EKSPLOZIVNO IZVJEŠĆE

‘Putin se prilagodio, još uvijek ima glavni adut, a krene li Kijev u ofenzivu... slijedi pakao!‘

"Opseg ruskih obrambenih utvrda preko fronte čini njihovo zaobilaženje gotovo nemogućim!", ističu

Vladimir Putin

 Alexei Druzhinin/Sputnik/Profimedia/Alexei Druzhinin/sputnik/profimedia

Ruska vojska naučila je iz prošlih pogrešaka na bojnom polju i sada je izazovniji protivnik, navodi se u izvješću koje je u petak objavio ugledni londonski think tank Royal United Services Institute (RUSI).

Kao rezultat toga, autori izvješća, Jack Watling i Nick Reynolds, napisali su da će se Ukrajina sada "suočiti s velikim taktičkim izazovima" u nadolazećoj protuofenzivi.

Tijekom većeg dijela vojne kampanje koju je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo prije gotovo 15 mjeseci, ruske snage nisu opravdale očekivanja medija i vojnih analitičara. Ne samo da Rusija nije bila u stanju osigurati brzu pobjedu nad Ukrajinom koju su promatrači predviđali, već je njezina vojska pretrpjela brojne gubitke na bojnom polju, a da nije pritom osigurala ni nasumične pobjede.

Međutim, nedavno je ruska vojska identificirala svoje nedostatke i poboljšala svoje strategije kako bi postala koordiniranija i "reaktivnija", stoji u izvješću RUSI-ja.

"Rusija se s vremenom prilagodila!", napisalu su Watling i Reynolds.

Istraživači su primijetili poboljšanja u raznim granama ruskih snaga, uključujući njezine inženjerijske jedinice, kao i tenkovske i topničke brigade. Njihovo izvješće također je istaknulo snagu protuzračne obrane zemlje i njezine "moćne" sustave elektroničkog ratovanja (EW).

U izvješću se kaže da, dok se Putinovo pješaštvo također prilagodilo kako bi postalo učinkovitije nakon razočaravajućih rezultata tijekom većeg dijela rata, te se jedinice još uvijek suočavaju s velikom preprekom koja je rezultat visokih stopa gubitaka.

"Najveća slabost ruskih pješačkih postrojbi je nizak moral, što dovodi do loše kohezije postrojbe i suradnje između postrojbi", napisali su Watling i Reynolds.

Izvješće RUSI-ja navodi da ruske zrakoplovne jedinice nisu igrale veliku ulogu u ratu zbog nemogućnosti "probijanja ukrajinske protuzračne obrane". Kao što su vojni analitičari izjavili, Rusija nije uspjela postići ono što je mnogim zapovjednicima prioritet u ratu: uspostavljanje zračne nadmoći .

Watling je za Newsweek rekao da su "ruske zračno-svemirske snage pokušale postići zračnu nadmoć i nisu uspjele".

"Rusi su utvrdili da je stopa gubitaka za zrakoplove neprihvatljiva i od tada brinu o svojim zrakoplovima i pilotima", rekao je Watling. "Mogli bi odlučiti u budućnosti prihvatiti više gubitaka kako bi nanijeli štetu Ukrajincima. To ostaje ozbiljna prijetnja", poručuju.

Što se tiče toga što bi poboljšana ruska vojska mogla značiti za dugo očekivanu protuofenzivu Ukrajine, autori RUSI-ja rekli su u svom izvješću da "dubina ruske obrane znači da Ukrajina mora stvoriti ozbiljnu borbenu moć kako bi probila ruske linije, s opseg ruskih obrambenih utvrda preko fronte čini njihovo zaobilaženje gotovo nemogućim."

Ipak, Watling je za Newsweek rekao da Ukrajina još uvijek može ostvariti ciljeve svoje protuofenzive.

"Oružane snage Ukrajine dobro su motivirane i kreativne u korištenju alata koji su im dostavljeni. Moguće je da će postići značajne rezultate", rekao je Watling.

Dodao je: "Ali promatrači bi trebali shvatiti da će to doći uz veliku cijenu. Izazov je savladiv, ali značajan. Niti je uspjeh zajamčen. Zahtijeva stalnu podršku."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:52