UGLEDNI PROFESOR

‘Putin vodi zadnji rat. I gubi. Ali, samo jednu stvar treba reći i Rusi će misliti da su pobijedili!‘

‘Veći rizik od ruske nuklearne akcije bio onaj u kojem bi okrivila Ukrajinu za namjerno uništenje nuklearne elektrane u Zaporižju‘
 Yekaterina Shtukina/Afp

Profesor sa Sveučilišta Yale, Timothy Snyder, stručnjak za nuklearno oružje i povijest istočne Europe, kaže kako danas u Ukrajini ‘svjedočimo posljednjem Putinovom ratu‘. I Snyder dodaje da će ga Rusi izgubiti.

U zanimljivom članku objavljenom u New York Timesu, Snyder objašnjava da je stajalište ruskih propagandista kako ‘nuklearne sile ne mogu izgubiti rat‘ obična ‘fantazija bez povijesnog utemeljenja‘ te navodi primjere neuspješnih vojnih kampanja Francuske u Alžiru, SAD-a u Vijetnamu te Izraela u Libanonu, kao i nesposobnost Ujedinjenog Kraljevstva da održi svoje carstvo.

Profesor Snyder kaže kako će ruski vođa u hodu promijeniti zadane ciljeve ako shvati da će izgubiti te dodaje kako su ‘retoričke pripreme za poraz već učinjene‘.

‘Bez obzira na to što se dogodilo, Vladimiru Putinu će biti lako definirati rat u Ukrajini kao stratešku pobjedu‘, kaže u članku Snyder.

‘S obzirom na to da Kremlj tvrdi da je u sukobu s NATO-om, sve što Putin mora reći je da je zaustavio NATO da prijeđe na teritorij Rusije‘, kaže.

Međutim, neke opasnosti i dalje će ostati.

‘Shvaćajući ozbiljno nuklearnu prijetnju, mi smo zapravo povećali sveukupnu nepredvidivost nuklearnog sukoba. Ako nuklearna prijetnja omogući pobjedu Rusije, posljedice će biti nesagledivo strašne. Ako bilo koja zemlja s nuklearnim arsenalom može činiti što god ju je volja, tada zakoni ne znače ništa, međunarodni red nije moguć i katastrofa prijeti iza svakog ugla.‘

Snyder kaže kako je svijest Moskve o tome da bi je nuklearni napad istovremeno učinio i pobjednicom i izgnanikom iz međunarodne zajednice, djeluje kao sredstvo odvraćanja te da bi ‘veći rizik od ruske nuklearne akcije bio onaj u kojem bi okrivila Ukrajinu, za, primjerice, namjerno uništenje nuklearne elektrane u Zaporižju‘.

S obzirom na učestale ruske prijetnje nuklearnim udarom, profesor Snyder zaključuje kako je ‘najsigurniji odgovor osigurati konvencionalni poraz Rusije na bojnom polju‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:03