ŠTO SE DOGAĐA?

Putin se na misi jedva kretao, a pojavio se i s misterioznim ožiljkom: ‘Baš loše izgleda‘

Teško se kretao. Najvjerojatnije je bio na nekom medicinskom zahvatu, ali ne znam kakvom, kaže ukrajinski političar Oleksij Gončarenko

Vladimir Putin 

 Sergei Karpukhin/AFP

Nakon što se Vladimir Putin na misnom slavlju povodom pravoslavnog Uskrsa pojavio s ožiljkom na vratu, opet se počelo šuškati da je ruski predsjednik možda ozbiljno bolestan. Posljednjih mjeseci bilo je brojnih teorija o njegovu zdravlju, neki su čak tvrdili da Putin ima rak, Parkinsonovu bolest ili oboje, no Kremlj je više puta sve navedeno odlučno negirao.

Međutim, glasine su opet počele kolati nakon što je ruski predsjednik u nedjelju snimljen na misi u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi. Ukrajinska novinska kuća Dialog.ua izvijestila je kako se na fotografiji koju je snimila novinska agencija Tass vidi "čudan trag" na njegovu vratu, "nalik velikom ožiljku".

- Što je s Volodjom - pitali su se iz Dialoga u svome tekstu, prenosi Newsweek.

- Mislim da sam napokon shvatio odakle dolazi slovo ‘Z+ - napisao je njihov novinar Denis Kazanski, sugerirajući kako Putin ima ožiljak upravo u obliku spomenutog slova, koje je postalo simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

U međuvremenu, ukrajinski političar Oleksij Gončarenko na svom YouTube kanalu u ponedjeljak je ustvrdio kako "Putin u crkvi nije izgledao baš dobro".

- Teško se kretao, a na fotografijama se jasno vidi ožiljak na njegovu vratu. Najvjerojatnije je bio na nekom medicinskom zahvatu, ali ne znam kakvom. Možda su mu radili nekakvu umjetnu ventilaciju pluća ili nešto drugo - izjavio je Gončarenko.

Podsjetimo, istraživački list Proekt lani je objavio kako je Putin bolovao od raka štitnjače ili neke druge bolesti.

Osim toga, jedan bivši sovjetski špijun tvrdi kako ruski čelnik ima Parkinsonovu bolest, dok je New Lines Magazin svojedobno pisao kako je došao do snimke oligarha koji je rekao da Putin ima rak krvi. Nijedna od ovih tvrdnji nikad nije potvrđena.

Glasine o Putinovu zdravlju dodatno su eskalirale nakon što je Kremlj objavio kako je ruski predsjednik posjetio okupirana ukrajinska područja Herson i Lugansk. Tom prigodom vojnicima je zaželio sretan Uskrs, koji su pravoslavci obilježili u nedjelju. Međutim, neovisna istraživačka medijska kuća Agentstvo izvijestila je kako analiza snimke sugerira da se Putinov posjet možda dogodio i prije nedjelje.

- Sad se bliži Uskrs, zar ne - čulo se kako Putin govori u ranijoj verziji videa koji je objavio taj list. Kremlj je sporni isječak brzo uklonio i ponovno objavio u ispravljenoj verziji.

- Putinov posjet dogodio se u ponedjeljak i predsjednikov komentar bio je samo obična pogreška. Uostalom, Uskrs se slavi 40 dana, ali neki mediji svejedno su skočili na tu frazu i odmah počeli smišljati hipoteze o stvarima koje se nisu dogodile - komentirao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:51