GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI

‘Putinov Arkan‘ vodi privatni rat, jezik mu je sve oštriji, a ulog sve veći: ‘Oligarsi? Njihovi su dani odbrojani!‘

Dok se borci Jevgenija Prigožina bore za Bahmut, on je nemilosrdan u samopromociji i kritici ruskih elita

Jevgenij Prigožin

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Kremaljski moćnik i šef zloglasne plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, poznat i pod nadimkom ‘Putinov kuhar‘, vodi vlastiti rat u istočnoj Ukrajini, a sve češće se glasno i grubim rječnikom ističe u posrnuloj vojnoj kampanji Moskve u Ukrajini. Prigožin sebe i svoju plaćeničku skupinu predstavlja kao prave domoljube, za razliku od onoga što ismijava kao korumpiranu i nesposobnu vojnu hijerarhiju. Njegov jezik i retorika sve su oštriji, a ulozi su sve veći, prenosi CNN.

Posljednjih nekoliko tjedana često je viđan u blizini prve linije bojišnice u okupiranoj istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck kako dostavlja naranče vojnicima ili namrgođeno pregledava vreće s mrtvim tijelima te razgovara sa svojim borcima grubim i brutalnim rječnikom.

Šef Wagnera rijetko propušta priliku da ‘pecne‘ moskovske strukture prema kojem je kritičan. "Kad pobijedimo našu unutarnju birokraciju i korupciju, tada ćemo pobijediti Ukrajince i NATO... Sada je problem što nas birokrati i oni koji se bave korupcijom neće slušati jer za Novu godinu svi piju šampanjac", rekao je Prigožin prošlog tjedna svojim borcima negdje na bojištu u regiji Donjeck. U njegovom slučaju, glavni birokrat kojeg ima na umu je ministar obrane Sergej Šojgu. Navodno su se njih dvojica sukobili i posvađali zbog unosnih vojnih ugovora danih, a potom oduzetih Prigožinovoj Concord grupi, kao i oko kontroverzne uloge grupe Wagner u Siriji.

Sukob u Ukrajini pružio je Prigožinu priliku da dodatno proširi Wagner i javno objavi da je vlasnik tvrtke u sklopu koje djeluje ova privatna vojna skupina. "Ja sam stvorio Wagner PMC i upravljam njime. Stoga je odgovornost za sve uspjehe ili neuspjehe na meni", naveo je Prigožin prošlog tjedna na svom Telegram kanalu.

Sirova hrabrost nasuprot letargičnosti vojnih struktura

Nakon što je došao u središte pozornosti u jesen prošle godine, Prigožin je suprotstavio sirovu hrabrost svojih boraca letargičnom Šojguovom i vojnom zapovjedništvu. Nakon debakla u regiji Harkiv u rujnu, kada je brza ukrajinska protuofenziva natjerala Ruse na povlačenje, Prigožin je na svom Telegram kanalu rekao da bi vrhovno zapovjedništvo trebalo poslati na bojište da se "bosi sa strojnicama bore na prvoj liniji".

Šojgu nije viđan na bojištu i naširoko je kritiziran zbog neuspjeha ruske ‘specijalne vojne operacije‘. Ruski vojni čelnici prošli su se tjedan suočili sa za prilike u Rusiji neuobičajeno oštrim javnim kritikama zbog pogibije većeg broja ruskih vojnika u ukrajinskom raketnom napadu na kompleks u gradu Makiivki u istočnoj Ukrajini.

U suprotnosti s time, Prigožin je svojim hvalisanjem i razmetanjem hrabrošću pokazao populistički talent te je ismijavao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kada je ovaj prošlog mjeseca došao u Bahmut. "Možda ćemo se do večeri uspjeti sresti", napisao je na Telegramu. "Sjedim, čekam te u blizini Bahmuta", poručio je ukrajinskom predsjedniku.

Nedavno je također odgovorio na izvještaje da će grupa Wagner biti proglašen terorističkom organizacijom od strane SAD-a, koje pokušavaju nekako stati na kraj stalnom jačanju skupine, koja je utjecajna i prisutna i u nekim drugim regijama svijeta. "Kako se kaže, pse dok spavaju treba pustiti na miru. Amerikanci, ne budite Wagner PMC dok spava".

Prigožin i Wagner odigrali su neuobičajenu i neformalnu ulogu u Rusiji pod vlašću Vladimira Putina. Ruskog predsjednika Prigožin poznaje još od 90-ih godina. Obojica su iz Sankt Peterburga. Dobio je vrijedne ugovore za catering u Kremlju, a kasnije je osnovao rusku ‘farmu trolova‘, poznatu kao Agencija za istraživanje interneta, čija je misija bila uplitanje u američke izbore 2016. godine.

No, Prigožin, koji je navodno služio zatvorsku kaznu 80-ih godina, oduvijek je bio ‘antioligarh‘. Vodio je vlastite plaćeničke operacije u Siriji i na raznim kriznim točkama u Africi. Grupa Wagner je u svojim redovima angažirala bivše policajce, vojnike i pustolove te kombinirala misije obuke u područjima poput Srednjoafričke Republike, u nastojanju da pribavi unosne koncesije za posao s mineralima. Wagner PMC je za Prigožina način zarade i stjecanja utjecaja. Za Kremlj su, pak, takve operacije način da se neke stvari od interesa za Moskvu obave neslužbeno.

Oštroumni oportunist

Šef Wagnera je, ipak, prije svega oštroumni oportunist. Sukob u Ukrajini pružio je njemu i Wagneru priliku da podignu vrijednost svojih ‘dionica‘ i u sukob uvedu element koji, kako se čini, ruskoj vojsci nedostaje - učinkovito pješaštvo. Njegove plaćeničke postrojbe bile su prve ruske trupe koje su ušle u ukrajinski grad Popasnu u proljeće, a zatim su se preselile na teritorij u Donjecku, dok su se ukrajinske snage tijekom ljeta povukle do svojih sadašnjih linija.

Ruska vojska nije uspjela postići nikakav teritorijalni dobitak u posljednjih šest mjeseci, pa bi za Prigožina zauzimanje Bahmuta ili Soledara - dva grada u regiji Donjeck koji su mjesecima meta ruskih napada - bila bliješteća nagrada za njegova nastojanja te još jedna prilika da zasjeni Šojgua. Prigožin je u petak izjavio da su "isključivo" njegovi borci ostvarili navodne uspjehe oko Soledara posljednjih dana. "Bahmut je središnja točka Istočnog bojišta i ozbiljno logističko središte. Naš zadatak je da se tamo što manje gine, a uništi što je moguće više neprijatelja", dodao je.

U snimljenom razgovoru sa svojim borcima, Prigožin je provokativno upitao: "Osim Wagner PMC-a, tko je još ovdje?". "Nitko drugi" odgovorili su njegovi plaćenici. Najnovija njegova objava je da su njegovi borci zauzeli Soledar, iako Institut za proučavanje rata (ISW) navodi da ruske snage nisu zauzele cijelo područje grada.

Zapadni obavještajci procjenjuju da grupa Wagner igra sve značajniju ulogu u ruskoj vojnoj kampanji te da, prema jednom dužnosniku koji je želio ostati anoniman, "postoji realna mogućnost da pripadnici Wagnera sada čine četvrtinu ili više ruskih boraca", kako je u srijedu prenio The Guardian. Međutim, njihova vojna učinkovitost u području Bahmuta i dalje se smatra ograničenom, a isti dužnosnik opisuje tempo napredovanja kao toliko spor da je "ponekad potrebno dva tjedna da se zauzme jedna kuća", što je ranije izjavio i sam Prigožin, istaknuvši da ukrajinske snage svaku kuću pretvaraju u tvrđavu.

Možda nije slučajno da se na području Soledara nalaze goleme rezerve gipsa, minerala koji se koristi u proizvodnji gnojiva i žbuke. Prigožinove afričke avanture često su nastojale iskoristiti svoju vojnu prisutnost za kontrolu rudnog bogatstva, a neke operacije Wagnera u Siriji bile su fokusirane na vrijedna naftna i plinska polja, napominje CNN.

Prigožinove, čini se, rastuće ambicije, nisu prošle nezapaženo ni u Washingtonu. "U nedavnoj prošlosti vidjeli smo da grupa Wagner napreduje brže od bilo koje druge jedinice u ruskoj vojsci", izjavila je zamjenica pomoćnika američkog ministra obrane Laura Cooper.

‘Neki me žele diskreditirati‘

Vojna kampanja Wagnerovaca brutalna je i rudimentarna. Prigožin i njegovi zapovjednici tijekom prošle su godine obilazili ruske kažnjeničke kolonije s ponudom osuđenicima da će biti pomilovani, ako odu na ukrajinske bojišnice i prežive tamo službu u trajanju od šest mjeseci, pod prijetnjom smrti za dezerterstvo, namjeru predaje ili odbijanje sudjelovanja u borbi. Čini se da je ova bizarna pogodba imala blagoslov Kremlja i njome je u redove Wagnerovaca ubačeno, prema nekim procjenama, više od 30.000 boraca.

Prigožin se znao i osobno obraćati zatvorenicima pri regrutaciji, rekavši da Wagner ne dopušta alkohol, drogu i "seksualne kontakte s lokalnim ženama, florom, faunom, muškarcima - bilo čime" u Ukrajini. Nedavno je njegova tvrtka objavila snimku na kojoj se vidi kako se sastaje s bivšim zatvorenicima - od kojih su neki osuđeni zbog najtežih zločina poput ubojstva - koji su odslužili svojih šest mjeseci i dobili pomilovanje, a od kojih neki kažu da su se "preporodili" i odlučili se prijaviti na još šest mjeseci. "Oni su svoje ugovore ispunili časno, dostojanstveno", rekao je opraštajući se od onih drugih, poručivši im da ne piju puno, da ne koriste droge i ne siluju žene.

Prigožin nije tip koji strahuje od loših vijesti i ne opisuje rusku vojnu kampanju drugačijom, ‘ružičastijom‘ nego što jest. U video snimci koja se nedavno pojavila, može ga se vidjeti kako pregledava crne vreće s truplima svojih boraca naslagane na nepoznatoj lokaciji. "Njihovi ugovori su istekli. Ići će kući sljedeći tjedan u metalnim kutijama. Oni su herojski poginuli na bojištu". Tada se može vidjeti kako Prigožin gleda dok se tijela utovaruju iz kamiona na nosila. "Zbogom dečki. Sretna Nova godina!", rekao je.

Ruski državni mediji nedavno su počeli pratiti Prigožinova pojavljivanja na prvoj crti bojišnice. Državna novinska agencija RIA Novosti prenijela riječi njegovih boraca koji kažu da im nedostaje vozila, streljiva i oklopnih transportera, a ranije su u jednoj video snimci zbog nedostatka streljiva prozvali i izvrijeđali šefa ruske vojske Valerija Gerasimova.

Nekoliko dana kasnije, Prigožinova Concord grupa navela je u priopćenju kako je njegova medijska kuća Patriot zamoljena da objavi negativan članak o njemu, ali nisu otkrili tko je to zatražio. Preko svoje službe za medije Prigožin je sugerirao kako bi ga "ljudi u uniformama mogli diskreditirati. Uglavnom oni bliski vojsci. Jer mnogi od njih ne mogu postići istu učinkovitost koju postiže Wagner". Također je ponovno napao bogatu rusku elitu objavom na Telegramu: "Dani oligarha su ionako odbrojani jer se njihov negativan utjecaj na budućnost Rusije jasno pokazao tijekom specijalne operacije. Neki ratuju, dok drugi kupuju nekretnine po Europi".

Lapinovo promaknuće kao poruka?

Otvorena javna kampanja Prigožina, usmjerena na učinak ruske vojske, zaključuje CNN, nije izazov samom Putinu. Dapače, ruski bi čelnik mogao smatrati korisnim što ima nekoga tko će kritizirati vojni establišment. Prigožin je, zajedno s čečenskim čelnikom Ramzanom Kadirovim, postao ruski ‘licencirani‘ remetilački faktor.

Ugledna politička analitičarka Tatjana Stanovaja ističe da je Prigožin "privatni poduzetnik koji se uvelike oslanja na to kako su strukturirani njegovi odnosi s vlastima. Kao rezultat toga, radi se o vrlo ranjivoj poziciji". Stanovaja kaže kako je zanimljivo da je guverner ruske regije Kursk, Roman Starovoit, nedavno završio Wagnerov osnovni tečaj obuke. No, Prigožinove krajnje namjere nisu jasne - pitanje je radi li na stjecanju ozbiljnog političkog utjecaja ili naprosto unapređuje također nejasan plan Wagner PMC-a. To itekako može ovisiti i o postignućima njegovih boraca u regiji Donjeck.

U međuvremenu, neki proratni vojni blogeri i propagandisti te kremaljski jastrebovi, u koje zapadni mediji ubrajaju i Prigožina i Kadirova, neugodno su se iznenadili kada je u utorak objavljena informacija da su ruske vlasti imenovale general pukovnika Aleksandra Lapina za načelnika stožera kopnene vojske, unatoč žestokim kritikama koje su dolazile iz spomenutih krugova zbog njegovih poteza u ratu protiv Ukrajine.

Lapina, prethodno zapovjednika ruskog središnjeg vojnog distrikta, prošlog su listopada jastrebovi kritizirali nakon što su ukrajinske snage izbacile rusku vojsku iz grada Limana u istočnoj Ukrajini, koji je ključno logističko čvorište.

Lapina su nakon gubitka Limana posebno žestoko kritizirali upravo Kadirov i Prigožin. Kadirov je rekao da Lapinu treba oduzeti odlikovanja i poslati ga na bojište s pištoljem da krvlju opere svoju sramotu, a Prigožin je podržao njegov komentar rekavši, kako je već citirano, "da svu ovu kopilad treba poslati bose na bojište s automatskim oružjem". Pitanje je kako je Prigožin doživio ovo Lapinovo promaknuće i ima li temelja da u tome prepozna kakvu poruku Vladimira Putina upućenu njemu samome i njegovim utjecajnim istomišljenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:38