KOLONIJA IK-6

Putin za Navaljnog pripremio neviđeni horor: ‘Tamo čupaju nokte, siluju s drškom lopate...‘

‘U mnogim ruskim zatvorima muče ljude, ali Melekhovo je čak i prema takvim suludim standardima monstruozno mjesto‘

Zatvor Melekhovo

 Profimedia

Jedan od ruskih oporbenih čelnika Aleksej Navaljni strahuje da će ga, kad mu nova kazna stupi na snagu, poslati u zatvor za mučenje koji je poznat po seksualnom nasilju.

- Čuo sam glasine da ću biti prebačen u ustanovu visoke sigurnosti u Melekhovu, gdje osuđenicima vade nokte... Moja presuda još nije stupila na snagu, ali zatvorenici iz Melekhova već pišu kako samo za mene opremaju 'zatvor u zatvoru' - napisao je na Twitteru.

Melekhovo je inače na zlu glasu zbog brutalnog premlaćivanja i silovanja zatvorenika.

image

Aleksej Navaljni

Sergei Fadeichev/Tass/Profimedia
image

Kažnjenička kolonija IK-6

Grigoriy Sisoev/Sputnik/Profimedia
image

Zatvor Melekhovo

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Navaljni je u ožujku osuđen zbog prijevare. Dobio je dodatnih devet godina u strogom zatvoru, nakon što mu je već presuđena kazna od tri godine i osam mjeseci zbog pronevjere, što je ukupno gotovo 13 godina iza rešetaka.

Nezavisna medijska kuća Mediazona lani je objavila navode o sustavnom mučenju i seksualnom nasilju u ustanovi poznatoj kao popravna kolonija broj 6. Bivši osuđenik Ivan Fomin, tad 29-godišnjak, izjavio je kako ga je guverner spomenute kolonije Roman Sahakjan prijetnjama natjerao da odbije odvjetničke usluge.

image

zatvor Melekhovo

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

- Rečeno mi je da će me, ako ne budem surađivao, silovati i da će mi pritom ruke i noge vezati s leđa... Tjerali su me da legnem, a onda su me tukli po tabanima i stražnjici. Nakon toga, ako ne bih priznao, silovali bi me drškom lopate, a onda bi mi je stavljali u usta... Drugog zatvorenika udarali su šakama po trbuhu i tukli ga cijevima po petama i stražnjici. Poslije su ga tim istim cijevima sodomizirali i gurali mu ih u usta - rekao je Fomin.

image

Prizor iz dvorišta

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš komentirala je kako se u mnogim ruskim zatvorima muče ljudi, ali da je Melekhovo "čak i prema takvim suludim standardima monstruozno mjesto".

Ruski oporbeni čelnik trebao bi biti premješten u stroži zatvor kad mu nova kazna stupi na snagu. On je u svom posljednjem govoru na sudu rekao kako je slučaj protiv njega izmišljen. Izjasnio se kako je protiv rata u Ukrajini i obećao da će se nastaviti boriti protiv vlasti.

- Ne bojim se niti Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB), niti kemijskog oružja, niti Putina - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:05