JEDVA SE ČUJU

Putin Zapad drži na distanci: nakon Macrona, i Scholza dočekalo mjesto na kraju divovskog stola

Umjesto toga izabrao je da ga testira liječnik iz njemačkog veleposlanstva u njegovu zrakoplovu nakon slijetanja, prije samog izlaska iz zrakoplova

Vladimir Putin, Olaf Scholz i šest metara dug stol u Kremlju

 Mikhail Klimentyev/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjeo je u utorak u Kremlju njemačkog kancelara Olafa Scholza nasuprot sebi za šest metara dugi stol za kojim će voditi razgovore o ukrajinskoj krizi, jednako kao i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prošli tjedan.

Bijeli stol prekriven staklenom pločom s cvjetnim motivima postao je popularan za meme dosjetke na internetu pošto su objavljene fotografije susreta Putina i Macrona.

image

Vladimir Putin

Mikhail Klimentyev/AFP
image

Vladimir Putin i Emmanuel Macron

Scholz je kao i Macron odbio da ga Rusi podvrgnu PCR testu na koronavirus prije sastanka. Umjesto toga izabrao je da ga testira liječnik iz njemačkog veleposlanstva u njegovu zrakoplovu nakon slijetanja, prije samog izlaska iz zrakoplova.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da će zato fizička distanca između dvojice čelnika biti veća nego je uobičajeno.

image

Olaf Scholz

Mikhail Klimentyev/AFP

"No to se neće odraziti na karakter sastanka, sadržaj ili trajanje", rekao je. Razgovori će, dodao je, biti "opsežni".

Podsjetimo, francuski predsjednik odbio je zahtjev Kremlja da napravi ruski test na covid-19 u strahu da bi Rusija tako mogla doći do njegovog DNK, rekla su proteklog tjedna Reutersu dva izvora iz Macronovog izaslanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:17