POVJERLJIVE INFORMACIJE

PUTIN SILNO ŽELI OBRANITI TRUMPA 'Dat ću vam i transkript njegova sastanka s mojim šefom diplomacije ako treba, nije mu odao nikakve tajne'

Donald Trump, Bijela Kuća, Kremlj i Vladimir Putin
 Kevin Lamarque / Cezary p / Andrey Korzun / Maxim Shipenkov / Reuters / Wikimedia Creative Commons

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je kako je spreman objaviti trankript razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa sa ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom, istaknuvši da Trump nije iznosio iznimno povjerljive informacije.

Putin ne želi objaviti audio snimku razgovora koji se zbio prošloga tjedna, no spreman je pružiti trankript, izjavio je jedan od njegovih pomoćnika.

Zasad nije poznato zašto se snimao susret Trumpa i Lavrova, niti je li američka vlada znala da će razgovori biti snimljeni.

Putin je opetovano zanijekao informacije da je Trump Lavrovu odavao državne tajne te cijeli skandal nazvao političkom shizofrenijom.

Washington Post prvi je objavio vijest o odavanju povjerljivih tajni Rusima, a njihovi novinari informaciju su dobili od nekoliko sadašnjih i bivših američkih dužnosnika koji su rekli da je Trumpovo otkrivanje tih informacija ugrozilo ključni izvor od kojeg SAD dobiva informacije o Islamskoj državi.

- Trump je Rusima otkrio više informacija nego ih mi dijelimo s vlastitim saveznicima - rekao je taj izvor za Post.

Američki ugledni list nije otkrio pojedinosti o razotkrivenim podacima kako i sam ne bi ugrozio američku nacionalnu sigurnost, ali je naveo kako je Trump Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD-u Sergeju Kisljaku, govorio o vrlo konkretnoj terorističkoj prijetnji ISIS-a koja se tiče uporabe laptopa na avionu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:01