PUTINOVA PARANOJA

Putin zatvorio tvorca ‘putinizma‘? Moskva bruji o mogućim razlozima spektakularnog hapšenja

Vladislav Surkov desetljećima je bio desna ruka ruskog lidera te je branio njegove akcije protiv političkih protivnika

Vladislav Surkov i Vladimir Putin

 Alexei Nikolsky/Afp/Profimedia

Ruski političar velikog utjecaja u Kremlju, Vladislav Surkov, uhićen je i stavljen u kućni pritvor, javlja Newsweek dodajući kako je Surkov jedan od važnih saveznika Vladimira Putina te je pomogao u donošenju raznih odluka.

U ožujku 2021. Financial Times Surkova je nazvao autorom "putinizma", sustava moći koji je dizajniran kako bi se Putina očuvalo na vlasti, a vjeruje se i da stoji iza aneksije Krima 2014.

No, prema nepotvrđenim tvrdnjama od strane bivšeg ruskog zastupnik Ilje Ponomareva, Surkov je u kućnom pritvoru.

Ponomarev je jedini član Dume koji je glasao protiv aneksije Krima.

- Smijat ćete se kada čujete da su nam ruske "Z snage" rekle kako je Surkov uhićen te je u kućnom pritvoru. Trenutno je u tijeku istraga zbog njegovih mogućih malverzacija u regiji Donbas još od 2014. Ministarstvo obrane uvijek mu je bilo nesklono, dodaje Newsweek.

- S jedne strane, iako je Putin razriješio Surkova dužnosti svog savjetnika još u veljači 2020., do danas nitko nema bolji uvid u stvarno stanje stvari i u kontakte s liderima proruskih separatističkih pseudo-republika nego Surkov, koji je ujedno blizak ruskim "veteranima Donbasa". Treće, Surkov je blizak čečenskom zapovjedniku Kadirovu koji, očito je, neke odluke nije donio na svoju ruku već isključivo uz savjetovanje sa Surkovim. No, pričekajmo službena izvješća - kazao je.

Pokažu li se ove tvrdnje točnima Newsweek piše kako bi se radilo o spektakularnom padu jednog od Putinovih najbližih suradnika. Citira se pritom Financial Times koji tvrdi kako je Surkov bio u Kremlju kada je Putin osvojio predsjednički mandat prije više od dva desetljeća te je iskoristio tu priliku kako bi se približio vladajućim strukturama.

Tada je listu rekao: "Kada je došlo do promjene bilo mi je potpuno jasno da osobnost novog lidera nudi mnoštvo prilika. Shvatio sam da uz Putina mogu postići sve što sam htio - rekao je tada za FT.

Ruski politički sustav opisao je tada kao kontroliranje političke oporbe i ograničavanje prosvjeda, uključujući i limitiranje političkih protivnika poput Aleksandra Navaljnog.

- Država se mora štititi. Žao mi je ako zvučim kao kremaljski propagandist, ali to je očita stvar. U svim zemljama ilegalne prosvjede se razbija silom, zašto bismo mi bili drugačiji - pitao je tada. Dodao je da Navaljni nije prihvatljiv Rusiji.

- Nijemci ga vole, neka mu daju putovnicu i neka ga izaberu u Bundestag - govorio je Putinov saveznik koji je Kremlj napustio u proljeće 2020.

Newsweek je bezuspješno pokušao dobiti komentar Kremlja.

Ističu kako je na Putinu veliki politički pritisak nakon invazije u kojoj je, procjenjuje se, poginulo najmanje deset tisuća ruskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:19