UPLAŠIO SE

PUTIN STREPI Predsjednik u strahu od narodnog ustanka: 'Spriječit ćemo revoluciju u boji!'

Russia's President Vladimir Putin attends a meeting in his Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, on July 24, 2014. Putin is staring down fresh European sanctions just a week after the last round was unveiled over Moscow's role in the Ukraine crisis, which has seen East-West tensions spike to their highest point in years. AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV
 MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP / ?EA Íîâînoe

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da će Moskva spriječiti "revoluciju u boji" i ekstremizam, te upozorio na opasnost od ilegalne imigracije i "radikalnih" internetskih stranica koje okupljaju mlade.

Rekao je to na sastanku svoga Vijeća sigurnosti na kojem se raspravljalo o borbi protiv ekstremizma, a Reuters ocjenjuje kako se iz njegovih riječi vidi da je zabrinut da bi se i u Rusiji mogao dogoditi narodni ustanak poput onih u bivšim sovjetskim republikama, a ukrajinski s kraja 2004. i početka 2005. nazvan je narančastom revolucijom.

"U modernu se svijetu ekstremizmom koriste kao geopolitičkim instrumentom, za preoblikovanje interesnih sfera. Vidimo do kakvih je tragičnih posljedica doveo val tzv. revolucija u boji", rekao je.

Putin strahuje da bi neredi u Ukrajini mogli potaknuti prosvjede i u Rusiji, posebno u trenutku kad zapadne sankcije počinju djelovati, a gospodarstvo usporava. Rusija je već suočena sa stalnim islamističkim ustankom na sjevernome Kavkazu.

Ukrajinski predsjednik Arsenij Jacenjuk rekao je u četvrtak da bi Europa i Sjedinjene Države morale pomoći Ukrajini da prisili Rusiju na pridržavanje mirovnoga sporazuma, a Kremlj je optužio da se Ukrajinom služi kao "igralištem".

"Putinovi postupci prijetnja su svima, globalnom poretku, globalnom miru, izravna su prijetnja i članicama EU i NATO-a. Sprečavanje velikoga rata koji Rusija namjerno izaziva trebalo bi biti naš zajednički cilj", rekao je na konferenciji za novinare. "Za Putina Ukrajina je tek igralište", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:37