ZAKLJUČCI SAMITA

Putin: ‘Rusija i afričke zemlje će se boriti protiv neokolonijalizma‘

Moskva, izolirana na međunarodnoj pozornici nakon početka vojne ofenzive u Ukrajini 2022., organizirala je u četvrtak i u petak drugi summit Rusija-Afrika

Vladimir Putin

 Valery SHARIFULIN/TASS Host Photo Agency/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak, posljednjeg dana rusko-afričkog sastanka na vrhu u Sankt Peterburgu, da su se Moskva i zemlje kontinenta obvezale da će promicati "multipolarni svjetski poredak" i boriti se protiv "neokolonijalizma".

"Potvrđena je opredijeljenost svih naših država za formiranje pravednog i demokratskog multipolarnog svjetskog poretka (...)", rekao je Putin u završnom govoru, spomenuvši "zajedničku odlučnost u borbi protiv neokolonijalizma" i "nezakonitih" sankcija.

Moskva, izolirana na međunarodnoj pozornici nakon početka vojne ofenzive u Ukrajini 2022., organizirala je u četvrtak i u petak drugi summit Rusija-Afrika, na kojemu su sudjelovala izaslanstva 49 afričkih zemalja, uključujući 17 predsjednika država.

Nakon sastanka je prihvaćena zajednička izjava u kojoj se predviđa čvršća suradnja na polju opskrbe hranom, energenata i pomoći razvoju.

U njoj se poziva na "uspostavu pravednijeg, uravnoteženijeg i održivog multipolarnog svjetskog poretka, uz odlučno protivljenje svakom obliku međunarodnog sukoba na afričkom kontinentu", navodi se u tekstu objavljenom na mrežnoj stranici Kremlja.

Tekst uz to predviđa da će Moskva pomoći afričkim zemljama da "dobiju odštetu za gospodarsku i za humanitarnu štetu koju im je nanijela kolonijalna politika" zapada i u "povratu otetih kulturnih dobara".

Putin je dodao da će tijekom večeri razgovarati i o situaciji u Ukrajini sa "zainteresiranim afričkim zemljama".

"Predstavnici afričkih država pokazali su političku volju, neovisnost i stvarni interes za razvoj suradnje s našom zemljom", rekao je.

Po njegovim riječima, rusko-afrički sastanak na vrhu ubuduće će se održavati svake tri godine i uspostavit će se "mehanizam partnerstva i dijaloga o sigurnosnim pitanjima", uključujući borbu protiv terorizma, prehrambenu sigurnost i klimatske promjene.

"Također razgovaramo o tome kako sustavno prijeći na nacionalne valute, među kojima je rubalj, u financijskom reguliranju trgovinskog poslovanja" između Rusije i Afrike, dodao je.

Putin je još u četvrtak obećao šesterim afričkim zemljama besplatnu dopremu žitarica u narednim mjesecima dok vlada zabrinutost zbog povlačenja Moskve iz ugovora o izvozu ukrajinskih poljodjelskih proizvoda.

Rusija je prije nekoliko godina počela provoditi politiku približavanja Africi, među ostalim i preko usluga paravojne skupine Wagnera, predstavljajući se kao utvrda protiv zapadnog "imperijalizma" i "neokolonijalizma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:46