RUSKI PREDSJEDNIK

PUTIN PROGOVORIO O AFERI TEŠKOJ MILIJARDE 'Sve je to provokacija, njemački list koji me napao dužan je Goldman Sachsu'

Russian President Vladimir Putin chairs a government meeting to decide on a package of anti-crisis measures at the Kremlin in Moscow, Russia, January 27, 2016. REUTERS/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS.
 SPUTNIK/Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin je puna 3 sata i 40 minuta (št o nije rekord) odgovarao na 80 upita (ni to nije rekord) građana i novinara (pristiglo ih je rekordnih više od tri milijuna) o svim mogućim temama - od osobnih do škakljivih vanjskopolitičkih pitanja. Bez stanke je odgovarao na direktna i pismena pitanja građana. Ovo je bilo njegovo 14. druženje s narodom, a prvo je održano 2001. godine.

- Koliko znam, moje se ime u Papirima ne spominje - odgovorio je ruski predsjednik na pitanje o aferi Papiri iz Paname.

Sporni Papiri

Prema njegovu mišljenju, cijeli taj skandal “pokušaj je destabilizacije Rusije, i to u osvit parlamentarnih izbora” koji će se održati na jesen. Putin je napomenuo kako su novine koje su pokrenule aferu, Süddeutsche Zeitung, pod utjecajem banke Goldman Sachs. Ruski je predsjednik još rekao kako ne zna hoće li ih tužiti za klevetu, ali “tzv. istražitelji su pucali u prazno”.

Putin je govorio i o američkim izborima. Zanimljivo je pitanje glasilo: Tko je gori za Rusiju - Hillary Clinton ili Donald Trump? Putin je izbjegao direktan odgovor izjavom da njega ne zanima gori, “nego bolji odabir”. No, napomenuo je kako ne misli da će se u američkoj politici nešto promijeniti ako bude izabrana Hillary Clinton. - Važno je da se međusobno uvažavamo te da se oni s poštovanjem odnose prema svojim partnerima - poručio je Putin, naglasivši kako u SAD-u imaju klan Bush, a sada moguće i klan Clinton na čelu države. - Kakve su to promjene? Tata pa sin, a sad Clintonovi. Kako kod nas kažu, muž i žena isti vrag - nasmijao se Putin.

Doduše, Baracka Obamu je nazvao “pristojnim čovjekom”. Taj je komplimet dao američkom kolegi nakon njegova priznanja da mu je Libija najveća pogreška u karijeri.

Stabilna Ukrajina

- Nije lako dati takvo priznanje. No, na žalost, napravio je tu pogrešku. Srećom, nije ju ponovio u Siriji - rekao je Putin.

Iako je kazao da se sa Zapadom surađuje u mnogim kriznim žarištima. ruski je čelnik izjavio kako ne očekuje da bi se sankcije uvedene Rusiji zbog Ukrajine uskoro mogle ukinuti. - Sumnjam da će ukinuti restrikcije protiv nas - rekao je Putin. Doduše, smatra da su sankcije gubitak za sve te je istaknuo kako Rusija poštuje Minski mirovni sporazum.

- Nama treba stabilna i prosperitetna Ukrajina - rekao je Putin, ali i dodao da se u toj zemlji ništa nije promijenilo jer “kako su oligarsi prije bili na vlasti, tako su i sada”.

- Lideri Ukrajine su milijarderi koji sjede u o offshore zonama - ustvrdio je Putin koji se nada da rata u Ukrajini više neće biti te je zatražio da se ispuni Minski sporazum koji Kijev opstruira.

- Treba izmijeniti ukrajinski Ustav, a to nije učinjeno, te donijeti zakone o posebnom statusu istoka Ukrajine i o amnestiji - kazao je ruski predsjednik.

Putinu je 14-godišnja djevojčica Varvara postavila zanimljivo pitanje: Nakon što ste rekli da biste spasili Obamu da se utapa, kome biste prvome priskočili u pomoć da se utapaju ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan?

Rat na jugu Turske

- Teško pitanje, ali ako se netko želi udaviti, ne možeš ga spasiti - odgovorio je Putin. Kremaljski je šef istaknuo da je “spreman svakome pružiti ruku”. Za njega je Turska i dalje prijateljska zemlja i Rusija ima problema samo s nekolicinom političara, a nikako s turskim narodom. No, svejedno nije savjetovao Rusima da idu na odmor u Tursku jer se, kako je rekao, na “jugu te zemlje vodi rat”.

Uslijedilo je pitanje nalazi li se Rusija u “neprijateljskom obruču” jer je u konfliktu s mnogim svojim susjedima. Putin je odgovorio da Rusija nije, niti će se ikada naći u takvom obruču. - Imamo dobre odnose s mnogim zemljama svijeta - naglasio je Putin.

Ruski je vođa izrazio zadovoljstvo “ruskom operacijom u Siriji” te napomenuo da Rusija “nije u potpunosti otišla iz Sirije”. - Nismo otišli i sve bacili. Ostavili smo sirijsku vojsku u stanju da sada može sama voditi ofenzivne operacije - objasnio je Putin i istaknuo da borba s IS-om još nije okončana. Dodao je kako se ruska vojna tehnika u Siriji pokazala dobrom, iako su uočeni i brojni nedostaci.

- Potražnja za ruskim oružjem nakon sirijske je kampanje u porastu - pohvalio se ruski predsjednik.

Ukorio Kadirova

Putin je odgovarao i na pitanja o ruskoj ekonomiji za koju je, na upit je li situacija bijela ili crna, odgovorio da je “siva”. Rekao je da će inflacija ove godine biti 12,9 posto. Osim toga, ukorio je i Ramzana Kadirova, predsjednika Čečenije, da njegovi napadi i uvrede na račun oponenata nisu pristojni, a uz to štete ugledu i stabilnosti Rusije.

O tome hoće li se kandidirati na izborima 2018. godine kazao je kako je još rano govoriti jer treba još puno toga napraviti.

Uz mnoga ozbiljna i aktualna pitanja, Putin je odgovorio i na pitanje 11-godišnjeg dječaka da li psuje. - Da, tu sam grešan. Ali, uglavnom psujem sebe - nasmijao se Putin.

No, ni ovaj put nije izbjegao pitanje o svom ljubavnom životu, odnosno “hoće li uskoro predstaviti novu prvu damu”. - To su osobna pitanja koja zanimaju javnost, ali ona mogu utjecati na uzbunu na burzama i cijenu nafte - našalio se Putin, ali je na kraju dodao da će “jednom možda zadovoljiti i tu znatiželju”.

Primio je više od 3 milijuna pitanja

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je 14. put organizirao “druženje s narodom”. Prvo je bilo 2001. i trajalo je najkraće - samo 2 sata i 20 minuta, a od 450 tisuća pitanja, odgovorio je na 44. Rekordan broj odgovora, čak 90, dao je 2011. godine. Ovaj je put stiglo, kao i lani, više od tri milijuna pitanja, i to putem e-maila, SMS-a, MMS-a, telefona, videolinka ili posebnog statusa na ruskoj inačici Facebooka, V Kontakte, na koji se prijavilo više od 100 tisuća ljudi. Najdulja “presica” bila je 2013. godine kada je Putin na pitanja odgovarao 4 sata i 48 minuta, a lani je trajala 3 sata i 55 minuta. Osim toga, prvo druženje prenosila je samo jedna ruska TV i radijska postaja, a ovaj je put direktni prijenos bio na čak tri nacionalna TV kanala, tri općenacionalna radioprograma te na internetu s titlovima te uz tumača za gluhonijeme osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:57