji.

Priznanjem Donjecka i Luganska Rusija bi i formalno odustala od mirovnog sporazuma iz 2015. godine kojim priznaje ukrajinski suverenitet nad tim teritorijima. Također, to bi dalo izgovor Rusiji da pošalje svoje vojne jedinice u te dvije pokrajine. Telegraph ističe kako za sada nije jasno znači li to da će Rusija ciljati i ostatak ukrajinskog teritorija. Putinova izjava dolazi nakon tvrdnji ruskog Ministarstva obrane koje je danas objavilo da su likvidirali pet Ukrajinaca.

Čelnici odcijepljenih regija u istočnoj Ukrajini, samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, pozvali su u ponedjeljak ruskog predsjednika da ih prizna kao neovisne.

image

Sastanak ruskog Vijeća sigurnosti

Alexey Nikolsky/Sputnik/AFP

Rusi tvrde: Likvidirali smo pet ukrajinskih sabotera

Kako smo ranije danas objavili, ruski vojni dužnosnici tvrde da je ubijeno pet osoba koje su se pokušale probiti iz Ukrajine preko ruske granice, prenosi Guardian agenciju Reuters. Dužnosnici kažu da su ruski vojnici i graničari spriječili "ukrajinske sabotere" da probiju granicu, prema ruskim izvorima koje citira Reuters. Ukrajinska oružana vozila uništena su u ruskoj regiji Rostov, navodi se. Prema novinskoj agenciji Interfax, sukob se dogodio oko 6:00 sati ujutro po moskovskom vremenu u regiji Rostov u blizini granice između Rusije i Ukrajine.

Graničari ruske tajne službe FSB otkrili su navodnu "diverzantsku skupinu" ukrajinske vojske i pozvali u pomoć pripadnike Južne vojne oblasti. Postrojba ruske vojske je vatrom iz protutenkovskog oružja uništila dva vozila ukrajinske vojske za koja se tvrdi da su prešla granicu, navodi se u službenom priopćenju upućenom Interfaxu.

Telegraph navodi kako ovaj nepotvrđeni izvještaj predstavlja prvi sukob dviju vojski nakon ruskog gomilanja trupa na ukrajinskim granicama.

S druge strane, iz ukrajinskih ministarstava vanjskih poslova i obrane priopćili su da je ruska tvrdnja o pokušaju upada skupine ukrajinskih vojnika preko granice u Rusiju "laž", prenosi Guardian. "To nije istina", rekao je glasnogovornik, dodajući kako će potpuna izjava njihove strane biti uskoro objavljena. Ukrajinska vojska odlučno odbacuje ruske tvrdnje o spriječenom napadu na Rusiju kao "lažne vijesti". Ukrajinski vojni dužnosnici kažu kako njihove snage nisu prisutne u ruskoj regiji Rostov, prenio je Reuters. Tvrde kako niti jedan njihov vojnik nije prešao granicu s Ruskom Federacijom te da danas niti jedan njihov vojnik nije poginuo.

image

Sastanak ruskog Vijeća sigurnosti

Alexey Nikolsky/Sputnik/AFP

Putin: Moramo naći odgovor na pitanje koje je davno postavljeno

Izvjestiteljica Telegrapha iz Moskve Natalija Vasiljeva javlja kako je Putin na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti rekao kako je došlo vrijeme da nađu "odgovor" na pitanje Donbasa. - Moramo naći odgovor na pitanje koje je davno postavljeno - rekao je Putin referirajući se na moguće priznanje Donbasa te dodao: - Zapad nam upućuje prijetnje i ucjene.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je kako Rusija vidi znakove da ukrajinska vlada priprema sveobuhvatnu operaciju kojoj je cilj nasilno zauzimanje pokrajina koje drže separatisti.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti, na sastanku je izjavio kako je Ukrajina ustvari digla ruke od Donbasa. - Ukrajini zapravo ne trebaju ti teritoriji, a stanovnici tih pokrajina nisu dobili nikakvu podršku Kijeva već godinama. Na rubu smo da ih priznamo - rekao je Medvedev. Dodao je da će "priznanje tih pokrajina biti jedini izbor" ukoliko se situacija u istočnoj Ukrajini ne popravi. - Koliko znam, većina stanovnika naše države podržala bi ovakav potez - istaknuo je.

Ministar obrane Sergej Šojgu tada je još više podigao ulog rekavši da Ukrajina, koja se odrekla nuklearnog oružja nakon neovisnosti od Sovjetskog Saveza, ima veći "nuklearni potencijal" od Irana ili Sjeverne Koreje i da misli da bi Rusija trebala priznati dvije regije, a Putin je odgovorio da će se odluka donijeti - danas.

Šef ruske Dume (Donjeg doma ruskog parlamenta) Vjačeslav Volodin rekao je Putinu pozivajući ga na priznanje neovisnosti Luganska i Donjecka: - Naši državljani žive ondje. Oko 800.000 Rusa živi ondje, a dodatnih milijun ljudi želi naše državljanstvo.

Ako Rusija poduzme taj korak, podsjećaju agencije, to bi moglo otvoriti put Moskvi da otvoreno pošalje vojne snage u obje regije uz argument da intervenira kao saveznik kako bi ih zaštitila od Ukrajine.

image

Vladimir Putin na ruskom Vijeću sigurnosti

Alexey Nikolsky/Sputnik/AFP

'Sve govori da će Rusija priznati odmetnute pokrajine'

Sudeći po svemu što je izjavljeno na izvanrednoj sjednici ruskog Vijeća sigurnosti Rusija će priznati separatističke republike Donjeck i Lugansk što bi mogao biti uvod u rat, kaže dopisnik britanskog Telegrapha Roland Oliphant.

Nakon što je ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio sve prisutne na sastanku kako je Ukrajina rasporedila ozbiljne snage blizu odcijepljenih regija na istoku zemlje te da se možda priprema da ih vrati silom, upozorio je da Ukrajinu vode nasilni ultranacionalisti.

Dmitrij Kozak, ruski dužnosnik zadužen za pregovore s Ukrajinom, objavio je kako je mirovni proces započet sporazumom iz Minska "na nuli".

Telegraph ističe kako priznanje ne mora nužno značiti da će doći do rata - Putin bi jednostavno mogao narediti svojim trupama da 'osiguraju' teritorij koji ionako već drže separatisti te se zaustaviti na sadašnjoj liniji razgraničenja.

No, ističe se i kako separatisti kontroliraju samo trećinu teritorija Donjecka i Luganska - ostatak je pod ukrajinskom kontrolom. Ako ih Putin odluči podržati, to će značiti rat. A njegovi ministri i savjetnici upravo su iznijeli niz sumnjivih izgovora kako bi opravdali još širu invaziju.

image

Sastanak ruskog Vijeća sigurnosti

Alexey Nikolsky/Sputnik/AFP

Porošenko: Ovo je ruska invazija

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je za Sky News kako je evakuacija civila iz Donjecka i Luganska "lažna vijest". - Još od 17. veljače traje lažna evakuacija stanovništva. Lažan prelazak preko ruske granice. Ovo nije ukrajinska kriza, ovo je ruska invazija - rekao je Porošenko dodavši kako "Putin ima maštu časnika KGB-a".

- Ukrajinci rade sve kako bi našoj zemlji osigurali mir, definitivno ostajemo rame uz rame s našim američkim, europskim i britanskim partnerima - izjavio je Porošenko. No, upozorio je kako će Ukrajinci umjesto kupovanja namirnica nabavljati oružje. - Jedini razlog zašto Putin mrzi Ukrajinu je taj da želimo biti slobodni, želimo biti demokratska zemlja. Želimo se vratiti u europsku obitelj - zaključio je Porošenko.

image

Sastanak ruskog Vijeća sigurnosti

Alexey Nikolsky/Sputnik/AFP

Putin: Macron tvrdi da je SAD promijenio stav o sigurnosnim zahtjevima

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je u ponedjeljak da mu je francuski kolega Emmanuel Macron rekao da je Washington promijenio stav o ruskim sigurnosnim zahtjevima, ali da ne zna do kakve je promjene došlo.

Putin je u televizijskom obraćanju odbacio zapadne tvrdnje da bi ustupak Rusiji bila izjava da Ukrajina neće skoro ući u NATO jer ionako nije spremna za to.

Ponovio je da će prijetnja Rusiji sustavno rasti ako Ukrajina uđe u NATO.

Putin tvrdi da mu je Macron rekao da je ukrajinsko vodstvo spremno provesti mirovni proces iz Minska i da radi na novim idejama za provođenje izbora u dvije odcijepljene regije.

Putin je u televizijskom obraćanju odgovarao na procjenu svog posebnog izaslanika za Ukrajinu Dmitrija Kozaka koji je rekao da vjeruje da Kijev nikada neće primijeniti odredbe mirovnih sporazuma kako stvari sada stoje.

Mirovni sporazumi iz Minska između Ukrajine i proruskih separatista nemaju izgleda za provedbu, presudio je u ponedjeljak predsjednik Vladimir Putin, optužujući Kijev da ih sabotira.

"Shvatili smo da oni nemaju apsolutno nikakvu perspektivu", rekao je tijekom sastanka ruskog Vijeća sigurnosti, emitiranog na ruskoj televiziji.

Iako su povećane napetosti na istoku Ukrajine u posljednja tri dana, Zapad i Rusija ističu da daju prednost diplomatskom rješenju krize.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov potvrdio je da će se susresti s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u četvrtak u Ženevi, a Francuska je objavila da se sastaje s Jeanom-Yvesom le Drianom u Parizu 25. veljače. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:54