PORUKA IZ MOSKVE

Putin uvjerava da ne želi obnoviti carstvo, ali poručuje: ‘Ukrajina? E to je druga stvar‘

Po njegovim riječima, Ukrajina je u ‘drugačijoj situaciji‘ jer ‘teritorij te zemlje koriste treće zemlje kako bi kreirale prijetnje prema Rusiji‘

Vladimir Putin

 Sergei Guneyev/Sputnik/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da nema namjeru obnavljati carstvo, dan nakon što je priznao proruske separatiste na istoku Ukrajine i zanijekao legitimitet ukrajinske države.

"Očekivali smo da će biti spekulacija o tome da se Rusija sprema obnoviti carstvo", rekao je Putin tijekom susreta u Kremlju s azerbajdžanskim kolegom Ilhamom Alievim, naglasivši da to nikako nije točno.

Putin je rekao da je nakon raspada SSSR-a Rusija "shvatila nove realnosti i aktivno radila na jačanju" suradnje s drugim bivšim sovjetskim republikama kao što su Azerbajdžan i Kazahstan.

Po njegovim riječima, Ukrajina je u "drugačijoj situaciji" jer "teritorij te zemlje koriste treće zemlje kako bi kreirale prijetnje prema Rusiji".

Rusija je priznala i dva secesionistička teritorija u Gruziji 2008. (Abhaziju i Južnu Osetiju), anektirala Krim 2014. i od početka 1990-ih podržava separatizam u Pridnjestrovlju u Moldaviji.

Putin je u dugom govoru u ponedjeljak navečer zanijekao legitimitet ukrajinske države i naglasio svoju tezu da je ta zemlja umjetna tvorevina nerazdvojiva od Rusije.

Putin je ranije u utorak rekao da će Rusija nastaviti opskrbljivati bez prekida svjetska tržišta prirodnim plinom.

Te riječi su objavljene u trenutku kad Sjedinjene Države i njegovi europski saveznici namjeravaju najaviti nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Putin priznao dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini.

Urednu isporuku plina potvrdio je u utorak ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov na konferenciji izvoznika plina u Dohi.

"Želimo uravnotežena globalna tržišta plina", poručio je Šulginov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 01:52