NAPETI ODNOSI

PUTIN 'Sankcije će se Obami vratiti kao bumerang'

Russian President Vladimir Putin (C) attends the 6th BRICS summit in Fortaleza, Brazil on July 15, 2014. Leaders of the BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) group of emerging powers gathered in Brazil on Tuesday to launch a new development bank and a reserve fund seen as counterweights to Western-led financial institutions. AFP PHOTO/NELSON ALMEIDA
 NELSON ALMEIDA/AFP

BRASILIA - Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u srijedu da će nove američke sankcije izazvati štetu američkim tvrtkama koje posluju u Rusiji, te da će američko-ruske odnose odvesti u "slijepu ulicu".

"Sankcije imaju efekt bumeranga i bez ikakve sumnje odvest će američko-ruske odnose u slijepu ulicu i izazvati veliku štetu", rekao je Putin novinarima tijekom posjeta Brazilu.

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je objavio uvođenje dosad najtežih američkih sankcija Rusiji, koje su usmjerene protiv ključnih ruskih tvrtki poput Gazprombanka i Rosnefta, ali i drugih energetskih i vojnih kompanija.

OBAMIN UDAR NA PUTINA Zbog rata u Ukrajini pod sankcije stavio najmoćnije ruske kompanije

Washington postupno širi financijske sankcije Moskvi zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i miješanja u unutarnje poslove susjedne Ukrajine. Obama je kazao da je SAD spreman uvesti i dodatne sankcije ako Rusija ne poduzme konkretne korake ka smirivanju sukoba u Ukrajini.

Putin je rekao da još nije upoznat s pojedinostima novih sankcija, ali je naglasio da je siguran da će one dugoročno izazvati štetu nacionalnim interesima Sjedinjenih Država.

"To znači da će američke tvrtke koje žele poslovati u Rusiji izgubiti kompetitivnost u usporedbi s drugim tvrtkama", rekao je Putin.

Nove američke sankcije Rusiji objavljene su istog dana kad su se i čelnici EU-a na sastanku u Bruxellesu suglasili da prošire "restriktivne mjere" protiv Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:56