SUSRET U SAMARKANDU

Putin rekao da su moguće pošiljke plina Pakistanu, a Islamabad je zainteresiran za rusku pšenicu

Putin i pakistanski premijer Šebaz Šarif sastali su se u četvrtak na marginama skupa Šangajske organizacije za suradnju

Vladimir Putin i Šebaz Šarif

 Alexandr Demyanchuk/SPUTNIK/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da su moguće pošiljke plina Pakistanu za što je dio infrastrukture već spreman, prenosi novinska agencija RIA o sastanku čelnika Rusije i Pakistana u Uzbekistanu.

Putin i pakistanski premijer Šebaz Šarif sastali su se u četvrtak na marginama skupa Šangajske organizacije za suradnju u Samarkandu.

„Premijer je ponovio pakistansku predanost bliskoj suradnji s Rusijom kako bi se ona dodatno proširila i ojačala u svim područjima od dobrobiti za obje strane, uključujući sigurnost hrane, trgovinu i investicije, obranu i sigurnost“, priopćio je Šarifov ured.

Dogovorili su da će skori sastanak međuvladine komisije održati u Islamabadu.

Dugo odgađani plinovod do Pakistana, poznat i pod nazivom Sjever-Jug, bit će izgrađen u suradnji s ruskim tvrtkama.

Dvije države još 2015. dogovorile su izgradnju 1,1 tisuća kilometara dugog plinovoda koji bi prevozio LNG plin iz obalnog Karachija do postrojenja u Pandžabu, na sjeveroistoku zemlje.

Godišnji kapacitet tog plinovoda iznosio bi 12,4 milijardi kubičnih metara, s mogućnošću proširenja do 16 milijardi. To je otprilike 4 i pol puta manja količina nego što je Rusija slala Europi samo kroz plinovod Sjeverni tok 1 koji ima kapacitet do 55 milijardi metara kubnih, stoji na službenoj stranici plinovoda.

Plinovod u Pakistanu trebao je biti lansiran 2020., no odgođen je pošto je Rusija morala zamijeniti prvotnog sudionika, pogođenog zapadnim sankcijama.

Šarif je rekao da je Pakistan zainteresiran idućih tjedana kupiti i pšenicu od Rusije, ako je ponudi po boljoj cijeni.

Šarifov prethodnik Imran Khan posjetio je Moskvu u veljači, na dan ruske invazije. Khan tvrdi da je taj posjet naljutio Sjedinjene Države koje je naknadno optužio da su odgovorne za njegovog gubitak vlasti. Washington odbacuje te optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 22:41