BOMBA IZ KREMLJA

Putin za čuvenim stolom ponizio Vučića: ‘Reći ću vam zašto sam priznao neovisnost Donbasa‘

"Osobno sam čitao sve te komentare organa SAD-a, europskih zemalja, svi su to podržali"

Vladimir Putin i Antonio Guterres

 AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak UN-ovu glavnom tajniku Antoniju Guterresu da još vjeruje u pozitivan ishod pregovora s Ukrajinom, unatoč nastavku sukoba između dviju zemalja.

"Unatoč svemu, pregovori se nastavljaju (...) Nadam se da ćemo doći do pozitivnog ishoda", rekao je na sastanku s Guterresom u Kremlju.

Rekao je da je na pregovorima Moskve i Kijeva u Istanbulu u ožujku postignut "ozbiljan napredak jer naši ukrajinski kolege nisu zahtjeve za sigurnost, za međunarodnu sigurnost Ukrajine, povezivali sa stanovitim shvaćanjem međunarodno priznatih granica Ukrajine".

Kijev je na tim pregovorima predložio međunarodni ugovor u kojemu bi se odredile zemlje koje će biti jamci njegove sigurnosti.

Ukrajina bi zauzvrat pristala na status "nenuklearne" i neutralne zemlje, odrekla se članstva u NATO-u i otvaranja stranih vojnih baza na svom teritoriju te na neko vrijeme isključila iz pregovora pitanja u vezi s anektiranim Krimom i sa separatističkim teritorijima u Donbasu.

Moskva je nakon tih pregovora povukla svoje postrojbe na sjever Ukrajine.

Pregovore je ipak uvelike usporilo otkriće velikog broja trupala na ukrajinskim područjima koji su prije povlačenja ruskih snaga bili pod okupacijom, napose u Buči, blizu Kijeva. Ukrajina optužuje Moskvu da je ubijala civile, što Kremlj odlučno niječe.

Putin je u utorak opetovao da ruska vojska nema "nikakve veze" s "provokacijom" u Buči.

Ruski predsjednik je nakon sastanka s glavnim tajnikom UN-a, koji je održan za famoznim ogromnim bijelim stolom, pokušao objasniti i zašto je priznao dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine koje su proglasile neovisnost. Pozvao se pritom na, kako je rekao, kosovski presedan čime je de facto ponizio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji upravo sve nade polaže u Putina kada je riječ o nastojanjima da Kosovu bude onemogućen ulazak u međunarodne institucije kao i o ideji da se taj nekadašnji dio Srbije vrati pod kontrolu Beograda.

"Donjecka Narodna Republika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR) postale su neovisne po analogiji s odlukom Međunarodnog suda o Kosovu", izjavio je Putin.

"Vrlo sam dobro upoznat, osobno sam čitao dokumente Međunarodnog suda UN-a o Kosovu. Dobro se sjećam odluke Međunarodnog suda u kojoj piše da pri ostvarenju prava na samoodređenje neki teritorij bilo koje države nema obvezu tražiti dozvolu središnjih vlasti za proglašenje svoje suverenosti. To je rečeno u vezi Kosova i to je odluka međunarodnog suda. Tu odluku su svi podržali. Osobno sam čitao sve te komentare organa SAD-a, europskih zemalja, svi su to podržali. Ako je to tako, onda DNR i LNR imaju isto pravo proglasiti svoju suverenost, ne obraćajući se središnjim organima vlasti Ukrajine, jer je presedan napravljen", rekao je Putin.

Ovakav njegov istup srpski Blic je na svojoj naslovnici u utorak navečer komentirao kao "dokaz da mu Kosovo nije važno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 00:04