‘TVRĐAVA HERSON‘

Putin Ukrajince uvlači u ubojitu zamku: ‘Poremećeni su! Kreiraju iluziju da je sve izgubljeno, a evo što rade...‘

Ruski zapovjednik Sergej Surovikin je dao naznaku da će grad biti napušten - no obavještajci imaju drugačije podatke

Vladimir Putin, evakuacija Hersona

 /Photo By Mikhail Klimentyev/Sputnik/Afp Photo By Stringer/Afp

Ruska vojska nije napustila Herson i grad pripremaju za veliku bitku, piše The Telegraph.

General Kirilo Budanov je za Ukrajinsku pravdu rekao da ruske snage žele uvući Ukrajince u borbu u ovom gradu na jugu Ukrajine.

"Oni ne odlaze, pripremaju se da brane grad", kazao je. "Kreiraju iluziju da je sve izgubljeno. Ali u istom trenutku dovode nove borbene jedinice."

Ranije ovog mjeseca ruski zapovjednik general Sergej Surovikin je dao naznaku da će grad biti napušten jer je ukrajinsko topništvo napalo lanac dostave. Vojska je već započela povlačenje iz drugih područja uz rijeku Dnjepar, uzvodno od Hersona.

Herson je najvažniji grad kojeg su ruske snage zauzele na početku invazije. Ako ga zauzmu, ukrajinske snage će moći nastaviti dalje prema Krimu.

General Budanov je također rekao da ruske snage pljačkaju po Hersonu i koriste humanitarnu evakuaciju kao paravan.

"Novac se odnosi jednako kao i kompjutorski serveri", kazao je. "Iz bolnice pokušavaju otpustiti sve one koji mogu hodati - što je prije moguće! Komentari generala Budanova o bitci za Herson stižu u trenutku kad rusko ministarstvo obrane prezentira navodne dokaze o ‘prljavoj bombi‘ koju Ukrajina zajedno sa zapadnim saveznicima planira upotrijebiti. Ove optužbe su odbačene kao apsurdne i mogle bi biti iskorištene za "napad pod lažnim pretenzijama."

U intervjuu Budanov je minimalizirao opasnost od prijetnje da će Rusija upotrijebiti nuklearni projektil u Ukrajini.

"To je uvijek moguće jer naš susjed je poremećen i ima nuklearno oružje", kazao je. "Ali opasnost je jednaka kao što je bila prije tri mjeseca i prije osam mjeseci i dvije godine prije toga.

Prošlog tjedna Rusija je napala Kijev dronovima, ubivši pet civila i pritom šireći strah.

Kremlj je potpisao ugovor s Iranom kako će kupiti više pošiljki jeftinih dronova kojima će napadati Ukrajinu jer sad ima sve manje projektila, kazao je Budanov.

Procijenio je da je Rusija iscrpila svoje zalihe projektila Iskander na oko 13 posto onoga što je imala prije rata.

"Naručuju ih cijelo vrijeme", priča Budanov, "ali naša protuzračna obrana uspijeva oboriti oko 70 posto." General Budanov je također potvrdio da su ruske snage minirale branu 55 km uzvodno od grada Hersona:

"Djelomično je minirana, to je istina. Razaranje ove brane prouzročilo bi ekološku katastrofu."

Kazao je i da potpuna invazija na Ukrajinu nije samo oslabila ruske obrambene snage nego je oštetila političku koheziju unutar Kremlja. Tamo se sada odvija borba za Putinovog nasljednika.

"Medvedev nema šanse", procjenjuje Budanov - "ali Kirijenko vidi sebe u toj stolici!"

Dmitrij Medvedev je bivši ruski predsjednik i zamjenik direktora ruskog vijeća za obranu. Sergej Kirijenko je zamjenik direktora ruske predsjedničke administracije.

Inače, njemački kancelar Olaf Scholz će u utorak na sastanku međunarodnih humanitarnih organizacija predložiti novi ‘Marshallov plan‘ kojim bi se obnovila Ukrajina. Odnosno kako su Scholz i Ursula von der Leyen napisali u tekstu za Frankfurter Allgemeine Zeitungu: "Ovdje se radi, ni više ni manje nego o kreiranju Marshallovog plana za 21. stoljeće."

Podsjećamo, originalni Marshallov plan su kreirale Sjedinjene Države 1948. kako bi obnovile Europu nakon Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:39