UDAR NA REŽIM

Putin ukrajinsku vojsku pozvao na puč: ‘Preuzmite vlast! U Kijevu je banda narkomana i neonacista‘

Prije obraćanja, iz Rusije su proučili da su navodno spremni poslati svoje izaslanstvno u Minsk

Vladimir Putin

 Sergey Guneev/AFP

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je Rusiju na pregovore o okončanju rata, ali i da se razmotri njen neutralni status te daju garancije za njenu sigurnost. Iz Moskve su poručili da je Vladimir Putin spreman poslati delegaciju na pregovore u Minsk, a bjeloruski predsjednik Aleksandr Lukašenko najavio je spremnost da ugosti dvije delegacije.

No, dok istodobno Putin najavljuje pristanak na pregovore, njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov govori kako Rusija ne želi okupirati Ukrajinu nego je "demilitarizirati i denacificirati", jer se stalno govori da je na vlasti u Kijevu "fašistička hunta" te pristaje na pregovore, ali tek kada "ukrajinska vojska položi oružje".

A sada se s porukom ukrajinskim vojnicima obratio i sam Vladimir Putin koji ih nije pozvao na predaju, već da "uzmu vlast u svoje ruke" te im poručuje: "S vama ćemo se lakše dogovoriti nego s bandom narkomana i neonacista koji su zasjeli u Kijevu na vlast i od ukrajinskog naroda učinili svoje taoce".

Praktički je pozvao na državni udar, iako je njegov glasnogovornik kazao kako Rusija smatra Volodimira Zelenskog ukrajinskim predsjednikom. Tako da je čudno pristati na pregovore, a istodobno pozivati na rušenje legitimno izabrane vlasti. - Cilj naše akcije nije okupacija Ukrajine, nego stvaranje uvjeta da ukrajinski narod slobodno izabere svoju vlast - kaže pak Sergej Lavrov.

Ruski mediji javljaju o toma da su ruski tenkovi u predgrađu Kijeva te da su u borbama "likvidirali 200 nacionalista", a Ukrajinska pravda donosi podatke o tisuću poginulih ruskih vojnika od početka akcije, 780 uništenih tenkova, osam srušenih zrakoplova te više od 500 oklopnih vozila izbačenih iz stroja.

Putin ukrajinskoj vojsci: 'Ne dozvolite neonacistima da koriste vašu djecu, supruge i starije kao ljudske štitove'

Sve ovo, ocijenio je Putin, "se dešava po naputcima stranih savjetnika, prije svega američkih".

"Još jednom pozivam vojno osoblje oružanih snaga Ukrajine: ne dozvolite neonacistima (ukrajinskim radikalnim nacionalistima) da koriste vašu djecu, supruge i starije kao ljudske štitove. Uzmite vlast u svoje ruke, zajedno ćemo lakše doći do sporazuma nego s bandom narkomana i neonacista u Kijevu", rekao je Putin na sastanku Ruskog vijeća za sigurnost kojeg je prenosila televizija.

Također je kazao da su Banderitesi (po protusovjetskom borcu Stepanu Banderi) i neonacisti u gradovima, među kojima su Kijev i Harkiv, rasporedili teško naoružanje, uključujući i višecjevne raketne bacače.

"Djeluju kao teroristi diljem svijeta, skrivajući se iza ljudi kako bi optužili Rusiju da izaziva žrtve među miroljubivim stanovništvom", rekao je Putin.

Reuters dodaje da Putin često koristi izraz "neonacisti" kako bi ponizio ukrajinsku vladu, no predsjednik Zelenskij, koji je Židov, odbacuje korištenje tog izraza.

Predsjednik Putin je dodao da se ruski vojnici u Ukrajini ponašaju "hrabro, profesionalno i herojski". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:10