SOVJETSKA PRAKSA

Putina obuzela paranoja, u sva ministarstva i državne firme poslao političke komesare: ‘Imaju specijalan zadatak...‘

Komesari moraju osigurati da službena potpora Vladimiru Putinu u ratu u Ukrajini ostane na pravom putu

Vladimir Putin na online sastanku s Vijećem sigurnosti u Moskvi 22. travnja

 Mikhail Klimentyev/AFP

Kremlj je počeo postavljati političke komesare u sovjetskom stilu u ruska ministarstva i državne kompanije kako bi izvještavali ured predsjednika o 'emocionalnom stanju i raspoloženju' zaposlenika, piše Telegraph.

U planu koji podsjeća na paranoju Josifa Staljina 1930-ih, ovi politički dužnosnici moraju osigurati da službena potpora Vladimiru Putinu u ratu u Ukrajini ostane "na pravom putu".

- Ideja se rodila prošle godine i sada je postala posebno važna. Sličan posao već je obavljan, ali sada će ga koordinirati kremaljski politički blok, izvijestio je ruski list Kommersant.

- Kroz ovaj sustav zaposlenicima na svim razinama bit će objašnjeni njihovi ciljevi te nacionalna politika i, u pravo vrijeme, 'signali' će biti poslani Kremlju, piše Kommersant.

Komesari koji će u državnim ministarstvima imati funkciju zamjenika ministra, izravno će odgovarati predsjedničkoj administraciji u samom Kremlju.

Službeno, takozvanu 'specijalnu vojnu operaciju' naširoko podržava ruska vlada, no Kremlj je ipak zabrinut zbog neposluha u državnim institucijama.

Otvoreno kritiziranje rata, za koji je Putin rekao da je nužan kako bi porazio "naciste", zabranjeno je, a nije dopušteno govoriti ni o žrtvama.

Kremlj je pooštrio svoje propagandne poruke u Rusiji, prikazujući slovo 'Z' na proratnim plakatima i majicama te emitirajući potporu za invaziju na državnim televizijama.

No, s novim planom, koji bi predstavljao značajnu eskalaciju ruske državne kontrole, mogu se povući paralele sa Staljinovom uporabom mreže doušnika i političkih komesara u vojnim strukturama i ministarstvima što je imalo za cilj privući ljude na svoju stranu i informirati ih o neistomišljenicima.

Kommersant je citirao tri osobe koje rade u ruskoj predsjedničkoj administraciji, a koji su kazali kako je ideja o nadzoru iznesena na sastanku još prošle godine nakon što su identificirani 'problemi s lojalnošću' i da je rat povećao hitnost za provedbom tog plana.

Novine su citirale i izvor u državnoj službi koji je objasnio kako se plan uvodi.

- Svaka divizija imenovala je osobu odgovornu za informiranje zaposlenika o aktivnostima podrške ruskoj vojsci te su u tom cilju instalirani različiti vizualni sadržaji, rekao je izvor.

Ovo nije jedini takav potez koji se u Rusiji provodi - izdavačima udžbenika je navodno rečeno da izbrišu sve reference na Ukrajinu, a dužnosnici Kremlja sve češće govore da žele izbrisati Ukrajinu s karte.

- Možete spomenuti kako smo spasili Kijev, no više nije moguće govoriti o bilo kakvoj nezavisnosti Ukrajine kao države, kazao je jedan izdavač za prooporbenu web stranicu zona.media, koja se uređuje izvan Rusije.

Drugi izvor kazao je kako je njegova tvrtka morala ponovno napisati 15 posto sadržaja udžbenika zbog naloga za brisanje referenci na Ukrajinu.

- Dobili smo zadatak da učinimo kao da Ukrajina jednostavno ne postoji. Mnogo je gore kada se u udžbeniku jednostavno ne spominje zemlja, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2022 10:43