NAPETOST NA ISTOKU

Putin se požalio Macronu na Amerikance, ali dobio je poprilično oštar odgovor

Napetost je dodatno porasla zadnjih dana pošto su SAD i EU izrazili zabrinutost zbog nedavnog raspoređivanja ruskih snaga na granici s Ukrajinom

Emmanuel Macron i Vladimir Putin

 Ludovic Marin

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je u ponedjeljak "provokacijom" vojnu vježbu Washingtona i NATO-a u Crnome moru, u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom, objavio je Kremlj.

Putin je u razgovoru "skrenuo pozornost na provokativnu narav velike vježbe koju Sjedinjene Države i neki njihovi saveznici provode u Crnome moru i koja povećava napetost između Rusije i NATO-a", ističe se u priopćenju Kremlja.

Čini se da je ruski predsjednik smjerao na sudjelovanje više američkih ratnih brodova u vježbi u Crnome moru za koju je Moskva prošlog tjedna rekla da ju "prati" a Putin ju je nazvao "ozbiljnim izazovom".

Njegova najnovija kritika događa se u prilikama rasta napetosti zbog sukoba u Ukrajini koja izlazi na Crno more.

Stanje na tom području je veoma napeto pošto je Rusija 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim. Ukrajina već sedam godina vodi rat s proruskim pobunjenicima na istoku zemlje.

Napetost je dodatno porasla zadnjih dana pošto su SAD i EU izrazili zabrinutost zbog nedavnog raspoređivanja ruskih snaga na granici s Ukrajinom.

Macron je u telefonskom razgovoru s Putinom u ponedjeljak izrazio svoju "snažnu zabrinutost" i "spremnost na obranu" teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, priopćeno je iz ureda francuskog predsjednika.

Putin je pak optužio Kijev da vodi "destruktivnu politiku", spomenuvši njegovu "nedavnu upotrebu bespilotnih letjelica u zoni sukoba", priopćio je Kremlj.

U Washingtonu je glasnogovornik Pentagona John Kirby odbio kritiku američke vojne vježbe.

Rusko vojno djelovanje blizu Ukrajine "i dalje nas zabrinjava", rekao je.

Kirby je istaknuo da je SAD transparentan u svojoj vojnoj vježbi i objavljuje novinska priopćenja u vezi s time, uz iscrpne informacije i fotografije.

"Sve naše vježbe su obrambene naravi i sastavni su dio naših saveza (...) u regiji", rekao je.

"Na ruskoj strani nema nikakve transparentnosti u vezi s gomilanjem snaga na zapadu njihove zemlje", dodao je.

Nakon pripojenja Krima 2014. u ukrajinskom sukobu izginulo je više od 13.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:08