PO PRVI PUT

Putin u Donbasu rasporedio ubojite Terminatore: ‘Koristimo i novu generaciju snažnog laserskog oružja‘

Terminatori su viđeni u blizini Severodonjecka u regiji Lugansk, a snimke su objavljene na društvenim mrežama

BMPT Terminator na povorci za Dan pobjede na Crvenom trgu u Moskvi

 Alexander Vilf/Sputnik Via Afp

Vladimir Putin je, u nastojanju da ojača svoj arsenal, rasporedio po prvi put u Donbasu u istočnoj Ukrajini 'Terminatore', hvaljena oklopna vozila dizajnirana za podršku tenkovima i pješačkim jedinicama koje se bore u urbanim područjima.

Raspoređivanje BMPT Terminatora dolazi u trenutku kada je ruska invazija na Ukrajinu uzela težak danak na Putinovim glavnim vojnim tenkovima - T-90M - koje ukrajinski vojnici nastavljaju uništavati.

Ukrajina je , naime, ovog tjedna priopćila da su njezine oružane snage po prvi put uništile ruske tenkove duboko iza neprijateljskih linija u Donbasu koristeći britanske projektile Brimstone.

Terminatori su viđeni u blizini Severodonjecka u regiji Lugansk.

'Uključeni su u uništavanje ukrajinskih položaja, oklopnih vozila i posada protutenkovskih raketnih sustava', rekao je obrambeni izvor državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti.

Riječ je o teško naoružanom borbenom vozilu na gusjenicama kojem na Zapadu nema pandana. Vozilo je naoružano s dva automatska topa kalibra 30mm, navođenim protuoklopnim raketama i strojnicama, a pogon, oklop i podvozje preuzeto je od tenka T-72.

Vozilo je razvijeno nakon velikih gubitaka koje su ruske oklopne snage pretrpjele u gradskim borbama tijekom operacija u Čečeniji sredinom 1990-ih i početkom 2000-ih. Vozilo se po nepristupačnom terenu može kretati brzinom od 60 km/h. U stanju je prelaziti rovove, rušiti i prelaziti zidove visoke metar i pol, a njegov proizvođač Uralvagonzavod ga je prozvao Terminator.

Svojim navođenim raketama Terminator uništava tenkove na udaljenosti od pet kilometara. Također se može koristiti i u borbi protiv helikoptera. Uz topove kalibra 30mm s 850 granata, Terminator' ima i četiri lansera za navođene projektile Šturm-S s kumulativnim ili termobaričnim bojnim glavama, kao i najnoviju strojnicu Kord s 2000 metaka.

Dosad je Terminator bio u Siriji i prvi je put premješten na ukrajinsku granicu u veljači, no nejasno je zašto su Putinovi generali sve do sada odgađali njegovo raspoređivanje.

Jedna teorija je da zapovjednici ne vjeruju da je 'sveosvajajući' kao što mu ime govori.

'Hvala Bogu da počinjemo koristiti Terminatore. Možda ima problema i grešaka, ali praksa je sve', komentirao je njihovo uvođenje u rat ruski reporter Aleksandar Sladkov.

Snimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju Terminatore po prvi put u Ukrajini, a prethodno su prikazani i na povorci za Dan pobjede na Crvenom trgu u Moskvi.

Rusija upotrebljava novu generaciju laserskog oružja u Ukrajini

Rusija je u srijedu otkrila da koristi novu generaciju snažnog laserskog oružja u Ukrajini za spaljivanje dronova te da razmješta tajno oružje kako bi se suprotstavila velikoj količini zapadnog oružja koje se isporučuje toj susjednoj zemlji.

Predsjednik Vladimir Putin predstavio je 2018. godine niz novih oružja uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu, nuklearne podvodne dronove, nadzvučno oružje i novo lasersko oružje.

No malo toga se zna o novom laserskom oružju. Putin je spomenuo jedno od njih - Peresvet, nazvano po srednjovjekovnom ruskom pravoslavnom monahu Aleksandru Peresvetu koji je ubijen u borbi.

Jurij Borisov, zamjenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na konferenciji u Moskvi da je Peresvet već raspoređen i da bi mogao zaslijepiti satelite do 1500 kilometara iznad Zemlje.

Dodao je da već postoje snažniji ruski sustavi od Peresveta koji mogu spržiti dronove i drugu opremu. Borisov je rekao da je u utorak provedeno testiranje oružja kojim je spržen dron udaljen pet kilometara u roku od pet sekundi.

"Ako Peresvet može zaslijepiti, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete - toplinskog uništenja, oni izgaraju", rekao je Borisov za rusku državnu televiziju.

Na upit koristi li se takvo oružje u Ukrajini, Borisov je rekao: "Da. Prvi prototipovi ondje se već koriste". Rekao je da je oružje nazvano "Zadira".

Gotovo se ništa ne zna o "Zadiri", no ruski mediji su 2017. objavili da je ruska državna nuklearna korporacija Rosatom pomogla u razvoju tog oružja u sklopu programa za stvaranje oružja na novim fizičkim principima, poznatih pod ruskim akronimom ONFP.

Putinova invazija na Ukrajinu 24. veljače ilustrirala je granice ruskih postsovjetskih konvencionalnih oružanih snaga, iako Putin tvrdi da se "specijalna vojna operacija" provodi po planu i da će postići sve ciljeve Moskve.

Sjedinjene Države isključile su slanje vlastitih ili NATO-ovih snaga u Ukrajinu, ali Washington i njegovi saveznici Kijevu šalju oružje vrijedno više milijardi dolara poput bespilotnih letjelica, haubica, protuzračnih projektila Stinger i protutenkovskih projektila Javelin.

Korištenje lasera za zasljepljivanje satelita ili njihovo spaljivanje, nekoć je bila fantazija iz područja znanstvene fantastike, ali velike sile poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije godinama rade na varijantama takvog oružja.

Osim prednosti u konvencionalnom ratovanju, zasljepljujući izviđački sustavi imaju i strateški utjecaj jer se sateliti koriste za praćenje interkontinentalnih balističkih projektila koji nose nuklearno oružje.

Borisov je rekao da se upravo vratio iz Sarova, zatvorenog grada u regiji Nižnij Novgorod nekoć poznatog kao Arzamas-16 jer je bio toliko tajan, a koji je središte istraživanja ruskog nuklearnog oružja.

Izjavio je da će nova generacija laserskog oružja u konačnici zamijeniti konvencionalno oružje.

"Ovo nije neka egzotična ideja; to je stvarnost", rekao je Borisov. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2022 15:22