PORUKA ZAPADU

Putin se ne šali: ‘Recite mi - što bi Amerikanci napravili da im projektile stave na granicu s Meksikom?‘

Ruski predsjednik ponovno je izrazio ljutnju zbog širenja NATO-a i rekao da bi bio spreman intervenirati u Ukrajini

Vladimir Putin

 Natalia Kolesnikova/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da "sa svojim projektilima dolazi na naša vrata" dok je ponavljao zahtjeve za prestankom daljnjeg širenja NATO-a u Europi.

Ruski predsjednik nije se baš trudio smanjiti napetosti oko Ukrajine dok je govorio na televizijskoj konferenciji za novinare, rekavši da bi bio spreman pokrenuti intervenciju ako bi osjetio da Ukrajina ili njezini zapadni saveznici pripremaju napad na ruske zastupnike u zemlji, prenosi The Guardian.

"Stalno nam govore: Rat, rat, rat", rekao je Putin u četvrtak.

"Stječe se dojam da se, možda, pripremaju za treću vojnu operaciju (u Ukrajini) i šalju nam pošteno upozorenje: Nemojte intervenirati, nemojte štititi ove ljude, ali ako intervenirate i zaštitite ih, bit će novih sankcija. Možda bismo se trebali pripremiti za to".

Putin traži sigurnosna jamstva

Analitičari su rekli da Rusija možda traži casus belli, odnosno povod za rat, budući da stacionira više od 100.000 vojnika, zajedno s tenkovima i topništvom, blizu granice s Ukrajinom. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu ovog je tjedna optužio, kako je rekao, američke plaćenike za transport kemijskog oružja na linije zone konflikta, iako nije pružio nikakve dokaze za tu tvrdnju.

Ima malo znakova da ukrajinska vojska priprema ofanzivu u Donbasu, gdje su bojišnice 'zamrznute' već sedam godina. Više od 14.000 ljudi poginulo je od početka borbi 2014. godine.

image

Satelitska snimka ruskih snaga u blizini granice s Ukrajinom

Handout/AFP

Putin je rekao kako ne želi rat s Ukrajinom, ali da će tražiti nova sigurnosna jamstva od Zapada u nadolazećim pregovorima sa SAD-om, ponovivši svoj kontroverzni zahtjev da istočne članice NATO-a uklone svoje vojnike i vojnu infrastrukturu koja se pojavila nakon pristupanja zemalja savezu 1997. godine.

"Jasno smo stavili do znanja da je pomicanje NATO-a na istok neprihvatljivo... Sjedinjene Države stoje s projektilima na našem pragu. Kako bi Amerikanci reagirali da su projektili postavljeni na granici s Kanadom ili Meksikom?", zapitao se Putin.

'Kao da živimo u različitim svjetovima'

Još jednom je izrazio ljutnju zbog širenja NATO-a od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, što je postalo središnje za njegov rastući antagonizam sa Zapadom.

"Ponekad se čini da živimo u različitim svjetovima", rekao je. "Rekli su da se neće širiti, ali se šire".

Putin kaže da bi pregovori sa SAD-om trebali započeti sljedeće godine u Ženevi, dodajući da je "lopta sada u njihovom dvorištu".

"Američki partneri nam kažu da su spremni pokrenuti ovu raspravu, razgovore u Ženevi na samom početku sljedeće godine. Imenovani su predstavnici obiju strana. Nadam se da će se situacija odvijati upravo po ovom scenariju", zaključio je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. prosinac 2021 19:10