RIM VS. MOSKVA

Putin s kremom talijanske industrije: ‘Riskiramo upasti u njegovu zamku, treba nas više nego mi njega‘

Kremlj je oštro negirao svaku aluziju da Vladimir Putin pokušava pronaći saveznike na Zapadu da se obrani od ekonomskih sankcija

Vladimir Putin tijekom razgovora s vodećim talijanskim poslovnim ljudima

 Alexey Nikolsky/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je u srijedu video razgovor s čelnicima nekih od najvećih talijanskih tvrtki, kojemu su se vlasti u Rimu protivile, ali je unatoč tome održan. Kako prenosi utjecajni politički news portal Politico, Putin nikada neće moći udaljiti politiku od kontroverznog video razgovora s čelnicima nekih od najjačih talijanskih tvrtki, ali možda nije očekivao da će se to pretvoriti u rat riječima između dviju zemalja.

A upravo se to dogodilo u srijedu nakon što je vlada premijera Marija Draghija pozvala organizatore da otkažu virtualni razgovor sa čelnicima najjačih talijanskih tvrtki te zamolila državne tvrtke da mu ne prisustvuju, vjerojatno svjesni loše perspektive talijanskih poslovnih čelnika koji se digitalno zbližavaju s Putinom baš u trenutku kad njegove vojne snage izazivaju prijetnju ratom u Ukrajini.

Gotovo istog trenutka, Moskva je reagirala, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je talijansku sugestiju da bi Putin mogao koristiti sastanak kako bi pridobio poslovnu podršku usred mogućih sankcija protiv Rusije "perverznim shvaćanjem".

Sumnje u vezi Putinovih motiva 'udvaranja' talijanskim poslovnim čelnicima su velike jer je Italija igrala ključnu ulogu u suprotstavljanju oštrim sankcijama protiv Rusije 2014. nakon invazije na Krim. U to vrijeme, diplomati su se žalili da vodeće talijanske korporacije izvršavaju pritisak na vladu u Rimu da popusti Moskvi zbog njihovih velikih ulaganja u Rusiji.

Draghi se drži blizu SAD-u i NATO-u

Za razliku od tadašnje talijanske administracije, Draghi se nastoji držati što bliže Washingtonu i NATO-u u situaciji prijetnje još jedne ruske invazije na Ukrajinu.

Unatoč prosvjedima talijanske vlade, sastanak je u srijedu ipak održan, a neke talijanske tvrtke pod državnom kontrolom, kao što je energetski div Enel, ipak su odlučile prisustvovati. Drugi, uključujući energetske tvrtke ENI i Snam, odustali su. Na svim frontama, politički čelnici važu situaciju.

"Ne možete staviti industriju na jednu, a vanjsku politiku na drugu stranu", izjavila je za Politico talijanska zastupnica Lia Quartapelle, odgovorna za pitanja vanjskih poslova Demokratske stranke lijevog centra. Quartapelle ističe da talijanski industrijalci često pozivaju na jaču suradnju vlasti i industrije, ali ne nude uvijek svoju suradnju.

Ovaj događaj je čak i premostio političke podjele u Italiji u trenutku kada se stranke iza zatvorenih vrata bore oko toga koga bi trebale izabrati za novog predsjednika zemlje. U priopćenju poslanom e-mailom, tri zastupnika Demokratske stranke, antiestablišmenskog Pokreta 5 zvijezda i desnog centra Forza Italia udružili su snage u kritiziranju talijanskih poduzeća.

Izrazili su zabrinutost da bi sastanak mogao poslati pogrešnu poruku saveznicima Italije u NATO-u u trenutku kada se više od 100.000 ruskih vojnika nalazi na ukrajinskoj granici.

"Iako razumijemo potrebu naših tvrtki da održavaju dobre tržišne odnose s ruskim tvrtkama, vjerujemo da ta potreba, posebno u trenutku velike napetosti poput ovog, ne može potkopati transatlantsku pouzdanost Italije", rekli su zastupnici Enrico Borghi, Federica Dieni i Elio Vito, inače članovi parlamentarnog odbora za sigurnost republike.

Putinove poruke Talijanima na sastanku

Izvan zemlje, pak, javili su se i Putinovi kritičari. Bill Browder, nekadašnji veliki ulagač u Rusiji koji sada vodi kampanju protiv Putina, ocijenio je taj događaj "krajnje neprikladnim".

Dmitrij Peskov je pokušao umanjiti političku važnost sastanka, tvrdeći da nema nikakve veze s ukrajinskim sukobom. Također je zanijekao da je Rim pokušao sabotirati sastanak. No, dvije osobe koje su izravno upoznate s razgovorom, potvrdile su da je službeni Rim kontaktirao poduzeća s popisa pozvanih i talijansko-rusku gospodarsku komoru, koja je organizirala sastanak, navodi Politico.

Dok su talijanski najbolji menadžeri bili na video razgovoru s Putinom, diplomati iz Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine sastali su se u Elizejskoj palači u Parizu kako bi pokušali umanjiti napetosti oko Ukrajine.

Među istaknutijim poslovnim čelnicima u razgovoru su sudjelovali Enelov Francesco Starace i Marco Tronchetti Provera iz giganta Pirellija.

Putin je tijekom sastanka inzistirao na obostranoj koristi energetskih veza dviju zemalja. Rekao je da smatra "Italiju jednim od vodećih gospodarskih partnera" te naglasio da je Rim do sada imao koristi od niskih cijena ruskog plina.

Prema podacima talijanskog ministarstva vanjskih poslova, Rusija je 2021. bila 14. najveća izvozna destinacija Italije. No, Italija je ovisna o Rusiji kada je u pitanju opskrba plinom.

Ipak, Quartapelle kaže da je zabrinuta zbog Putinove poruke da je Italija bitan trgovinski partner, upozoravajući da Italija riskira upasti u "njegovu slatku zamku". "Rusija nas treba više nego što mi trebamo Rusiju", ustvrdila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:22