ESTONSKA VEZA

Putinov bratić preko Danske Banka oprao tri milijarde dolara: U skandalu i pripadnici FSB-a

Vladimir Putin
 Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin / REUTERS

Novi financijski skandal na Zapadu u koji su umiješani Rusi bliski Kremlju i tajnoj službi FSB, a u središtu svega je još i bratić ruskog predsjednika Vladimira Putina, Igor, pa pipci, navodno, idu i do samog vrha. Prava poslastica.

Podružnica najjače danske banke, Danske Bank, u glavnom estonskom gradu Tallinnu još je 2013. godine zatvorila račune 20 ruskih klijenata, uglavnom tvrtki, jer su korišteni za pranje novca. Preko britanskih tvrtki oprano je između 2,3 i tri milijarde američkih dolara.

tek sad istraga No, iako se još krajem 2017. godine počelo o tome stidljivo pisati, danska je banka tek sada otvorila istragu koja može imati, kako se kaže, “kaznene posljedice”. O tome izvještavaju londonski Guardian i ukrajinski portal na ruskom Gordonua. Priča nas vraća u 2012. godinu kada je britanska tvrtka Lantan Trade otvorila račun u estonskoj podružnici spomenute danske banke. Tijekom godinu dana preko njezina su računa, kao i drugih ruskih komintenata, prošle stotine milijuna eura i dolara, a onda britanska tvrtka daje lažne podatke o svom registru. U danskoj središnjici počinje lagano komešanje. Traže da se sve istraži, ali diskretno. Ispostavilo se da su vlasnici Rusi čiji se identitet skrivao preko off-shore tvrtki registriranih na Maršalovim Otocima, odnosno Sejšelima. Počelo je zvoniti na uzbunu. Agenti danske banke utvrđuju da je Lantana povezana s malo poznatom, ali sumnjivom ruskom bankom Promsberbank (Industrijska štedna banka) iz podmoskovskog gradića Podolska.

Nema prepreke

U Upravnom odboru te banke sjedio je nitko drugi nego Putinov bratić Igor Putin kojemu, kažu ruski mediji, “prezime otvara i najtvrđa i najsumnjičavija vrata”. Kako se radilo o velikom novcu i skandalu koji je mogao ugroziti rad prestižne danske banke, sve je riješeno interno, ali je, eto, s vremenom ipak isplivalo na površinu.

Kako piše ruski ekonomski list RBK, Promsberbank je izgubio rusku bankarsku licencu još 2015. godine, a potom je 2016. sud proglasio i bankrot. Pritom je nestalo oko 45 milijuna dolara čiji trag nikad nije otkriven. Vlasnici Promsberbanka su Aleksandar Grigorjev, povezan s FSB-om, ruskom nasljednicom sovjetskoga KGB-a na čijem je čelu bio i Vladimir Putin prije nego što je postavljen za nasljednika Borisa Jeljcina na samom kraju 20. stoljeća, te poduzetnik-financijer Aleksej Kulikov.

Dobar bankar

Igor Putin nije medijski eksponirana osoba. Za njega se malo više čulo oko 2010. godine kada je ušao u Upravni odbor Ruske zemaljske banke (RZB) kojoj je vlasnica bila tada najbogatija Ruskinja Jelena Baturina, “kraljica moskovske građevine” (no, abdicirala je), supruga tada nedodirljivoga moskovskoga gradonačelnika Jurija Lužkova. Nakon što je najmoćniji par Rusije pao u političku nemilost, Baturina prodaje dionice, a u banku ulaze Grigorjev i ciparski bankari povezani s Rusima. Uskoro, 2014., i banka RZB prema odluci suda proglašava bankrot. Igor Putin je i u Vijeću direktora ciparske RCB banke (Russian Commercial Bank) na koju pada sjena sumnje u nečasno poslovanje. Grigorjev i Kulikov gule višegodišnje kazne zbog “financijskih malverzacija”. Igor Putin ne.

“Operacija zrcalo”

U svim tim skandalima radilo se o tzv. matching dealu ili, kako to Rusi zovu, “operaciji zrcalo”. Naime, oni su uplaćivali rublje u Moskvi, a onda ih u Velikoj Britaniji pretvarali u dolare, funte ili eure. Neki ruski i zapadni mediji navode da je tako iz Rusije isisano 80 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:37