ISKORISTILI KONTAKTE

Putin: ‘Rusija radi na oslobađanju talaca u Gazi. Radimo preko političkog krila Hamasa...‘

Moskva je navela i da je nasilje na Bliskom istoku odraz neuspjeha američke politike u toj regiji

Vladimir Putin

 Alexander Kazakov/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu vođama židovske zajednice u Rusiji da je Moskva postigla "konkretne rezultate" u diplomatskim naporima da se oslobode taoci u Gazi, izvijestile su ruske novinske agencije.

Novinske agencije objavile su da je Putin to rekao na sastanku s glavnim ruskim rabinom Berlom Lazarom i čelnikom Federacije židovskih zajednica Aleksandrom Borodom. Putin je rekao da je Rusija iskoristila svoje kontakte s političkim krilom Hamasa.

Izrael je započeo svoju vojnu ofenzivu nakon što su militanti iz Gaze, kojom upravlja Hamas, upali na jug Izraela 7. listopada te ubili 1200 ljudi i oteli 253 talaca.

"Znate, otkako je situacija postala napetija na Bliskom istoku, Rusija čini sve kako bi pomogla taocima", citirali su ruski mediji Putina.

"Kao što je poznato, naše ministarstvo vanjskih poslova radilo je preko političkog krila Hamasa i, u globalu, bilo je konkretnih rezultata", dodao je ruski predsjednik, ali nije iznio pojedinosti.

Rusija, koja se približila Iranu nakon invazije na Ukrajinu prije gotovo dvije godine, ponovila je svoju potporu palestinskoj državnosti i kritizirala izraelsku ofenzivu u Pojasu Gaze.

Moskva je navela i da je nasilje na Bliskom istoku odraz neuspjeha američke politike u toj regiji.

Putin je rekao da su napori Moskve usmjereni na pomoć ruskim državljanima, ali i "starijim osobama i njihovim članovima obitelji koji su preživjeli holokaust".

Putinovo spominjanje preživjelih u holokaustu uslijedilo je dan nakon što je rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo izraelsku veleposlanicu Simonu Halperin zbog njezinih "neprimjerenih izjava" za ruski list Kommersant.

Halperin je rekla u intervjuu da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov umanjio značaj holokausta i da je Rusija previše prijateljski nastrojena prema Hamasu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:15