REFORMA

PUTIN SE ŽELI DOŽIVOTNO OSIGURATI Njegova suradnica predložila: 'Ruskim predsjednicima treba dati 'vječni imunitet' nakon odlaska s funkcije'

Vladimir Putin
 Sputnik

Nakon što je prije približno mjesec dana ruski predsjednik Vladimir Putin krenuo u izmjene Ustava, rasplamsava se debata o tome, a pljušte prijedlozi.

Ustavne reforme mnogi tumače da je Kremlj već sad započeo akciju “održanja Putina i kremaljske oligarhije” na vlasti i nakon što mu 2024. godine istekne četvrti predsjednički mandat. Zapravo “Putin nakon Putina” osnovni je smisao najavljenih promjena. Tako je predsjednica Saveza žena Rusije Jekaterina Lahova predložila da se ruskim predsjednicima da “vječni”, doživotni imunitet nakon odlaska s funkcije, odnosno da budu nedodirljivi i da se izuzmu od bilo kakvog kaznenog progona.

Pravne finese

S obzirom na to da je nakon raspada SSSR-a i stvaranja demokratske Rusije, prije 30 godina, bilo tek troje predsjednika (prvi Boris Jeljcin je umro) ta bi se stavka Ustava odnosila na Dmitrija Medvedeva, koji je vladao četiri godine (2008. - 2012.) kad je, zapravo, samo čuvao tron Vladimiru Putinu, nakon njegova prva dva mandata, jer prema ruskom Ustavu može se biti predsjednik samo dva mandata za redom. Vladimir Putin je tako ponovno od 2012. godine došao na vlast i mandat mu istječe tek 2024. godine. Naime, mandat je produljen s četiri na šest godina upravo da bi Putin bio što dulje na čelu Rusije. A sada se pak traže ustavne varijante kojima bi Putin i dalje ostao glavni arbitar Kremlja. No, ustavna odredba kojom se on izuzima i štiti od kaznenog progona svakako je stavka koja Putinu odgovara, bez obzira na to što njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov “ne želi komentirati” dok prijedlozi ne uđu u završnu fazu.

No, gotovo svakodnevno stižu razni prijedlozi o kojima se u javnosti više raspravlja nego o onima koji su zapravo bitni - tzv. Putinovim amandmanima, odnosno onima koji se tiču njegove pozicije, kao i ovlasti predsjednika, Dume i vlade.

'Svjetska država'

Zanimljivo je da su se pojavili vrlo iskričavi prijedlozi, poput onoga patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila da se vjera i Bog potvrde u Ustavu jer se pokazalo da su Rusi većinom vjernici. Isto tako, došao je prijedlog, koji bi mogao proći, o ustavnom definiranju mnogih vrijednosnih pitanja: o početku života od začeća, a ne rođenja te o zabrani pobačaja. Isto tako Rusija bi se trebala definirati kao “svjetska država” te “nasljednica carske Rusije i SSSR-a, zemlje pobjednice u Drugom svjetskom ratu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:53