POSJET SVEUČILIŠTU

Putin studentima pričao o izgubljenim psima i kvantnoj tehnologiji, ali o tenkovima niti jednu riječ

Ruski je predsjednik više od sat vremena odgovarao na pitanja studenata. Dao je i savjete o karijeri

Vladimir Putin razgovara sa studentima Sveučilišta Lomonosov u Moskvi

 Maksim MISHIN/SPUTNIK/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin izbjegao je u srijedu komentirati njemačku odluku o slanju tenkova Ukrajini za vrijeme posjeta moskovskom sveučilištu Lomonosovu i umjesto toga davao je studentima savjete o karijeri i odgovarao na pitanja o drugim temama.

Njemačka najava da će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu nakon višetjednih pritisaka njezinih saveznika izazvala je bijesnu reakciju ruskog ministarstva vanjskih poslova i veleposlanstva u Berlinu, ali predsjednik se klonio tog pitanja.

image

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin i rektor Moskovskog državnog sveučilišta Viktor Sadovniči

Maksim MISHIN/SPUTNIK/AFP

Putin, tečni govornik njemačkog jezika koji je služio u bivšoj Istočnoj Njemačkoj kao časnik KGB-a, proveo je više od sat vremena odgovarajući na pitanja studenata o raznim temama, od izgubljenih pasa do kvantne tehnologije, iako se neizravno pojavljivao i rat u Ukrajini.

Putin se obrušio na zapadne zemlje sugerirajući da neki koriste rat u Ukrajini kao izgovor za "poništavanje" ruske kulture - što je često ponavljana, ali neutemeljena tvrdnja Moskve - ali je rekao da će Rusi nastaviti uživati u Beethovenu i Bachu.

“Mi smo dio svjetske kulture”, istaknuo je.

image

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin

Maksim MISHIN/SPUTNIK/AFP
image

Vladimir Putin sa studentima Moskovskog državnog sveučilišta

Maksim MISHIN/SPUTNIK/AFP

U svojim primjedbama, Putin je tek neizravno aludirao na trenutne međunarodne napetosti, rekavši da je Njemačka "strogo govoreći" ostala pod američkom vojnom okupacijom, misleći na savezničke snage stacionirane u zemlji NATO-a.

"Velik dio onoga što se (sada) događa ima duboke korijene... Europi će biti vraćen suverenitet, ali čini se da će za to trebati vremena", dodao je.

image

Vladimir Putin tijekom posjete Moskovskom državnom sveučilištu

Maksim MISHIN/SPUTNIK/AFP

Ranije je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Telegramu napisala da je njemačka odluka o slanju tenkova Ukrajini potvrda upletenosti Berlina u "rat koji je isplaniran unaprijed".

Rusko veleposlanstvo u Njemačkoj priopćilo je da odluka Berlina znači da odustaje od svoje "povijesne odgovornosti Rusiji" koja proizlazi iz nacističkih zločina u Drugome svjetskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:14