KADROVSKI MASAKR

Putin spreman ‘utopiti‘ generale: ‘Reći ću vam zašto je povukao vojsku! Ne zbog ruskih života...‘

Ako ruski predsjednik sada ne zadrži barem dio Ukrajine, vjerojatno bi u bliskoj budućnosti mogao ostati bez ičega

Sergej Surovikin i Vladimir Putin

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Na ruskoj državnoj televiziji odigrala se unaprijed pripremljena predstava za javnost, piše Telegraph.

General Sergej Surovikin, zapovjednik ruskih vojnih snaga u Ukrajini, rekao je kako vjeruje da je došlo vrijeme za povlačenje iz Hersona.

Duboko namrgođenog lica, čovjek poznat kao "general Armagedon" ustvrdio je da će time spasiti živote ruskih vojnika, koji će ostati odsječeni od ostataka trupa ako se ne povuku na desnu obalu rijeke Dnjepar. General Sergej Šojgu, ministar obrane, gunđavši se složio.

Putem ove farse rusko je stanovništvo saznalo za jedan od najgorih neuspjeha s kojima se njihova vojska suočila od početka rata.

Televizijski voditelji cijeli dan djelovali su vidno uzrujani, čak i dok su samo čitali vijesti. No nije se moglo čuti čovjeka čija je, kako piše Telegraph, nepromišljena ambicija, uzrokovala cijeli ovaj kaos. Telegraph zaključuje kako nije nimalo slučajno da se Vladimira Putina nije moglo vidjeti nigdje u blizini ovih ‘tragičara‘.

Malo vjerojatan scenarij

Mjesecima je ruski predsjednik usmjeravao sve kritike zbog situacije u Ukrajini prema svojim generalima, koristeći ih kao boksačke vreće. General Šojgu sada je tako jedan od najnepopularnijih ljudi u Kremlju.

Bilo bi nemoguće da čovjek Putinove taštine prenese loše vijesti svom narodu, s obzirom na to da je prije samo nekoliko tjedana objavio da je Herson postao dijelom Rusije na paradi kiča u Kremlju. Pritom se na pozornici držao za ruke i glasno pjevao s četvoricom muškaraca imenovanima da vode anektirane regije. Jedan od tih ljudi, načelnik Hersona Kirill Stremousov, umro je u srijedu pod onim što je Telegraph okarakterizirao kao ‘misteriozne okolnosti‘.

Nakon što je Surovikin objavio da se Rusi povlače iz Hersona, pojavile su se teorije kako je najava o povlačenju zapravo zamka; sugerirajući Ukrajincima da neoprezno ne žure naprijed, u pokušaju da povrate grad prije zime.

Takav scenarij je moguć, ali i malo vjerojatan. Položaj Rusije sjeverno i zapadno od rijeke Dnjepar neodrživ je već nekoliko mjeseci.

Vojni zapovjednici prije nekog vremena preselili su stožer na drugu stranu rijeke. Ova je odluka bila taktički ispravna, s obzirom na brzinu napredovanja ukrajinskih trupa, ali je isto tako bio i veliki udarac na moral za one koji su ostali na krivoj strani rijeke, piše vojni analitičar Telegrapha i ratni veteran britanske vojske Dominic Nicholls.

Zašto Putin povlači vojsku?

Zašto bi Putin nastojao tek zadržati osvojen teritorij poput krajnjeg istoka Ukrajine i naredio povlačenje iz okruženog Hersona, s obzirom na njegovu poznatu želju da proširi svoje područje kontrole preko Odese i do Kijeva? Nicholls objašnjava kako je to zato što shvaća da ako sada ne zadrži barem dio Ukrajine, vjerojatno će u bliskoj budućnosti ostati bez ičega.

Tako sada povlači sve svoje snage iz grada Hersona, koji shvaća da ne može zadržati, prije nego što svim raspoloživim sredstvima ne krene zahtijevati pregovore.

Naravno, to će biti popraćeno novim valovima terora nad civilnim stanovništvom, kako bi od domaće javnosti sakrio koliko su se brzo njegovi planovi raspali, smatra vojni stručnjak.

Prekid vatre sada nije u interesu Ukrajine. Njihove trupe trenutno su u golemoj prednosti, a istovremeno bilo kakva nedisciplinirane ofenziva mogla bi opasno naškoditi ruskom položaju na jugu Ukrajine, tamo gdje leži Krim. A jednom kada ukrajinske snage budu u poziciji da zaprijete tom dragulju u Putinovoj kruni, nećemo samo general Surovikin i general Šojgua gunđati i glumiti potištenost na državnoj televiziji, tvrdi Nicholls. Tada možemo očekivati i konačni Putinov pad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2022 20:40