NAPREDAK AGRESORA

Putin se oglasio prvi put nakon osvajanja Lisičanska, ruskim trupama u Ukrajini naredio: ‘Nastavite ofenzivu!‘

Volodimir Zelenski poručio je da će Ukrajina ponovno vratiti oteti teritorij uz pomoć vojne opreme sa Zapada

Rusi potpuno preuzeli Lisičansk

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn

Odluka o povlačenju iz Lisičanska bila je za ukrajinsku stranu "jako teška", ali ispravna, komentirao je danas Serhij Hajdaj, vojni guverner oblasti Luhansk, od nedjelje u potpunosti pod kontrolom ruske vojske, za CNN gubitak te istočne regije Ukrajine nakon gotovo pet mjeseci žestokih borbi.

Cijena pokušaja da ukrajinski vojnici ostanu u gradu Lisičansku, posljednjem naselju koje su kontrolirali u toj oblasti, značila bi "gubitak ukrajinskih mladića i vojne opreme", koje bi sasvim sigurno kroz dva tjedna okružila ruska vojska. "To je bila bolna odluka, ali nužna", istaknuo je Hajdaj.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da će Ukrajina ponovno vratiti Lisičansk i otetu oblast Luhansk, no činjenica je da ruska vojska pokreće žestoku ofenzivu na susjednu oblast Doneck, koju je jednim dijelom već zauzela. Zelenski je istaknuo kako Ukrajina ne odustaje od svog teritorija te da će ga vratiti uz pomoć vojne opreme sa Zapada, od kojeg za nastavak borbi traži granate dalekog dometa.

S ocjenom da je presudno naoružanje složio se i Hajdaj, koji je istaknuo kako je ruska strana, nakrcana raketama, tukla po ukrajinskim položajima danonoćno i bjesomučno, izazivajući materijalna razaranja naselja u tom dijelu zemlje. "Tukli su od zore do mraka, stalno dovlačeći nove ljude i naoružanje. Trenutačno je, nažalost, topnička prednost uvelike na ruskoj strani", dodao je Hajdaj.

Rusija će se sada, predviđaju stručnjaci, po svemu sudeći okrenuti osvajanju preostalog dijela susjedne oblasti Doneck, koja s Luhanskom čini okosnicu teške industrije i rudarenja u Ukrajini. "Pod strašnim su pritiskom da dođu na zapadne granice Donbasa i pritom trpe strašne, luđačke ljudske gubitke", komentirao je još Hajdaj, koji je uvjeren da će Rusija odmah integrirati to područje u Rusku Federaciju, a čim Ukrajina poduzme protuofenzivu, "tvrdit će da smo napali Rusiju".

image

Vladimir Putin i Sergej Šojgu na sastanku u Moskvi (4.7.2022.)

Mikhail Klimentyev/Afp

Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je predviđanja o daljnjem tijeku borbi na istoku zemlje. "Neprijateljske jedinice pokušavaju uspostaviti kontrolu nad naseljima Bohorodične, Mazanivka i Doljna, poduzimajući operacije u smjeru Slavjanska", naveli su u priopćenju obavljenom u ponedjeljak. Fokus ruskih snaga premješta se prema gradovima Slavjansk i Kramatorsk, dvama najvećim gradovima na tom području. "Neprijatelj se pregrupira. Bataljunske taktičke skupine su zato premještene s područja Izjuma u smjeru Snižkivke, a raspoređuju se i dodatne topničke jedinice. Također, prema istom ukrajinskom priopćenju, Rusi se ukopavaju na području Lisičanska i Bilohorivke. "Neprijatelj je pojačao granatiranja naših jedinica u smjeru Bahmuta", navodi zapovjedništvo ukrajinske vojske koje očekuje navalu prema Bahmutu.

Kako navodi obrambeni dopisnik BBC-ja u svojoj analizi, ukrajinske snage nadale su se da će Lisičansk, smješten na uzvisini, s pogledom na Sjeverodoneck i rijeku Severski Donjec, zbog svog prirodnog položaja biti lakše obranjiv. Međutim, omča se u proteklih nekoliko tjedana stegnula.

Sada se fokus ukrajinske vojske premješta na obranu teritorija koji drže u oblasti Doneck. Uspostavljaju se nove linije obrane između Bahmuta i Slavjanska, a trenutačno je taj potez pod žestokim udarima. Ljudske žrtve su goleme na obje strane. Pitanje na koje će se u narednom razdoblju odgovarati je može li Ukrajina zaustaviti rusku navalu na istoku, odnosno može li Rusija održati zamah. Najveće nagrade su Slavjansk i Kramatorsk.

Gradonačelnik Slavjanska Vadim Liah rekao je da je rusko granatiranje grada u nedjelju izazvalo 15 požara. Prema njegovim riječima, već dugo nisu doživjeli tako snažan napad na grad. U nedjelju je ondje poginulo najmanje šest osoba, uključujući i devetogodišnju djevojčicu, a 20 osoba je ranjeno. Gradonačelnik Kramatorska Oleksandr Gončarenko rekao je da je u napadu na taj grad uništen hotel. Tri granate su pogodile grad, ali srećom nije, čini se, bilo ljudskih žrtava.

Ubijenih je zato bilo u ruskom pograničnom gradu Belgorodu, čije su vlasti objavile da su primile pogotke iz Ukrajine u kojima je poginulo troje ljudi. Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da je pogođeno najmanje 11 stambenih zgrada i 39 privatnih kuća. Ruska strana optužila je Ukrajinu da je u napadu čak koristila zabranjeno kazetno oružje.

Britanski obavještajci također govore da će ruska vojska "gotovo sigurno" okrenuti svoj pogled prema zauzimanju cijelog Donecka. "Borba za Doneck je mučna i iscrpljujuća, a malo je izgledno da će se situacija na terenu u idućim tjednima promijeniti", navelo je britansko ministarstvo obrane na svojim internetskim stranicama.

Osim Slavjanska i Kramatorska, na udaru ruskih granata u nedjelju je bio i Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad s većinskim ruskim stanovništvom, smješten u blizini granice s Rusijom, koji je ruska vojska na početku rata pokušala osvojiti. Gradske vlasti objavile su da je u napadu razrušena jedna srednja škola.

Predsjednik Zelenski je izjavio da su gradovi napadnuti, među ostalim, višecijevnim raketnim bacačima i sovjetskim granatama Smerč. "Rusija ima dovoljno raketnih sustava Smerč, Uragan i Grad da uništi svaki grad u Ukrajini. Svoju najveći vatrenu silu sada su okupili u Donbasu", poručio je Zelenski.

Oglasio se i predsjednik susjedne Bjelorusije Aleksandar Lukašenko i poručio da njegova zemlja od samog početka stoji uz bratsku Rusiju.

image

Vladimir Putin i Sergej Šojgu na sastanku u Moskvi (4.7.2022.)

Mikhail Klimentyev/Afp
image

Vladimir Putin i Sergej Šojgu na sastanku u Moskvi (4.7.2022.)

Mikhail Klimentyev/Afp

Putin vojsci naredio da nastavi vojnu operaciju u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naredio svojoj vojsci da nastavi ofenzivu na istoku Ukrajine nakon što je u potpunosti osvojila regiju Luhansk.

Ruske snage „moraju nastaviti svoje misije prema već odobrenim planovima“, rekao je Putin tijekom televizijskog razgovora s ministrom obrane Sergejem Šojguom.

„Nadam se da će se u njihovim sektorima sve odviti kao što je to bilo u Luhansku“, rekao je.

Ove izjave dolaze dan nakon što se ukrajinska vojska povukla iz strateški važnog grada Lisičanska, čime su Rusi i proruski separatisti u potpunosti osvojili Luhansk.

Luhansk i susjedni Doneck zajedno čine rudom bogatu regiju Donbas koja je cilj Moskve.

Šojgu je rekao kako su ruske snage u procesu „razminiravanja Lisičanska“.

Osvajanje Lisičanska koji je sa susjednim gradom Sjeverodoneckom činio strateški važnu os ruskim snagama omogućava lakši proboj prema zapadu, prema gradovima Slovjansku i Kramatorsku, dva najveća mjesta u Donbasu koji su i dalje pod kontrolom Kijeva.

Proruski separatistički dužnosnik Vitalij Kiseljev u ponedjeljak je rekao da ruske snage iz dva smjera napreduju prema Siversku, mjestu na putu prema Kramatorsku i Slovjansku. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:47