JEZIVA POSTROJBA

Putin razmješta zloglasne Wagnerove plaćenike, imaju novi cilj: To je jasan znak promjene ruske strategije

Njihovi pokušaji da smaknu Zelenskog i gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička prometnuli su se u fijasko

Wagnerovi plaćenici

 Twitter/screenshot

Rusija razmješta Wagnerove plaćenike u istočne dijelove Ukrajine kako bi pojačala Putinove šanse da zauzme Donbas. Više od tisuću pripadnika plaćeničke skupine doputovalo je iz središnje Afrike i Sirije kako bi pomogli da se tok rata nekako preokrene u korist Moskve, priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon što su se prethodni pokušaji više ekipa Wagnerovih ubojica da smaknu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička redom prometnule u fijasko, plaćenici postaju udarna snaga Putinova nasrtaja na istok Ukrajine, čije je zauzimanje očito postalo minimalistički cilj Kremlja.

Dolazak Wagnera u istočnu Ukrajinu znak je jasne promjene ruske ratne strategije nakon što je Sergej Lavrov prošlog tjedna objavio kako je prva faza 'specijalne operacije' gotova. Druga faza očito podrazumijeva napore da se zauzme barem šire prostore dviju separatističkih istočnih 'republika'.

No, borbe se u tim regijama vode još od 2014. godine, i tamošnje su ukrajinske trupe među najiskusnijima u zemlji, a Putinovo oslanjanje na strane plaćenike znak je prilično velikog očaja Kremlja. Nije tajna da su wagnerovci, kao grupa međunarodnih kriminalaca, primarno motivirani brzom zaradom, pljačkom i prilikom za sadizam, baš poput 'arkanovaca' u svojedobnom Miloševićevom ratnom stroju.

Wagner grupu kao privatnu vojsku plaćenih ubojica za 'undercover operacije' kreirao je Jevgenij Prigožin, jedan od najbližih suradnika predsjednika Ruske Federacije. Zovu ga Putinov kuhar i profil mu je nalik na dijabolične ruske negativce iz filmova o Jamesu Bondu.

Bivši je ugostitelj (obogatio se na unosnim ugostiteljskim ugovorima s državom), a današnji oligarh i multimilijarder, Putinov tajkun za najkompleksnije inozemne urote. Glavni je čovjek moskovskog režima za fake news, digitalnu propagandu, farme internetskih trolova i plaćena ubojstva. Prije zbližavanja s Putinom, Prigožin je bio sitni razbojnik i kriminalac: zbog svojedobnog uličnog napada na ženu nožem radi pljačke čizama i zlatnih naušnica odležao je u zatvoru gotovo 10 godina.

Grupu Wagner tereti se da je počinila brojne zločine u sumnjivim operacijama diljem svijeta vođenim za interese Kremlja. U Siriji, Libiji i Srednjoafričkoj Republici bili su naročito brutalni: u Siriji su snimljeni kako čekićem tuku dezertera iz redova vojske Bašara al-Asada, a zatim mu lopatom odsijecaju glavu.

image

Plaćenici Wagner Grupe u Libiji ratuju uz generala Kalifu Haftara

Afp

Grupa Wagner dobila je, inače, svojedobno ime po omiljenom Hitlerovom skladatelju, Richardu Wagneru. Jedan od vodećih wagnerovaca, bivši časnik ruske vojne obavještajne službe GRU i specijalnih ruskih postrojbi Dimitrij Utkin, na ključnim kostima i na prsima ima istetovirane znakove Waffen SS-a i nacističkog orla, simbol Trećeg Reicha. Riječ je, inače, o čovjeku kojega je Vladimir Putin odlikovao ordenom Heroja Ruske Federacije.

Više je nego zanimljivo da je udarna pest Putinovih ubojica u Ukrajini neskriveno nadahnuta nacističkim i hitlerovskim okultizmom, dok njihov ideolog i nalogodavac tvrdi da u Ukrajini, baš uz pomoć takvih ljudi, provodi nužno potrebnu 'denacifikaciju', prenosi Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:30