ŽUSTRO IZLAGANJE

Putin prvi put priznao da će rat u Ukrajini potrajati: ‘Da, može to biti dugi proces...‘

Govorio je na godišnjoj sjednici ruskoga Vijeća za ljudska prava koja se održala putem video konferencije

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da će se Rusija boriti za obranu svojih interesa, koristeći pritom sva raspoloživa sredstva.

Govorio je na godišnjoj sjednici ruskoga Vijeća za ljudska prava koja se održala putem video konferencije.

U obraćanju sudionicima sjednice požalio se da zapadne organizacije za ljudska prava na Rusiju gledaju kao na "zemlju drugog reda koja uopće nema pravo postojati".

"To je ono s čim mi imamo posla. A možemo odgovoriti samo na jedan način - dosljednom borbom za svoje nacionalne interese. Upravo to ćemo učiniti i neka nitko ne računa ni na što drugo", rekao je Putin.

"Da, mi ćemo to napraviti raznim načinima i sredstvima, prije svega ćemo se, naravno, fokusirati na miran način, no ne preostane li nam ništa drugo, branit ćemo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju", poručio je ruski predsjednik.

U svom je javnom istupu odgovarao na komentar člana Vijeća za ljudska prava koji je rekao da ukrajinske snage granatiraju stambena područja regije Doneck pod ruskom kontrolom.

Ukrajina je u dosadašnjih deset mjeseci rata pretrpjela teške civilne žrtve, no Rusija uporno negira da je pucala na civile.

Putin je također kazao da će se njegova vojska vjerojatno dugo boriti u Ukrajini, ali i da ne vidi razloga za mobilizaciju dodatnih vojnika u ovom trenutku.

"Što se tiče posebne vojne operacije, to, naravno, može biti dugi proces", kazao je. No trenutno nema potrebe za drugim krugom mobilizacije nakon poziva 300.000 rezervista u rujnu i listopadu.

Od tog broja, trenutno ih je 150.000 raspoređeno u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 02:33