OBRAĆANJE NA BRISC-u

Putin: ‘Želimo okončati rat u Ukrajini!‘

‘Želja očuvanja njihove hegemonije u svijetu, želja nekih zemalja da očuvaju tu hegemoniju, dovela je do teške krize u Ukrajini‘, rekao je Putin

Vladimir Putin

 Mikhail KLIMENTYEV/POOL/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu na samitu skupine BRICS da Rusija želi okončati rat u Ukrajini, ustvrdivši da su ga "izazvali Zapad i njegovi sateliti".

U video obraćanju čelnicima BRICS-a, koji nisu osudili rusku invaziju na Ukrajinu, Putin je ponovio da su ga na rat prisilili potezi Kijeva i Zapada.

Ukrajina i Zapad tvrde da je ruska invazija imperijalističko otimanje zemlje.

Putin nije osobno došao na samit, koji se održava u Johannesburgu, jer bi mu prijetilo uhićenje temeljem naloga Međunarodnog kaznenog suda (ICC). ICC je u ožujku izdao nalog za njegovim uhićenjem zbog ratnog zločina nezakonite deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju.

"Samo jedno diktira naša djelovanja u Ukrajini a to je da okončamo rat koji su izazvali Zapad i njegovi sateliti protiv ljudi koji žive u Donbasu", rekao je Putin, govoreći o istočnom dijelu Ukrajine gdje se proruski separatisti od 2014. bore protiv ukrajinske vojske.

"Želim napomenuti da je želja očuvanja njihove hegemonije u svijetu, želja nekih zemalja da očuvaju tu hegemoniju, dovela do teške krize u Ukrajini."

Rusija je više puta rekla da je otvorena za pregovore o okočanju 18-mjesečnog rata, ali samo ako budu uzete u obzir "nove realnosti" koje su stvorile ruske snage koje kontroliraju gotovo petinu Ukrajine.

Ukrajina traži povrat cijelog svog teritorija i odlazak ruskih snaga.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji je u lipnju Putinu i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju na odvojenim sastancima predstavio afrički mirovni plan, rekao je, odgovarajući na govor ruskog predsjednika, da će članice BRICS-a nastaviti podržavati nastojanja da se okonča sukob.

Putin je također poručio da će Moskva iskoristiti svoje predsjedanje BRICS-om iduće godine kako bi ojačala ulogu skupine u svijetu kao protuteži globalnoj dominaciji SAD-a.

Samit BRICS-a organizirat će u Kazanu u listopadu 2024., rekao je.

Jačanje BRICS-a dio je ruske vizije potkopavanja američke dominacije i izgradnje, po Putinovim riječima, "mulipolarnog svjetskog poretka".

Proširenje

Čelnici BRICS-a, koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, fokusirat će se na sastancima u srijedu na proširenje tog bloka, koji želi povećati svoj utjecaj u svijetu, prenio je AFP.

Kina je u utorak otvoreno poručila da podržava njegovo proširenje.

To podržavaju i JAR i Brazil, a Moskva, koja je pod međunarodnim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu, treba diplomatske i trgovinske saveznike.

Indija je pak nepovjerljiva prema Kini. Indijski premijer Narendra Modi nije prvoga dana samita spomenuo pitanje proširenja skupine.

Samo je naglasio brz gospodarski rast svoje zemlje, potkrijepišvi ga obiljem brojki i primjera.

BRICS proizvodi četvrtinu svjetskog bogatstva i u tim zemljama živi 42 posto svjetskog stanovništva. Deseci zemalja zatražili su da mu se pridruže. Kuba, Nigerija i Iran neki su od kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:58