BIOGRAF RUSKOG VOĐE

‘Putina je njegova ljubavnica jako promijenila, to se odmah vidjelo. I to ne samo u privatnom životu...‘

U novoj Putinovoj biografiji nagađa se da je upravo veza s mnogo mlađom ženom ruskom predsjedniku vratila samopouzdanje

Vladimir Putin i Alina Kabaeva

 Social Media/Willwest News/Profimedia/Social Media/Willwest News/Profimedia

Nova biografija koja donosi detalje o životu ruskog predsjednika Vladimira Putina sugerira da je njegova navodna ljubavnica možda imala utjecaj na njegov pristup vanjskoj politici, piše Newsweek.

U knjizi jednostavno nazvanoj ‘Putin‘, koja bi se trebala naći na policama knjižara idući utorak, Phillip Short opisuje koliko je Putin izoliran i kako, za razliku od većine svjetskih vođa, nema u blizini obitelj koja bi mu pomogla da ostane prizemljen.

Nakon neuspješnog braka sa suprugom Ljudmilom koja nije željela biti u središtu javnosti, Putina se u romantičnom smislu povezivalo s drugim, mahom mlađim ženama.

Jedna od njih bila je tada 22-godišnja gimnastičarka i olimpijka Alina Kabaeva čiju je vezu s Putinom prvi objelodanio Moskovsky Korrespondent 2008. godine. Nakon što je predsjednik opovrgnuo tu priču i nazvao je posve lažnom, moskovski tabloid koji je priču objavio, ugašen je.

image

Vladimir Putin i Alina Kabaeva

Social Media/Willwest News/Profimedia/Social Media/Willwest News/Profimedia

No Short u svojoj knjizi kaže kako je otprilike u isto vrijeme kad se Putina počelo povezivati s Kabaevom, postala zamjetna i ‘suptilna promjena‘ u vođinom ponašanju. Kako je autor rekao, Putinovo se raspoloženje popravilo nakon početka veze s puno mlađom ženom i kraha braka s bivšom suprugom. Short smatra da takva promjena raspoloženja nije bila ograničena samo na Putinov privatni život.

‘Je li to bio jedan od faktora koji je pomogao u stvaranju, s ruskog stajališta, samopouzdanijeg i snažnijeg, a sa stajališta Zapada agresivnijeg pristupa vanjskoj politici? Moguće je, no zbog Putinove odlučnosti da svoj privatni život zadrži za sebe, nemoguće je znati‘, zaključuje Short.

Iako njihova romantična veza nikad nije bila potvrđena, o tome se često nagađalo. Također postoje navodi da Putin i Kabaeva imaju zajedničku djecu, no nitko, pa ni sama Kabaeva, to nije potvrdio.

image

Vladimir Putin i Alina Kabaeva

Afp/Willwest News/Profimedia/Afp/Willwest News/Profimedia

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, mnoge su zapadne zemlje uvele sankcije brojnim ruskim oligarsima.

U travnju je objavljeno da je američko Ministarstvo financija pripremilo sankcije i protiv Kabaeve zbog njezinog bliskog odnosa s Putinom, no te sankcije nikad nisu stupile na snagu zbog bojazni da će samo povećati tenzije između dviju zemalja.

Iako se SAD suzdržao od toga da i Kabaevu uključi na popis, Europska unija i Velika Britanija uvele su sankcije protiv bivše gimnastičarke.

Kao dio prošlomjesečnog paketa sankcija, Kabaevoj je zabranjeno putovati u bilo koju zemlju Unije, a sredstva koja je imala u stranim bankama, zamrznuta su.

U službenoj objavi EU stoji da je ‘Kabaeva povezana s osobom koja je odgovorna i aktivno potkopava teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost te zemlje‘.

image

Vladimir Putin i Alina Kabaeva

Kremlin.ru/Willwest News/Profimedia/Kremlin.ru/Willwest News/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 07:12