URNEBESNA SNIMKA

Putin vs. Lukašenko u Sočiju... Prevoditelj uopće nije potreban, govor tijela sve otkriva

Ruski predsjednik sjedi udobno zavaljen u svoju fotelju i tek povremeno ispod oka pogleda prema Lukašenku
Lukašenko i Putin u Sočiju
 Twitter Screenshot

Govor tijela u ovom slučaju kazuje daleko više od ruskog jezika, napisao je poznati švedski diplomat Carl Bildt na Twitteru komentirajući razgovore Aleksandera Lukašenka i Vladimira Putina.

Bjeloruski i ruski čelnik sastali su se jučer u Sočiju, kamo je Lukašenko otputovao kako bi zatražio podršku uslijed masovnih prosvjeda u Minsku kojima se traži njegov odlazak. Na snimci koju je priložio Bildt Lukašenko govori, a Putin sjedi na svojoj stolici. Održavaju fizičku distancu, udaljeni su jedan od drugoga oko metar i pol. Lukašenko je tijelom okrenut prema Putinu, dok ruski predsjednik sjedi udobno zavaljen u svoju fotelju i tek povremeno ispod oka pogleda prema Lukašenku. Za Lukašenkova obraćanja na snimci Putin nijednom nije progovorio, ali po govoru tijela dvojice državnika, posve je jasno kakav je odnos snaga.

Podsjetimo, Vladimir Putin dao je u ponedjeljak zajam od 1,5 milijardi dolara Bjelorusiji.

Uz zajam, za koji Putin kaže da je dogovoren s premijerom Mihajlom Mišustinom, Putin je signalizirao podršku Lukašenku na druge načine. Rekao je da će se nastaviti obrambena suradnja između dvije zemlje.

Ruske novinske agencije objavile su da Moskva šalje padobrance u ponedjeljak na zajedničke vojne vježbe s bjeloruskim snagama.

Putin je također podržao Lukašenkov plan ustavnih promjena koji je oporba odbacila kao podvalu za ostanak na vlasti, nakon što je, kako tvrde, Lukašenko namjestio izbore.

Putin i Lukašenko dogovorili su da će Moskva povući vojnu pričuvu koja je raspoređena na granici s Bjelorusijom, kazao je glasnogovornik Kremlja, objavio je TASS.

Nedavno je Carl Bildt na društvenim mrežama objavio duhoviti kratki videozapis iz Ovalnog ureda na kojem se vidi zabezeknuti pogled Aleksandra Vučića u papire dok Donald Trump u pozadini najavljuje da će Srbija preseliti svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:03