NAKON SASTANKA S BIDENOM

Putin: Rusija neće prihvatiti učlanjenje Ukrajine u NATO, imamo pravo braniti svoju sigurnost

Moskva ima razloga vjerovati da će Ukrajina rasporediti oružje ako uđe u NATO, rekao je Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin

 Evgeny ODINOKOV/SPUTNIK/AFP

Moskva ima pravo braniti svoju sigurnost, ali i razloga vjerovati da bi Ukrajina rasporedila oružje ako uđe u NATO, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu, dan nakon sastanka s američkim kolegom Joeom Bidenom.

Ruski i američki dužnosnici će nakon jučerašnjeg dvosatnog virtualnog razgovora o Ukrajini žurno prionuti raspravama o "toj složenoj, konfrontacijskoj situaciji", priopćio je u srijedu Kremlj, a Putin je najavio da će za tjedan dana poslati prijedloge za nastavak razgovora, a Moskva predlaže i uključenje SAD-a u rješavanje sukoba u Ukrajini.

"Rusija neće prihvatiti uključenje susjedne države Ukrajine u NATO", rekao je Putin.

Rusija dijeli stajalište Sjedinjenih Država da svaka zemlja ima pravo birati vlastite partnere, no takva partnerstva ne smiju biti na uštrb sigurnosti drugih zemalja, rekao je Putin.

"Nažalost, blok NATO odabrao je konfrontaciju s Rusijom" i zapadni vojni savez vidi Rusiju kao protivnika, rekao je Putin.

Sugestije da Rusija planira napad na Ukrajinu nazvao je "provokacijama" i poručio da Rusija ima pravo na obranu.

"Rusija vodi miroljubivu vanjsku politiku, no ima pravo braniti svoju sigurnost", a dopustiti NATO-u da se približi granicama Rusije i pritom ne reagirati "bilo bi kriminalno", rekao je Putin.

Moskva ima razloga vjerovati da će Ukrajina rasporediti oružje ako uđe u NATO, rekao je Putin.

Putin je razgovore u utorak nazvao otvorenima i konstruktivnima i što je najvažnije oni otvaraju mogućnost za nastavak dijaloga.

Dogovor o nastavku razgovora dviju strana je bio glavni opipljivi rezultat razgovora američkog i ruskog predsjednika koji su o Ukrajini izrazili suprotstavljena stajališta, piše agencija Reuters.

"Predsjednici su pristali imenovati svoje predstavnike koji će žurno početi raspravu o toj složenoj, konfrontacijskoj situaciji, raspravu o strateškim pitanjima sigurnosti na kontinentu", rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

Nije rekao kada bi i na koji način počeli razgovori dviju strana.

Zasebno, dužnosnik ruskog ministarstvo vanjskih poslova je rekao da bi SAD moga po prvi puta biti uključen u skupinu zemalja koje rade na okončanju sedmogodišnjeg sukoba između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista.

RIA prenosi da dužnosnik ministarstva vanjskih poslova ne vidi razlog zašto se SAD ne bi pridružio tzv. Normandijskoj skupini koju čine Rusija, Ukrajina, Francuska i Njemačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 08:54