‘NE BLOKIRAMO IZVOZ‘

Putin u intervjuu za državnu televiziju: ‘Želite riješiti problem izvoza žita iz Ukrajine? Znam najlakši način‘

Putin je rekao da će se problemi na globalnom tržištu pogoršati zbog britanskih i američkih sankcija ruskim proizvođačima gnojiva

Vladimir Putin tijekom intervjua za rusku državnu televiziju

 Mikhail Klimentyev/Sputnik/Profimedia/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je u petak optužbe da Rusija blokira izvoz žita preko ukrajinskih luka i predložio da se žito izvozi kroz Bjelorusiju, uz uvjet da se toj zemlji ukinu sankcije.

Putin je u intervjuu za državnu televiziju rekao da zapad pokušava prikriti vlastite pogreške optužujući Rusiju za probleme na globalnom tržištu.

Ruska vojska je zauzela veći dio južne ukrajinske obale i njezini brodovi kontroliraju pristup lukama na Crnom moru, zbog čega zapadne zemlje optužuju Rusiju da blokira izvoz žitarica iz Ukrajine i okrivljuje Moskvu za probleme s globalnim tržištem hrane.

Moskva je, pak, optužila Ukrajinu i zapad za poremećaje u izvozu ukrajinskog žita.

"Ako netko želi riješiti problem izvoza žita iz Ukrajine, molim, najlakši način je kroz Bjelorusiju. To nitko ne sprječava", rekao je Putin. "No, najprije treba ukinuti sankcije Bjelorusiji".

Putin je izjavio da bi izvoz mogao prolaziti kroz luke Mariupolj i Berdjansk, luke pod ruskom kontrolom, ili Odesu, koju kontrolira Ukrajina, ali, kako je rekao, samo ako je Ukrajina 'očistila' more od mina. Kao moguću rutu tranzita žita spomenuo je rijeku Dunav preko Rumunjske i Mađarske.

Ruski čelnik je poručio da će se problemi na globalnom tržištu pogoršati zbog britanskih i američkih sankcija ruskim proizvođačima gnojiva.

Primjedbe ruskog čelnika dolaze nakon što je bjeloruski čelnik Aleksander Lukašenko ranije u petak rekao da je Minsk spreman preko svoga teritorija dopustiti tranzit ukrajinskog žita do luka u Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji ili na Baltiku, ali ako preko tih luka bude mogla izvoziti i bjelorusku robu.

Ukrajinski poljoprivrednici imaju oko 20 milijuna tona žitarica koje ne mogu stići na međunarodna tržišta, a nova žetva uskoro počinje, prenio je BBC.

Ta nemogućnost Ukrajine da izvozi svoje žitarice, dovela je do skoka globalnih cijena hrane i povećala izglede za glad u zemljama koje ovise o ukrajinskom izvozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 02:24