KRVOLOK U OFENZIVI

Putin užasnuo vojni vrh Kremlja, strahuje se od masovnog pokolja: ‘Pobjeda? To više nije cilj!‘

Najnovije analize pokazale da je Moskva izgubila više od 175.000 vojnika u ratu

Vladimir Putin

 Kremlin Pool/Alamy/Alamy/Profimedia/Kremlin Pool/alamy/alamy/profimedia

Politički analitičar s dobrim vezama u Kremlju Valerij Solovej ustvrdio je da je politički vrh Rusije "užasnut" zahtjevom prvog čovjeka Kremlja Vladimira Putina da se pokrene hitna vojna ofenziva na više frontova u Ukrajini.

Visoki dužnosnici strahuju od novih pokolja jer su najnovije analize pokazale da je Kremlj izgubio ukupno više od 175.000 vojnika u ratu, prenosi Daily Mail.

Zahtjev Putina da vrhovni vojni zapovjednik u Ukrajini Valerij Gerasimov pokrene "napad u nekoliko smjerova istodobno" izazvao je duboke podjele u vojnom vrhu Rusije, tvrdi Solovej.

Dr. Solovej bivši je profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, školi za obuku diplomata i špijuna.

- Glavni stožer ruske vojske prestrašen je Putinovim uputama. Ne pretjerujem. Užasnuti su. Boje se da će izgubiti preostale oružane snage u pokolju u koji su uvučeni zbog Putinove naredbe, rekao je na oporbenom kanalu Hodorkovski.

Unatoč tomu što visoki zapovjednici gube nade u uspjeh, poslušat će Putina, tvrdi on.

- Salutirali su. Vi ste genij, Vaša Visosti, vi to znate bolje od nas. Vi ste sve započeli, naš je posao to sada riješiti, govori Solojev referirajući se na vojni vrh.

Solojev nastavlja kako je ofenziva planirana za veljaču, te da je Gerasimov, blizak ministru Šojguu, "najsposobniji od svih ruskih generala".

Tvrdi da čelnici glavnog stožera strahuju da neće stići na vrijeme jer Ukrajina očekuje novo oružje, opasnije i ofenzivnije.

- Zato je sada posljednja prilika da pokušamo napasti Ukrajinu, a cilj nije pobjeda. Jako je važno to shvatiti. Više uopće nema takvog cilja. Cilj je okončati sukob na častan način. Odnosno postići mir. Zadržati minimum ruskih postignuća. To je Donbas. dio novih teritorija, ne sve, i obraniti Krim. Ne očekuju više od toga, tvrdi Solovej.

Analiza Solojeva uvelike se razlikuje od javnog stajališta Kremlja koji inzistira na tome na Putinova vojna avantura "ide po planu".

Podsjećamo, posljednje informacije stižu nakon novog izvješća o statistici na bojištu.

Brojke gubitaka naročito ne smanjuju ni Rusi među sobom.

Utjecajni ruski Telegram kanal "General SVR" sugerira da su "nenadoknadivi vojni operativni gubici ljudstva" u ruskoj vojsci veći od 126.500 poginulih vojnika.

Osim toga, izvještava, ubijeno je više od 6.250 ruskih nacionalnih gardista.

Naravno, brojke kanala rutinski su veće od onih koje dostavlja Kremlj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2023 02:11